БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ
Хайдушка сватба за рекорд на Гинес
Северняшката венчавка на Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас събра 3065 сватбари
Редактор : / 2472 Прочита 0 Коментара
Снимка: Десислава Димитрова/BulFotoПред 3 065 души Ива Янчева от Бургас и Георги Георгиев от Луковит си казаха "да", и станаха семейство Георгиеви край село Арбанаси вчера.
Така поредната традиционна българска венчавка, организирана от сдружение "Лудогорие" успя да подобри рекорда от миналата година, когато на събитието са присъствали малко над 3000 души, каза основният организатор и председател на сдружението Валентин Димов.
Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto
Той съобщи още, че сред сватбарите са представители на всички етнографски области в България, но има и чужденци. Младоженците, техните роднини и гости, както и всички посетители на събора бяха с народни носии и старовремски български облекла.
Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto
Бракосъчетанието, ръководеше кмета Даниел Панов, а сватбата стана кулминация на първия Национален фолклорен събор "Болярска среща", провел се край архитектурния резерват.
"Сватбата продължи три дни. Спазени бяха всички предсватбени и сватбени ритуали на Северняшката фолклорна област, които са изключително богати, интересни и пълни със символика", споделиха организаторите.
Сгляда на чешмата, кражба на моминска китка, сватосване, годеж, уговаряне на парите за булката, ладуване, украсяване на кумово дръвче, засевки и др.
Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto
Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto
За събитието бяха специално поръчани 4500 глинени купи и още толкова лъжици, 1 тон сирена и 2 тона руйно вино. Изпечени бяха и 2000 пити.
Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto
Основната гозба в сватбеното меню бе 2700 литра боб по хайдушки, за който бяха осигурени 300 кг боб, 110 кг лук, 130 кг домати, 70 кг чушки. "Бобът престоя накиснат 12 часа и вря в казана върху буен огън 3-4 часа", обясни изкусният кулинар Виктор Ангелов.
Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto
Освен осигурените всякакви зеленчуци и подправки, бе заклано едно теле, защото само с месо става хайдушкият боб.
Снимка: Десислава Димитрова/BulFoto
Идеята на организаторите е с този мащабен ритуал да кандидатстват за книгата на рекордите Гинес.