Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-скандалните "художествени" експерименти с образа на Исус

ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Най-скандалните "художествени" експерименти с образа на Исус

Филмът на Скорсезе може да се окаже невинна творба, в сравнение с други подобни

Оригиналната и "реставрираната" картина в Борха, Испания

Някои религии не допускат под никаква форма "копиране" на изображенията на боговете си, а в други, като християнската, се допуска дори филмиране на библейските герои, и най-вече на образа на Бог Син - Исус Христос - централната фигура на християнската религия.

Много художници, писатели и филмови режисьори не един път са се обръщали към интригуващия образ на Христос. При това, с такава свобода на трактовките, че често опитите им изглеждат не само богохулни, но направо цинични.

И съвсем естествено, това поражда негодувание не само у догматиците църковници, но дори и от страна на хора атеисти и естети. Вижте част от най-скандалните превъплъщения на образа на Исус Христос в различни жанрове от съвременното художествено изкуство.

"Черният Исус" на Роналд Харисън

Още

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

През 1962 г. южноафриканският художник Роналд Харисън представя картината си "Черният Исус" в църквата "Св. Лука" в Кейптаун. По-внимателно вглеждане в платното, накарало много миряни да открият в образа на разпънатия Христос чертите на лидера на Африканския национален конгрес Алберт Лутули, а сред лицата на римските войници, изтезаващи Спасителя съзряли лика на лидера на апартейда в Южна Африка - Балтазар Форстър.

Картината "Черният Исус" предизвикала огромен политически скандал. Наложило се по контрабанден начин да я изнесат от страната. Платното обаче тръгнало на "турне" в цяла Европа и дори се "заседяло" в постоянна експозиция в Англия. По същото време авторът - Роналд Харисън бил арестуван и поставен на строг режим в затвора в продължение на седмица. По-късно той ще каже в защита на картината си следното:

"Аз не разбирам как правителство, което изповядва християнската идея, може да извършва такива безнравствени постъпки и да причинява толкова страдания на своите съотечественици, само защото те са от друга раса, с друг цвят на кожата и друго вероизповедание". Това изказване донякъде оправдало богохулната му интерпретация.

"Ecce Homo" на Марк Валингер

Още

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

На площад "Трафалгар" в Лондон, считан за монументално свидетелство на имперската мощ на Великобритания в миналото, огромни каменни лъвове охраняват колоната със статуята на героя от морските сражения адмирал Нелсън. В три от ъглите на постамента се намират статуите на други знаменити личности от времената на империята, но четвъртият е празен?

Защо? - През 1999 г. било решено да се проведе конкурс за проект на статуя за този ъгъл. Комисията по избора се спряла на художника Марк Валингер - автор на статуята "Ecce Homo". Тя представлява семпла фигура на Исус Христос пред тълпата, в навечерието на присъдата Му. Височината на статуята, със скромните размери 183 см, събудила недоумение. Тя изглеждала пренебрежително на фона на величествения площад.

Мненията, обаче, се разделили. Според някои именно човешката височина на Христос карала мнозина да се замислят върху идеята на художника и да започнат да симпатизират на "малкия" Исус. Въпреки това статуята била свалена от постамента и поставена в църквата "Св. Павел", за да не "дразни" критиците си.

"Исус" в "Шоуто на Джери Спрингър"

Още

Това ли е най-ранната оцеляла творба на Леонардо?

Това ли е най-ранната оцеляла творба на Леонардо?

"Шоуто на Джери Спрингър" също се нарежда сред авторите на скандалните злоупотреби с библейски образи. Спрингър представил комична опера с герои Исус, Мария и Бог Отец, като използвал техните образи, с идеята да покаже желанието си да "помири" Доброто и Злото в света, спускайки се в ада. След това шоу много зрители започнали да ругаят Спрингър, че идеята му е "повече от оскърбителна".

В Англия били организирани протести. Най-любопитното е, че въпреки това, през 2005 г. не кой и да е, а BBC решила да снима филм по "Джери Спрингър Опера"?...Вълна от негодувание запалила нов протест. Над 55 000 човека написали жалби срещу агенцията, били заведени и съдебни дела.

"Тайната вечеря" на Елизабет Валин

Още

Анатомичните рисунки на Леонардо да Винчи

Анатомичните рисунки на Леонардо да Винчи

През 1989 г. Елизабет Валин създала серия от 12 фотографии с библейски сцени в съвременен интериор. Най-скандалното е, че фотографката използвала за проекта си натурщици хомосексуалисти и транссексуални. В една от фотографиите Исус е представен като болен от СПИН, който бере душа в болница.

Бурно негодувание предизвикала и фотографията "Тайната вечеря", в която Исус е с обувки на високи токчета, заобиколен на трапезата от хомосексуалисти. И въпреки това богохулно безобразие, заради което Валин многократно била заплашвана с физическа саморазправа, няколко скандинавски църкви дръзнали да организират публичното излагане на фотографиите й в самите храмове.

"Една нация пред Бог" на Джон Макнотон

В САЩ, както и в други страни, църквата е отделена от държавата. Вероятно това провокирало Джон Макнотон да нарисува картината "Една нация пред Бог". На платното е изобразен Исус с Конституцията на Америка в ръка, в обкръжението на велики политически дейци от миналото на Америка.

Вдясно на Спасителя поставил майки, учители, деца и фермери, а вляво - нарушителите на Закона, сред които съдии, журналисти, професор, държащ копие от "Произход на видовете"и дори самият Сатана. Тази смесена "компания" предизвиквала повече искрени насмешки, отколкото гняв, но във всеки случай била окачествена като "неподражаема пародия".

Филмът на Мартин Скорсезе "Последното изкушение на Христос" /1988 г. /, както е широко известно, предизвика множество спорове. В лентата Исус едва ли не сътрудничи на римляните срещу евреите и освен това го осенят доста похотливи мисли.

Едни от най-големите кинотеатри в Америка отказват да прожектират филма. В Ню Йорк се провеждат няколко протеста срещу лентата на Скорсезе, забранена е и в други страни. Във Франция са вандалски потрошени няколко кина, които дръзват да прожектират филма, а едно е опожарено и при пожара пострадват десетки зрители.

"Огънят в моя живот" на Дейвид Войнарович

Видеоартът е сравнително нов жанр в изкуствата, макар отдавна вече да е "пълнолетен". През 2010 г. творбата на Дейвид Войнарович - "Огънят в моя живот", показана в Смитсоновския институт в Щатите, предизвикал бурен скандал. 13-минутното видео показва сцена, в която мравки пълзят по Христос на Разпятието.

Членове на Католическата лига били буквално разярени от видяното и  заплашили Смитсоновския институт, че ще го лишат от финансиране. Но вместо скандалът да заклейми завинаги творбата на Войнарович, тя става световно известна?!?

Още

Леонардо не искал да излага на показ неговия "Витрувиански човек"

Леонардо не искал да излага на показ неговия "Витрувиански човек"

И един, малко по-различен случай: През 2012 г. фреска с изображението на Исус станала известна не по скандална, а по-скоро по забавна причина. В продължение на много години - повече от 80, в Храм на милосърдието в испанския град Борха съхранявали картина с образа на Исус, на художника  Елиас Гарсия Мартинес.

С течение на времето картината се напукала и имала нужда от реставрация. 81-годишната Сесилия Хименес поискала разрешение от настоятеля на храма да я реставрира. Реставрацията обаче се оказала толкова дилетантска, че попаднала в Интернет като пример за "вандализъм" в изкуството. "Реставрираната" картина била подложена на масов присмех в социалните мрежи, но за сметка на това предизвикала истински бум в туризма на град Борха.

Читателка на Impressio.dir ни писа: "За картината на Исус в Борха не мисля, че е светотатство. Жената е художник и това е снимка на  недовършената реставрация. Когато тя стана атракция, от самата община забраниха на жената да си довърши работата - атракцията им се видя по-печеливша. Милата женица плачеше, молеше се на кметството да й разрешат да продължи, да поправи картината, но това така и не стана. Напусна Борха от срам и страх..."

Една от най-скъпите анти-творби с образа на Исус е скандалната фотография на Андрес Серано "Piss Christ", която била продадена на един аукцион за 277 000 долара. Фотографията е от 1987 г. и преди да бъде така високо оценена, била замервана с чукове от протестиращи хора във Франция през 2011-а.

"Piss Christ" на Андрес Серано

Да се чуди човек какво всъщност се случва в света на изкуството, и на човешката цивилизация, изобщо, щом дръзва да се гаври дори със Създателя?!?

Еми МАРИЯНСКА

Още

Леонардо да Винчи е имал страбизъм?

Леонардо да Винчи е имал страбизъм?

Още

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

Още

Давид на Микеланджело отблизо

Давид на Микеланджело отблизо

Още

Неизвестни шедьоври на учителя на Микеланджело и Леонардо да Винчи

Неизвестни шедьоври на учителя на Микеланджело и Леонардо да Винчи

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в НИМ

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на "Цвяткова могила", община Казанлък

В Англия откриха скулптура на пет хиляди години

Изработеният от варовик барабан се счита за най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания в последните 100 години

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

Нидерландският експерт Артур Бранд върна бронзова статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция

Останки от древен храм и шлемове на бойци са открити при разкопки в Южна Италия

Откритията са в популярния туристически обект Велия и са намерени на мястото на някогашния акропол на един от най-важните градове на Магна Греци