Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хайдушка сватба за рекорд на Гинес

БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ

Хайдушка сватба за рекорд на Гинес

Северняшката венчавка на Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас събра 3065 сватбари

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Пред 3 065 души Ива Янчева от Бургас и Георги Георгиев от Луковит си казаха "да", и станаха семейство Георгиеви край село Арбанаси вчера.

Така поредната традиционна българска венчавка, организирана от сдружение "Лудогорие" успя да подобри рекорда от миналата година, когато на събитието са присъствали малко над 3000 души, каза основният организатор и председател на сдружението Валентин Димов.

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Той съобщи още, че сред сватбарите са представители на всички етнографски области в България, но има и чужденци. Младоженците, техните роднини и гости, както и всички посетители на събора бяха с народни носии и старовремски български облекла.

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Бракосъчетанието, ръководеше кмета Даниел Панов, а сватбата стана кулминация на първия Национален фолклорен събор "Болярска среща", провел се край архитектурния резерват.

"Сватбата продължи три дни. Спазени бяха всички предсватбени и сватбени ритуали на Северняшката фолклорна област, които са изключително богати, интересни и пълни със символика", споделиха организаторите.

Сгляда на чешмата, кражба на моминска китка, сватосване, годеж, уговаряне на парите за булката, ладуване, украсяване на кумово дръвче, засевки и др.

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

За събитието бяха специално поръчани 4500 глинени купи и още толкова лъжици, 1 тон сирена и 2 тона руйно вино. Изпечени бяха и 2000 пити.

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Основната гозба в сватбеното меню бе 2700 литра боб по хайдушки, за който бяха осигурени 300 кг боб, 110 кг лук, 130 кг домати, 70 кг чушки. "Бобът престоя накиснат 12 часа и вря в казана върху буен огън 3-4 часа", обясни изкусният кулинар Виктор Ангелов.

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Освен осигурените всякакви зеленчуци и подправки, бе заклано едно теле, защото само с месо става хайдушкият боб.

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Идеята на организаторите е с този мащабен ритуал да кандидатстват за книгата на рекордите Гинес.

1/1

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Плачков откри единствения в България музей на етерично-маслените култури

Посетителите на уникалния комплекс в Казанлък могат да докоснат и усетят всички растения, от които се произвеждат ароматни и лечебни масла

Дядото на Владимир Путин бил шеф в кухнята на Сталин

Какви са били гастрономическите капризи на най-жестоките диктатори

Разкриха следи от сблъсъка между езичници и християни в Хераклея Синтика

Ценните находки от античния град край с. Рупите са на археолозите от НАИМ с ръководител доц. д-р Людмил Вагалински

Змии -"картини"

Природата е най-големият учител по художествено майсторство

Традицията на многоМЪЖството

В Тибет девойката се омъжва едновременно и за братята на съпруга си

На територията на Китай е имало развита цивилизация, по-древна от Рим?

Градът-крепост Сансиндуй бил затрит от мощно земетресение