Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шедвьоври от Антонин Дворжак ще звучат в Къща-музей "Борис Христов"

КОНЦЕРТИ: МОТИВ

Шедвьоври от Антонин Дворжак ще звучат в Къща-музей "Борис Христов"

Съзвездие от български таланти с рядък концерт в София

Блестящатя пианистка е Артистичен директор на МОДО-България Венета Нейнска (Снимка: МОДО-България)

През сезон 2017/2018 на концерти "Мотив" започна едно ново артистично партньорство, обединено от камерния шедьовър на Йоханес Брамс - неговият клавирен квинтет. Музикантите бяха категорични, че техният проект ще продължи и през следващия сезон с друг връх в класическата музика - клавирният квинтет на чешкия магьосник Антонин Дворжак.

Лауреатът на престижни международни конкурси, примариусът Санджар Сапаев (Снимка: МОДО-България)

За предстоящия концерт на 28 февруари от 19:30ч. в Къща-музей "Борис Христов" на ул. "Цар Самуил" №43 примариусът Санджар Сапаев ще музицира заедно с цяло съзвездие български таланти: Яна Зеленогорска, цигулка, Стефания Янкова, виола, Атанас Кръстев, виолончело и Венета Нейнска, пиано. Освен клавирния квинтет от Дворжак, в програмата са включени и неговото Рондо за виолончело и пиано, както и Терцето за две цигулки и виола.

Артистите

Цигуларят Санжар Сапаев е познат и обичан в Германия, Холандия, Турция, Австрия, Швейцария, Япония, Обединени Арабски Емирства, Испания, Гърция, Сърбия, България. Учил е "Trakya University National Conservatory" в Турция, а след това в НМА "Проф. Панчо Владигеров" гр. София. Многократно е лауреат на престижни международни конкурси, а към момента продължава образованието си в Консерваторията в Манхайм, Германия.

Носителката на награди от Международни конкурси Яна Зеленогорска, цигулка (Снимка: МОДО-България)

Чувствената цигуларка Яна Зеленогорска се усъвършенства в множество майсторски класове на Ирина Бочкова, Дора Шварцберг, Антон Мартинов, Ара Богданян, Жерар Пуле, Мариан Краев, Сузане Станцелайт, Кеворк Мардиросян, Минчо Минчев, Мичо Димитров. Тя е носител на многобройни награди от национални и международни конкурси. Солист е на Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Академичен щатен оркестър АСО, Камерен оркестър "Орфей", Симфониета София.

Водачът на виоловата група в Симфоничен оркестър на БНР - Стефания Янкова (Снимка: МОДО-България)

Водачът на виоловата група в Симфоничен оркестър на БНР - Стефания Янкова - свири на цигулка на 6 годишна възраст в НМУ"Любомир Пипков". Продължава музикалното си образование в класа по виола на проф. Джавид Джафер в музикалното училище към университета Билкент, Анкара, Турция. След това завършва НМА "Панчо Владигеров и прави специализация при проф. Томас Зелдиц във "Висше училище за музика и театър" в Хамбург, Германия както и в Университет за музика и приложни изкуства- Виена, Автрия. Концертира и свири с артисти от световна величина. Лауреат е на редица международни конкурси и участва в многобройни майсторските класове.

Един от любимците на публиката - челистът Атанас Кръстев (Снимка: МОДО-България)

Челистът Атанас Кръстев печели възторга на публиката със своя "красив, тембрист, чувствителен звук" (в. "Култура", София). През 2014 г. той завършва образованието си в "Escuela Superior de Musica Reina Sofia" в Мадрид в класа на проф. Наталия Шаховская. Атанас е участвал е в редица майсторски класове с някои от най-изявените музиканти на нашето време. Янош Щаркер казва за него, че "притежава всички дадености, за да израстне като музикант от най-висока класа". Той изнася рецитали и концерти като солист на оркестри на най-отговорните сцени в България, както и из цяла Европа и Бразилия . Работил е с диригенти като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Пламен Джуров, Карлос Морено, Оливър Гилмор, Жак Мерсие и други.

Богатството на клавирните тембри, родени от пръстите на Венета Нейнска и безмерната й любов към музиката, превръщат всяка нейна изява в празник на майстрорството и финеса. Тя завършва Националното музикално училище в класа на Любов Шишева. След това заминава в САЩ и получава бакалаварска степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър "Гилдхол", където завършва магистратура. Междувременно участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. Днес е и артистичен директор на Модо България.

Камерна арт концепция

"Мотив: Дворжак" е част от известния, вече 4-годишен, цикъл за камерна музика МОТИВ, който тази година представя изключително амбициозна програма с артисти от Полша, Великобритания, САЩ, България, Латвия, Узбекистан, Испания и Франция.

Камерен цикъл МОТИВ - всеки месец българската публика има щастието да преживее по едно събитие с изпълнители, наградени от престижни европейски и световна конкурси, които концертират на легендарни световни сцени.

Още

Мотив: МАРИМБА с виртуозната перкусионистка Василена Серафимова

Мотив: МАРИМБА с виртуозната перкусионистка Василена Серафимова

Неподражаемите по рода си камерни вечери дават нов облик на музикалната сцена - изпълнителите представят изкуството си в интимна и елегантна атмосфера, в артистичната среда на домът на легендарния български бас Борис Христов, в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин.

Местата в залата са не повече от 50, а организаторите допълват специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

Билети: на motifconcerts.info, на касите и онлайн в eventim.bg и преди събитието в Къща-музей "Борис Христов".  

Коментирай 0

1/1

Блестящатя пианистка е Артистичен директор на МОДО-България Венета Нейнска (Снимка: МОДО-България)

Водачът на виоловата група в Симфоничен оркестър на БНР - Стефания Янкова (Снимка: МОДО-България)

Носителката на награди от Международни конкурси Яна Зеленогорска, цигулка (Снимка: МОДО-България)

Лауреатът на престижни международни конкурси, примариусът Санджар Сапаев (Снимка: МОДО-България)

Един от любимците на публиката - челистът Атанас Кръстев (Снимка: МОДО-България)

Календар

Препоръчваме ви

Най-бързият барабанист на RAMONES - Richie Ramone пристига за специален концерт в София на 22 март

Турнето му "2 HELL and BACK" преминава през клуб "Терминал 1" и още 29 музикални спирки в Европа

Саша Гьотцел и Георги Черкин в магията на Бетовен

"Музиката на Бетовен може да бъде изцяло анализирана по интелектуален път, но силите, които действат в нея никога няма да бъдат разбрани напълно", казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Националният конкурс "Орфееви таланти" превзема Пловдив за три дни

Един от най-мащабните фолклорни състезателни форуми в България ще се проведе в 7 зали

Музиката на Вагнер и Щраус, под диригентската палка на световноизвестния Густав Кун

Софийска филхармония представя "Везендонк" и "Тъй рече Заратустра"

"Европейски музикален фестивал" се завръща в Пловдив с два уникални концерта

"Кино и класика" и "Музикално пътешествие" са планирани през април