Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Награда на името на световноизвестния бас Борис Христов" учредяват в Пловдив

НОВА НАГРАДА

Награда на името на световноизвестния бас Борис Христов" учредяват в Пловдив

Ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви със значим принос за развитието на съвременната култура

Награда "Борис Христов"

Световният оперен бас - Борис Христов вдъхновява учредителите на новата престижна награда, с която в Пловдив ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви със значим принос за развитието на съвременната култура.

Още

Започва 14-ият Фестивал на изкуствата Борис Христов

Започва 14-ият Фестивал на изкуствата Борис Христов

На 18 май преди 107 години в Пловдив се ражда Борис Христов. Ролята му за популяризиране на българската култура и поставянето й сред най-високите постижения на европейското и световно културно наследство е всепризната.

Затова "Фондация за развитие на артистични таланти" няма колебание чие име ще носи призът, който ще получават съвременни личности с ярки постижения в изкуството. Награда ще се присъжда за постижения, които придават високо качество и съдържание на културните процеси в град Пловдив и страната.

Сред критериите за избор на личност и/или събитие от особено значение ще бъде устойчивостта на постигнатите резултати, както и съизмеримостта им с най-добрите образци на съвременното изкуство по света.

Ще се анализират и интересите на публиките, начините и степените на въздействие върху тях, възпитаването на вкус и това доколко способства за създаване на трайни нагласи на потребност от изкуство.

Същевременно, изцяло в духа на цялостния отпечатък, който фигура със значимостта на Борис Христов оставя, присъждането на отличието с неговото име ще търси и насърчава произведения и автори с високи и безкомпромисни естетически критерии за създаване на стойностно изкуство.

Борис Христов (Източник: Музей "Борис Христов")

Фондацията осъществява дейността си в Пловдив и изборът на личностите и проявите, които ще получават годишната награда "Борис Христов" естествено ще бъде насочен към културния живот в града.

Наградната статуетка е миниатюра на един от популярните предметни символи - Маската, изработена от скулптора Цвятко Сиромашки, която посреща посетителите на входа на Дома на културата "Борис Христов".

Идеята за превръщането й в индивидуален награден знак е на Пловдивчанина Иван Фратев. Името му е трайно свързано с подкрепата за стойностни събития, които допринасят за достойното развитие на Пловдив.

Фондацията стои изцяло и зад финансирането на изработката на пластиките НАГРАДА "БОРИС ХРИСТОВ".

Кои ще бъдат отличените творци ще определя петчленно жури, в състава на което са поканени представители на бизнеса в града, юристи и журналисти.

Статуетката ще бъде връчена за първи път през тази година и символично ще подкрепи изключителните усилия да се създава изкуство в сложната за всички артисти и хора на изкуството 2021.

Кой ще бъде първият носител на наградата"Борис Христов", кога и как ще бъде връчена статуетката - от "Фондация за развитие на артистични таланти" ще бъде решено и огласено до месец.

Още

Навършват се 106 години от рождението на великия бас Борис Христов (ВИДЕО)

Навършват се 106 години от рождението на великия бас Борис Христов (ВИДЕО)

Още

Бронзова скулптура на Борис Христов получи като дарение община Пловдив

Бронзова скулптура на Борис Христов получи като дарение община Пловдив

Още

"Рим. Борис Христов" представя галерия "Средец"

"Рим. Борис Христов" представя галерия "Средец"

Още

Шедвьоври от Антонин Дворжак ще звучат в Къща-музей "Борис Христов"

Шедвьоври от Антонин Дворжак ще звучат в Къща-музей "Борис Христов"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Мексико си върна 34 археологически артефакта от Германия

Сред артефактите са предмети от различни времеви периоди и култури - антропоморфни глинени фигури, каменна маска на цивилизацията олмек от периода 1200-600 г. преди новата ера, трикрак глинен съд на маите от 1000-1520 г.

Игра на Impressio: Какво означава терминът "фолктроника"?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с дългоочаквания и изключително любопитен като звучене албум на колаборативната формация TRIGAIDA - ELATE, който ще бъде представен на живо на 12 юни в Парк Военна Академия от 19.30 часа

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

Градът е основан през 1605 г., а днес населението му е повече от 200 хиляди души

Художник рисува пандемията в Перу

Персонажите на Хименес показват "жестоката несправедливост на перуанския живот", казва Виктор Вич, професор по културология в Папския католически университет на Перу, който е автор на пролога за книгата на художника

Музеят "Орсе" се готви отново да приема посетители

"Отворихме касите за билети преди няколко дена и изглежда публиката наистина иска да се върне", каза директорът Лоранс де Кар

Откриването на Големия египетски музей ще бъде събитие с мащаба на парада на мумиите

Сред експонатите ще бъдат над 5000 артефакта от гробницата на фараона Тутанкамон, които ще бъдат показани на едно място за първи път от откриването им преди столетие