Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

ДНК експертиза установи, че на борда на потънал прочут шведски военен кораб е имало жена

ШЕПОТ ОТ ОТВЪДНОТО

ДНК експертиза установи, че на борда на потънал прочут шведски военен кораб е имало жена

Останките на кралския кораб „Васа“ са извадени през 1961 г. и са забележително добре запазени след повече от 300 години под вода в пристанището на Стокхолм

Кралският военен кораб "Васа" (Снимка: АР/БТА)

Американска военна лаборатория помогна на шведите да потвърдят нещо, което се подозираше от години: сред загиналите на военен кораб от XVII в., потънал при първото си плаване, е имало жена. Това обявиха във вторник от музея, в който е изложен корабът, предаде АП.

Още

Потопен преди 351 години военен кораб може да разкрие тайната за холандското корабостроене

Потопен преди 351 години военен кораб може да разкрие тайната за холандското корабостроене

Останките на кралския военен кораб "Васа" са извадени през 1961 г. и са забележително добре запазени след повече от 300 години под вода в пристанището на Стокхолм. Оттогава корабът се намира в музея "Васа" - една от най-големите туристически атракции в шведската столица, където посетителите могат да се възхищават на изящните му дърворезби, пише БТА.

Около 30 души загиват, когато "Васа" се преобръща и потъва само няколко минути, след като напуска пристанището през 1628 г. Смята се, че те са били членове на екипажа, а самоличността на повечето от тях е неизвестна.

В продължение на години имаше индикации, че една от жертвите, известна като "Ге", е жена, заради вида на тазобедрената кост, казва в изявление Фред Хокер, ръководител на изследванията в музея "Васа".

Анна Мария Форсберг, историк от музея "Васа", уточни, че жени не са били част от екипажите на шведския флот през XVII в., но е можело да бъдат на борда като гости. На моряците е било позволено да вземат съпругите си със себе си на борда, освен ако корабът не е отивал на битка или на дълго пътуване.

"От писмени източници знаем, че на този ден са загинали около 30 души", казва Форсберг и допълва: "Затова е вероятно тя да е била съпруга на моряк, която е искала да дойде с него на първото пътуване на този нов, впечатляващ кораб". Тя каза още, че точният брой на хората на борда в този ден не е известен, "но смятаме, че е имало около 150 души, като се предполага, че още 300 войници е трябвало да се качат на борда по-нататък в архипелага".

Още

Съкровища за милиони от потънал кораб от времето на Златната треска се предлагат на търг

Съкровища за милиони от потънал кораб от времето на Златната треска се предлагат на търг

От 2004 г. насам музеят "Васа" си сътрудничи с Катедрата по имунология, генетика и патология към Университета в Упсала, която изследва всички скелети, за да разбере колкото се може повече за различните хора на обречения кораб. "Извличането на ДНК от кости, които са престояли на морското дъно 333 години, е много трудно, но не и невъзможно", казва Мари Алeн, професор по съдебна генетика от Университета в Упсала. "Казано по-просто, не открихме Y-хромозоми в генома на "Ге", но не можехме да бъдем напълно сигурни и искахме резултатите да бъдат потвърдени", обясни тя.

Затова шведите се обръщат към базираната в Делауеър лаборатория за ДНК идентификация към въоръжените сили на САЩ. Благодарение на съдебномедицинската експертиза при нов тест успяхме да потвърдим, че индивидът "Ге" е бил жена", обясни Ален.

Смята се, че "Васа", който е трябвало да се отправи към военноморска база край Стокхолм, за да изчака качването на войниците, е потънал, защото е нямал баласт, който да противодейства на тежките му оръдия.

Коментирай 20

Календар

Препоръчваме ви

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон

Древният град Севтополис се възражда в макет в археокомплекса "Долината на тракийските царе"

"Наред с финото майсторство на траките, макетът в новоизградения археологически комплекс демонстрира и техните строителни умения", казва директорът на местния Исторически музей "Искра" д-р Момчил Маринов

Красиво изрисувана гробница ни пренася във всекидневието на древните египтяни преди 4300 години

Изследванията показват, че мастабата в некропола Дахшур датира от края на Петата или началото на Шестата династия от Старото царство

Недоволство предизвикаха фалшиво звучащи камбани на мюнхенския механичен часовник

Часовникът с фигури в естествен размер на Мариенплац има 43 камбани и музиката от него се разнася няколко пъти на ден

Крадци задигнаха бижута и скулптури за над един милион евро от вила в Италия

Бандитите са изнесли експонатите от изложба с творби на италианския скулптор и златар Умберто Мастрояни малко преди прибирането им

Китай разработи робот за защита на културни паметници

Учени от космическата програма на Пекин са използвали робот, първоначално предназначен за орбитални мисии, за защита на артефакти от древни гробници и пещери