Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шедвьоври от Антонин Дворжак ще звучат в Къща-музей "Борис Христов"

КОНЦЕРТИ: МОТИВ

Шедвьоври от Антонин Дворжак ще звучат в Къща-музей "Борис Христов"

Съзвездие от български таланти с рядък концерт в София

Блестящатя пианистка е Артистичен директор на МОДО-България Венета Нейнска (Снимка: МОДО-България)

През сезон 2017/2018 на концерти "Мотив" започна едно ново артистично партньорство, обединено от камерния шедьовър на Йоханес Брамс - неговият клавирен квинтет. Музикантите бяха категорични, че техният проект ще продължи и през следващия сезон с друг връх в класическата музика - клавирният квинтет на чешкия магьосник Антонин Дворжак.

Лауреатът на престижни международни конкурси, примариусът Санджар Сапаев (Снимка: МОДО-България)

За предстоящия концерт на 28 февруари от 19:30ч. в Къща-музей "Борис Христов" на ул. "Цар Самуил" №43 примариусът Санджар Сапаев ще музицира заедно с цяло съзвездие български таланти: Яна Зеленогорска, цигулка, Стефания Янкова, виола, Атанас Кръстев, виолончело и Венета Нейнска, пиано. Освен клавирния квинтет от Дворжак, в програмата са включени и неговото Рондо за виолончело и пиано, както и Терцето за две цигулки и виола.

Артистите

Цигуларят Санжар Сапаев е познат и обичан в Германия, Холандия, Турция, Австрия, Швейцария, Япония, Обединени Арабски Емирства, Испания, Гърция, Сърбия, България. Учил е "Trakya University National Conservatory" в Турция, а след това в НМА "Проф. Панчо Владигеров" гр. София. Многократно е лауреат на престижни международни конкурси, а към момента продължава образованието си в Консерваторията в Манхайм, Германия.

Носителката на награди от Международни конкурси Яна Зеленогорска, цигулка (Снимка: МОДО-България)

Чувствената цигуларка Яна Зеленогорска се усъвършенства в множество майсторски класове на Ирина Бочкова, Дора Шварцберг, Антон Мартинов, Ара Богданян, Жерар Пуле, Мариан Краев, Сузане Станцелайт, Кеворк Мардиросян, Минчо Минчев, Мичо Димитров. Тя е носител на многобройни награди от национални и международни конкурси. Солист е на Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Академичен щатен оркестър АСО, Камерен оркестър "Орфей", Симфониета София.

Водачът на виоловата група в Симфоничен оркестър на БНР - Стефания Янкова (Снимка: МОДО-България)

Водачът на виоловата група в Симфоничен оркестър на БНР - Стефания Янкова - свири на цигулка на 6 годишна възраст в НМУ"Любомир Пипков". Продължава музикалното си образование в класа по виола на проф. Джавид Джафер в музикалното училище към университета Билкент, Анкара, Турция. След това завършва НМА "Панчо Владигеров и прави специализация при проф. Томас Зелдиц във "Висше училище за музика и театър" в Хамбург, Германия както и в Университет за музика и приложни изкуства- Виена, Автрия. Концертира и свири с артисти от световна величина. Лауреат е на редица международни конкурси и участва в многобройни майсторските класове.

Един от любимците на публиката - челистът Атанас Кръстев (Снимка: МОДО-България)

Челистът Атанас Кръстев печели възторга на публиката със своя "красив, тембрист, чувствителен звук" (в. "Култура", София). През 2014 г. той завършва образованието си в "Escuela Superior de Musica Reina Sofia" в Мадрид в класа на проф. Наталия Шаховская. Атанас е участвал е в редица майсторски класове с някои от най-изявените музиканти на нашето време. Янош Щаркер казва за него, че "притежава всички дадености, за да израстне като музикант от най-висока класа". Той изнася рецитали и концерти като солист на оркестри на най-отговорните сцени в България, както и из цяла Европа и Бразилия . Работил е с диригенти като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Пламен Джуров, Карлос Морено, Оливър Гилмор, Жак Мерсие и други.

Богатството на клавирните тембри, родени от пръстите на Венета Нейнска и безмерната й любов към музиката, превръщат всяка нейна изява в празник на майстрорството и финеса. Тя завършва Националното музикално училище в класа на Любов Шишева. След това заминава в САЩ и получава бакалаварска степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър "Гилдхол", където завършва магистратура. Междувременно участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. Днес е и артистичен директор на Модо България.

Камерна арт концепция

"Мотив: Дворжак" е част от известния, вече 4-годишен, цикъл за камерна музика МОТИВ, който тази година представя изключително амбициозна програма с артисти от Полша, Великобритания, САЩ, България, Латвия, Узбекистан, Испания и Франция.

Камерен цикъл МОТИВ - всеки месец българската публика има щастието да преживее по едно събитие с изпълнители, наградени от престижни европейски и световна конкурси, които концертират на легендарни световни сцени.

Още

Мотив: МАРИМБА с виртуозната перкусионистка Василена Серафимова

Мотив: МАРИМБА с виртуозната перкусионистка Василена Серафимова

Неподражаемите по рода си камерни вечери дават нов облик на музикалната сцена - изпълнителите представят изкуството си в интимна и елегантна атмосфера, в артистичната среда на домът на легендарния български бас Борис Христов, в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин.

Местата в залата са не повече от 50, а организаторите допълват специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

Билети: на motifconcerts.info, на касите и онлайн в eventim.bg и преди събитието в Къща-музей "Борис Христов".  

Коментирай 0

1/1

Блестящатя пианистка е Артистичен директор на МОДО-България Венета Нейнска (Снимка: МОДО-България)

Водачът на виоловата група в Симфоничен оркестър на БНР - Стефания Янкова (Снимка: МОДО-България)

Носителката на награди от Международни конкурси Яна Зеленогорска, цигулка (Снимка: МОДО-България)

Лауреатът на престижни международни конкурси, примариусът Санджар Сапаев (Снимка: МОДО-България)

Един от любимците на публиката - челистът Атанас Кръстев (Снимка: МОДО-България)

Календар

Препоръчваме ви

Митът за "Аполон и Хиацинт" с премиера на 22 ноември в Софийската опера

Операта се базира на гръцката митология, разказана от Овидий в "Метаморфози" и е създадена от Моцарт, когато е бил едва на 11 години

Легендарният Емил Табаков представя Симфония № 8 на Брукнер със Софийската филхармония

Феновете на композитора обявяват произведението за "короната на музиката от XIX век"

Енергия и класа - Соня Йончева и Националния филхармоничен оркестър

Магнетичната прима благодари на българската публика с 3 биса , а след концерта повече от 2 часа раздава автографи с широка усмивка и внимание към всеки един от стотиците си почитатели

История за триумфа на добродушието

Комичната опера "Пепеляшка" на сцената на Софийската опера на 17 ноември

Софийската филхармония представя композитора на Холивуд Джон Уилямс

Маестро Найден Тодоров ви кани да чуете музиката към филмите "Междузвездни войни", "Индиана Джоунс", "Джурасик парк", "Сам вкъщи", "Списъкът на Шиндлер", "Челюсти" и др.

33-ото издание на новогодишния музикален фестивал с комплимент към най-малките

На 19 декември от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл" Детският хор на БНР ще представи коледния концерт "Бяла коледа"