Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Израелско селище отпреди четири хиляди години е открито в Бенямин

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Израелско селище отпреди четири хиляди години е открито в Бенямин

Разкопките в Тел Тибна са едни от първите в Юдея и Самария от 80-те години на миналия век насам

В края на едномесечни разкопки в Тел Тибна бяха открити много находки от древен град, който е служил като столица на областта в края на периода на Втория храм (Снимка: ТПС/БТА)

При археологически разкопки в Тел Тибна в района на Бенямин беше открито селище на 4000 години, от епохата, когато израилтяните влязоха в земята на Израел, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

В края на едномесечни разкопки в Тел Тибна, организирани от регионалния съвет на Бенямин и университета "Бар Илан", бяха открити много находки от древен град, който е служил като столица на областта в края на периода на Втория храм.

Още

Археолози откриха богато имение на 1200 години в Израел (снимки)

Археолози откриха богато имение на 1200 години в Израел (снимки)

Разкопките в Тел Тибна, ръководени от д-р Давир Равив от университета "Бар Илан", са едни от първите в Юдея и Самария от 80-те години на миналия век насам.

Резултатите от проучванията, извършени на обекта, както и споменаванията му в исторически извори, показват наличието на централно селище от ранната бронзова епоха до османския период, като през определени периоди това селище е имало регионално административно и военно значение.

Мястото се идентифицира с града на Йехошуа бен Нун Тимнат Серах и според древните източници това е градът, в който той е живял и е бил погребан. По-късно градът е известен като Тимнат-Херес, елинистично-хасмонейски укрепен обект, който е бил областна столица в ранните римски и византийски периоди.

Още

Израелски войници откриха манастир на 1500 години по време на учение

Израелски войници откриха манастир на 1500 години по време на учение

Разкопките разкриха голяма обществена миква (ритуална баня), цялостна керамика, монети и кости. Открита е и рядка монета от времето на Голямото въстание срещу римляните около 70 г. сл. Хр. с надпис "Година две за свободата на Сион".

По време на разкопките бяха намерени и парчета керамика, показващи непрекъснато заселване, заедно с 18 монети, четири от които бяха разпознаваеми. Една от монетите е идентифицирана като римска монета от 58-89 г. сл. Хр., а друга е сребърна мамелюкска монета от XIII век с фигура на лъв - символ на мамелюкския султан Байбарс.

Още

Археолози откриха редки римски монети близо до бреговете на Израел

Археолози откриха редки римски монети близо до бреговете на Израел

Добре запазен римски връх на копие, датиращ от 2-ри век с огънат връх, рядка находка в Израел, също беше открит на мястото.

Тел Тимна е едно от най-големите селища в централната планинска област в Израел. Близостта му до един от главните пътища, изкачващи се от низините към планината и между Самария и Ерусалим, и до плодородна долина, покрита с извори, привлича заселници.

Въпреки големината и важността си, обектът доскоро не е бил разкопаван, а информацията за него е от археологически проучвания и литературни източници. Преди Шестдневната война [1967 г.] тук е имало йордански военен пост, а до днес в района са останали комуникационни окопи, използвани някога от йорданската армия.

Още

В Израел откриха златен пръстен с фигура на Добрия пастир на 1700 години

В Израел откриха златен пръстен с фигура на Добрия пастир на 1700 години

Могилата заема площ от около 50 дюнюма [турска мярка за земна повърхност] и е разделена на две основни части - главата на могилата, южен и западен склон. Резултатите от проучванията показват, че върхът на могилата е обитаван от бронзовата епоха до римския период, докато склоновете са обитавани от елинистическия и римския период до късния арабски период, когато центърът на селището е на западния склон на могилата. Резултатите от проучванията сочат два пикови периода в историята на обекта - желязната и ранната римска епоха.

На юг от могилата се простира голям некропол с две гробници с украсени фасади, които са били видими до началото на ХХ век, и са били създадени към края на периода на Втория храм. В подножието на гробниците е имало голяма очистваща миква от периода на Втория храм, която се е ползвала от жителите на района и вероятно от поклонници, които са минавали на път за Ерусалим.

Д-р Равив каза, че "проучването на находките от разкопките ще хвърли светлина върху историята на района и материалната култура на жителите му в различни периоди и особено върху ранния римски период, когато Тел Тимна е една от столиците на област Юдея.

Ръководителят на регионалния съвет на Бенямин Исраел Ганц заяви, че "в центъра на Бенямин, центъра на страната, е открит еврейски град, който е бил централна точка по главния път към Ерусалим. Вълнуващо е да се докоснеш до гробниците и останките и всъщност да докоснеш нашите корени и наследство. Ние заслужаваме да продължим [наследството на] нашите предци тук.

"Тези открития са отговор на всеки, който се съмнява в правилността на пътя и нашето присъствие тук и в цял Израел", заяви той.

Още

Израелски археолози откриха древна винарна на 1500 години

Израелски археолози откриха древна винарна на 1500 години

Още

Израелски археолози откриха библейски свитък от Мъртво море

Израелски археолози откриха библейски свитък от Мъртво море

Още

Откриха загадъчна лампа на 2000 години

Откриха загадъчна лампа на 2000 години

Още

Ученик намери уникална древна статуетка на 2500 години

Ученик намери уникална древна статуетка на 2500 години

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм