Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Tопексперти: Пловдив - Европейска столица на културата с ръст от 40% на международния туризъм

КУЛТУРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Tопексперти: Пловдив - Европейска столица на културата с ръст от 40% на международния туризъм

"Виждам, че Пловдив е пълен с култура", коментира Нийл Питърсън на международнта среща на европейски експерти, в края на най-специалната година за града под тепетата

Нийл Питърсън и Росела Тарантино (Снимка: Лина Кривошиева)

Още

Световни имена в съвременното изкуство гостуват в програмата на Пловдив 2019

Световни имена в съвременното изкуство гостуват в програмата на Пловдив 2019

Топексперти от 10 държави посетиха през уикенда Повдив, за да дискутират важни теми, посветни на Европейските столици на културата, каквато от тази година е и градът под тепетата. Специалистите обсъдиха критериите за успех в международен план и дадоха своите препоръки към домакините.

Нийл Питърсън е директор на Inside Trask-организация, която разработва в цяла Европа културни проекти. Той се фокусира в работата си върху разработването на практически проекти, които свързват културни и спортни събития с участието и ангажирането на гражданите. Нийл Питърсън е ръководил международната работа на Ливърпул през 2008 г. Питърсън е и консултант по програмата на "Пловдив 20-19". Той говори за реализираните до момента в града под тепетата проекти за Пловдив-Европейска столица на културата и ефекта върху града и публиката.

Снимка: Лина Кривошиева

"Прекрасно е да си тук, бях тук за откриването и се забавлявах. Целият екип мина през годината много успешно. Разговарях с хора, които дойдоха тук през летните ви събития. Те казаха, че градът е наистина пълен с живот. Те бяха щастливи, защото както и в Ливърпул, хората знаеха, че това е центърът на културата. Имах възможност преди дни да разговарям за общностните дейности, които се извършват не само в центъра на града, но и наоколо. Разбрах за чудесната работа на екипа. Видях чудесни изложби в Тютюневия град, виждам, че Пловдив е пълен с култура.

Една от тези изложби беше свързана с британски артист, която работи с общността в Столипиново и е направила чудесни рисунки, базирани на тяхната реална работа. Както казах, бях тук за откриването. Успях да видя, че читалищата също бяха включени в програмата, което е чудесно. Бях изненадан от интересното взаимодействие с Япония и изложбата, посветена на японското ежедневие. На нея обикновени хора стояха на главата си, това е наистина много интересен подход и начин да се представи съвременното изкуство.

Сега е много добро време, преди края на годината, екипът взе много добро решение да се покаже направеното и да продължи във времето, да има устойчивост. Едно от нещата, в които аз имах честта лично да участвам, беше разработването на доброволческата програма от Франц Кадири. В Ливърпул тази доброволческа програма продължава и сега, много години, след като Ливърпул беше Европейска столица на културата и се надявам, че и Пловдив ще направи същото, важно е", смята Питърсън.

Той каза, че трябва да има организация, която да продължи това транзитиране на програмата, трябва да има организационно предаване на дейността.

"Няколко са градовете, които съумяха да продължат тази енергия година след година. Може да се подобрят все повече нещата и да продължи едно дългосрочно планиране за бъдещето. Най-важното от всичко е да се учим от експеримента, защото никой не се е родил научен и ние също така учим с развитието на тези Европейски столици на културата и практиката.

В Пловдив изглежда, че има добра воля за продължение, това е чудесно нещо, ще е глупаво събитията, макар и не толкова мащабни, да не продължат и да не се използват тези знания. Талантите, които са в тази организация, вероятно някои от тях ще пътуват, ще заминат, но е хубаво да се запазят част от тези таланти в града", каза още топекспертът.

Питърсън беше категоричен, че през 2019 Пловдив се е променил много и то в положителна културна насока.

"Има ново галерийно пространство, прекрасни артисти, направена е чудесна работа в общностите, международният туризъм се е повишил с 40%. Същото се случи и в Ливърпул, в началото хората си мислеха, защо пък да ходя там, а сега намират смисъла в това, че Ливърпул е бил Европейска столица на културата, което се надявам да стане и с Пловдив. В общността на цяла Европа е много важно и мотото, което Пловдив има - Заедно.

Много от местата в Европа страдат от липсата на чувство за общност, за принадлежност. Понякога е по-лесно да виждаме инвестицията в културата не като инвестиция, а като разход, но доверието и позитивността, и понякога щастието, което тези дейности могат да донесат, заслужават тази промяна. Не може да бъде убеден всеки скептик в това, което се прави, но по-голямата част от населението вярва и си казва, че има смисъл това да продължи", завърши оптимистично експертът.

Снимка: Лина Кривошиева

Росела Тарантино също говори пред журналисти. Тя е специалист в разработването, прилагането и оценката на обществени политики с акцент върху образование, култура и социални иновации. Тарантино е мениджър Развитие и връзки на фондация Матера-Базиликата 2019.

"Сътрудничеството ни с Пловдив започна през 2015, когато имахме среща с вашите експерти. Тогава търсихме начините за сътрудничество и тогава всъщност обединихме двете имена в името Плотера, което е и мимика в мотото на двете Европейски столици на културата. Имаме добри примери за нашето сътрудничество-като например това в комуникацията. Имаме кампания с автобуси в Рим, която показваше всички съобщения за Пловдив и за Матера като Европейски столици на културата и това стигна до много голяма аудитория.

Нашите общи срещи в Брюксел даде добър резултат, до тогава нямаше две Европейски столици на културата, които да организират обща среща и с това впечатлихме Европейската комисия. Тогава решихме, че ще комуникираме като Плутера-обща Европейска столица на културата. Ние открихме нашата Европейска столица на културата с най-чистия глас - с вашата народна певица Валя Балканска. Много сме впечатлени от програмата за обмен на доброволци между двете европейски столици, ние бяхме домакини на много доброволци от Пловдив, които заедно с нашите доброволци от Матера допринесоха заедно за програмата и това беше един невероятен обмен", коментира добрите практики между двата града Росела Тарантино.

Още

НОЩта на Пловдив показа как сме заедно

НОЩта на Пловдив показа как сме заедно

Още

Продължават празниците в Стария Пловдив

Продължават празниците в Стария Пловдив

Още

Пловдив осъмна с 32 стиха от песни на тротоара

Пловдив осъмна с 32 стиха от песни на тротоара

Още

Пловдив вече е Европейската столица на културата 2019

Пловдив вече е Европейската столица на културата 2019

Още

Старият град с арт изненади за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата

Старият град с арт изненади за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата

Още

Столица на културата: Пловдив е първият град в Европа, който показва рисунки върху Берлинската стена

Столица на културата: Пловдив е първият град в Европа, който показва рисунки върху Берлинската стена

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм