Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Каменните глави на олмеките - загадка с много неизвестни

ЗАГАДКИ НА АРХЕОЛОГИЯТА

Каменните глави на олмеките - загадка с много неизвестни

Как са били транспортирани, при положение, че теглото им е между 6 и 50 тона?

Хората винаги са се интересували от древните цивилизации и техните невероятни способности да създават мегалити. Освен пирамидите и сфинксовете, една от големите загадки на археологията остават каменните глави на олмеките.

Тези древни гигантски скулптури изобразяват човешки лица с плоски носове, плътни устни и "дръпнати" очи. Загадката се състои в това, защо всяка от досега намерените 17 каменни глави, е била открита на различно място? Защо олмеките са изработвали тези скулптури, как са ги ваяли и как са ги пренасяли на тези места, където ги откриваме днес?..

Олмеките са древна мезоамериканска индианска племенна общност, която някога е населявала днешната територия на Мексико.

Още

Шокиращите еротични скулптури на Кхаджурахо

Шокиращите еротични скулптури на Кхаджурахо

Наименованието "олмеки" е прието условно от археолозите и историците, защото това име е носило само едно от племената, живеещи в тропическите гори на днешните мексикански щати Веракрус и Табаско.

Наричат олмекската култура "една от шестте люлки на цивилизацията", но тя е единствената, създавала изкуство в условията на тропическа гора.

Учените приемат условно, че цивилизацията на олмеките обхваща периода от 1600-1500 г. пр. н.е. нататък.

Трае около хиляда години - някъде до 400 година пр.н.е., след което започва да запада, и около 200 г. пр.н.е. престава да съществува.

Учените смятат културата на олмеките за най-ранната, известна в Америка.

Територията, на която са живели олтеките

Олмеките оставят като забележителен факт за високоразвитата си култура именно скулптурите, за които става реч - каменните глави, и дребни фигурки, изработени от нефрит.

Всички те са ярко доказателство за майсторството на създателите си, но неяснотите около тях вече близо 8 десетилетия са повод за множество хипотези и спекулации.

Още

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

Първите археологически изследвания на олмекската цивилизация датират от 1938 г.

Въпреки че първата гигантска каменна глава е открита далеч преди това - през 1862 г. в Трес Сапотес. 

В течение на времето намерените досега 17 каменни глави са открити на четири различни места по крайбрежието на Мексиканския залив - в Трес Сапотес, Сан Лоренцо, Ла Вента, и Ранчо ла Кобата.

Глава, открита в Ранчо ла Кобата, изложена на главния площад Сантяго-Тустла

Повечето от главите са изваяни от огромни обли камъни. Точната възраст на главите-колоси още не е установена.

Както, и какво ги свързва една с друга, кого изобразяват?

Знае се само, че монументалните глави, открити в Сан-Лоренцо са най-старите от всички открити - някъде от около 900 г. пр.н.е. , а най-"младите" са две, открити в Трес Сапотес и една - в Ранчо ла Кобата.

Учените смятат, че в изработката на огромните глави са участвали много хора: каменоделци, носачи, и дори готвачи, които е трябвало да хранят огромния персонал, зает с тази дейност.

Глава, открита в Ла Вента

Първоначално е имало груба обработка на каменните базалтови късове, после с фината резба се заемали майстори, а накрая е била извършвана шлифовка с абразивни материали.

Лицата от каменните глави се отличават с особено майсторство при ваенето на детайли като украшения на ушите и пр. детайли.

Учените смятат, че камъните, от които са изработени скулптурите, са добити в горите на Сиера де лос Тукслас в щата Веракрус. Те са от райони, в които е имало вулканична дейност.

Избирани са специално такива, които имат сферична форма, подобна на човешкото лице.

Глава, открита в Трес Сапотес

Склоновете, по които са пренасяни камъните, са с предполагаема дължина 150 километра! Как са транспортирали олмеките тези истински каменни "чудовища", тежащи от 6 до 50 тона, при положение, че според експертите, по онова време не са познавали колелото?!

Днес каменните глави на олмеките са изложени в няколко музея по антропология, но загадките около тях продължават да вълнуват учените. Напълно е възможно археолозите да открият и нови артефакти, свързани с каменната "колекция"? 

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм