Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Големите" джуджета

ТАЛАНТИ

"Големите" джуджета

Ниският им ръст не попречил на кариерата им

Чарлз Щайнмец

Малките хора, съвсем незаслужено, предизвикват у хората с нормален ръст смесените чувства на снизхождение, съжаление и смях. А не би следвало, защото някои джуджета са станали наистина "големи" в кариерата си, въпреки височината им в сантиметри.

Джуджетата били високо ценени в древен Египет. Те получавали високи длъжности от фараоните. Много от тях били надарени и с най-различни дарби - на ювелири, артисти, танцьори и гадатели. Изображения на джуджета могат да се видят в гробниците на фараони и в храмовете на древноегипетски богове.

Древноегипетските джуджета били на почит

Дори има бог-джудже - Птах - древноегипетският бог на любовта, сексуалността и раждаемостта. Най-известният сред живите джуджета на древен Египет, бил Сенеб - началник на тъкаческите фабрики на фараона Пепи II. Сенеб бил женен за царска родственица - Сенетефес, от която имал син и две дъщери. За същия Сенеб се споменава и в хроники, като за погребален жрец на фараона Хуфу.

Сър Джефри Хъдсън бил син на месар, но още като 8-годишно момче бил представен в двора на Карл I. Тогава бил висок едва 37 сантиметра, така че лесно го "сервирали" на масата на английския крал, като "подарък" от бъкингамския херцог. Малкият Джефри става любимец на краля и съпругата му Хенриета Мария Френска, която превръща джуджето в свое доверено лице. Въпреки ръста си, Джефри притежава смело сърце и изострено чувство за достойнство. Предизвиква два дуела, които го правят прочут в двора. Причина за единия от дуелите било оскърбление от някакъв швейцарец, на име Крофт. Въпросният подигравчия се държал толкова нагло, че за да унижи още повече Джефри, отишъл на дуела без пистолет. Джефри го застрелва. Дуелите, обаче, вече били извън закона и става скандал, който му коства изгонването му от кралския двор. Джефри Хъдсън бяга от Англия с кораб, който за лош късмет, е нападнат от пирати, и той попада в плен. След като най-накрая го освобождават, разбира че кралицата е в изгнание в Париж по време на гражданската война през 1644 г., и търси помощ от нея. Мария Френска спасява любимеца си, а през 1650 г. той се завръща в родината си. Остава в Англия до смъртта си.

Сър Джефри Хъдсън

Чарлз Протеус Щайнмец, по-известен като "магьосникът от Снекетади", бил гениален електроинженер, и по тази линия - приятел с големи учени като Айнщайн, Едисън и Тесла. В Германия, обаче, започват разследване срещу него, по подозрения, че има социалистически убеждения. Принуден е да напусне страната и прави опит да имигрира в Щатите. Отказват му, като една от причините вероятно е бил външният му вид - на джудже. За него се застъпват приятели от цял свят, които убеждават служителите в Имиграционното бюро на САЩ, че Щайнмец е гениален ум. И той го доказва по неоспорим начин - Законът на Щайнмец. Откритията му в областта на променливия ток е истинска революция в електротехниката.

Рапърът Бишуик Бил е роден в Ямайка през 1984 г. Става член на хюстънската рап-група "Geto Boys", която се счита за създател на т.нар. "южен рап", характеризиращ се с текстове за насилие. Самият Бил, на върха на славата си, започва да прекалява с алкохола и наркотиците. Под влиянието на тази демонска комбинация, една вечер помолил своя приятелка да го... застреля в лицето. Момичето, естествено, отказало. Бил, обаче, продължил да настоява и да я заплашва. В скандала посяга на момичето и то, в уплаха си, го прострелва в очите. Бил не умира, но още повече се "привързва" към наркотиците.

Бишуик Бил

Благодарение на фламандският анатом Везалий, роден в 16-и век, хората са научили много за човешкото тяло. Везалий завършил медицина в Париж и Падуа. През 1537 г. станал професор по хирургия и анатомия в университета на Падуа. По онова време църквата забранявала дори дисекциите, но Везалий вършел анатомичните си "нарушения" с научна цел. Днес Везалий е признат за основоположник на анатомията.

Везалий преподава на студентите си

"Извънземната" Тамара Де Тро през 1980 г. е вокалистка на групата "Medflys". После играе в театри и клубове в Сан Франциско, където настъпва звездният й час - именно там я забелязва Стивън Спилбърг и я кани да играе във филма му. След "Извънземното", Тамара записва името си под още няколко филма, но за съжаление я покосява инфаркт и умира на 31-годишна възраст.

Тамара Де Тро

През 1842 г. шоуменът Барнум показал в шоуто си момче, на име Чарлз Шервуд Стратон, чийто ръст бил едва 63 сантиметра. Всъщност, бащата на Чарлз буквално "продал" на Барнум сина си, да да го "показва" в шоуто си, срещу 3 долара на месец. /?/ Барнум обаче направил нещо повече - научил Чарлз да пее, да танцува и да разиграва пантомима, под артистичното име "Генерал Том-Там", облечен във военна униформа. Чарлз Стратон става много известен с остроумието си. Превръща се в истински любимец на публиката. Тръгва на турне из Европа и е поканен дори в Бъкингамския дворец. Натрупва солидно богатство. Най-големите си успехи пожънва на сцените на Англия и Франция, в ролята на Наполеон Бонапарт. Последното му документирано представление е през 1878 г. в Англия. Умира от инсулт през 1883 г.

Генерал Том-Там

Маршал Пинкни Уайлдър е американец, роден в Ню Йорк. На 12 става известен като актьор в куклено шоу. После работи като стенограф, но отново се връща към любимото си занимание - сцената. Прави си собствено комедийно шоу в Ню Йорк. През 1883 г. заминава за Лондон, където става любимец на британското кралско семейство. Негов фен е самият Едуард VII. През 1904 г. Уайлдър тръгва на околосветско пътешествие, и оттам нататък следите му се губят. Преди век и половина, обаче, популярността на този нисък човек, е била много голяма.

Маршал Уайлдър

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Древноегипетските джуджета били на почит

Сър Джефри Хъдсън

Бишуик Бил

Везалий преподава на студентите си

Генерал Том-Там

Маршал Уайлдър

Тамара Де Тро

Календар

Препоръчваме ви

Пускат парфюми с аромати на седемте вида творчество за "Нощта на изкуствата" в Русия

"Уханията ще ви пренесат в местата, където се твори", коментира заместник-министъра на културата Максим Ксензов

Пътешествие: Хераклея Синтика, градът от който Александър Велики тръгва да завладява света

Хераклея Синтика е разположен на южния склон на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух.

Откриха най-древните скални рисунки във Великобритания

"Тези фрагменти от гравиран камък са невероятни доказателства за художествена изява в най-отдалечения край на Мадленската култура", заяви Шантал Конлър от университета в Нюкасъл

4 години ще продължи реставрацията на прочутия орган на "Нотр Дам"

Най-големият музикален инструмент във Франция е "гласът на катедралата" от 1733 г.

Андреа Бочели с изненадваща критика към мерките срещу пандемията

Тенорът призна, че е нарушавал правилата за карантината, "защото не смятах, че е правилно или здравославно да си стоя у дома на тази възраст"