Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Археолози откриха още пет гроба в некропол до късноантичния град Нове

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Археолози откриха още пет гроба в некропол до късноантичния град Нове

Погребалният обряд е християнски, също както в останалите 116 гроба от некропола, открити при дългогодишните проучвания, съобщава археологът д-р Марин Маринов от Градския исторически музей в Свищов, ръководител на проучванията

Разкрити са още пет гроба от некропола от последната четвърт на V в. до западната порта на римския военен лагер и късноантичен град Нове, съобщи за БТА археологът д-р Марин Маринов от Градския исторически музей в Свищов (Снимка: Градски исторически музей

Още

Археолози от НИМ разкриват тайните на мистичния манастир "Св. Йоан Продром" в Ахтопол

Археолози от НИМ разкриват тайните на мистичния манастир "Св. Йоан Продром" в Ахтопол

Разкрити са още пет гроба от некропола от последната четвърт на V в. до западната порта на римския военен лагер и късноантичен град Нове, съобщи за БТА археологът д-р Марин Маринов от Градския исторически музей в Свищов, ръководител на проучванията.

Погребалният обряд е християнски, също както в останалите 116 гроба от некропола, открити при дългогодишните проучвания, посочи той и допълни, че разкритите скелетни останки са предадени за лабораторен анализ в Националния антропологичен музей.

Базилика. Разкрити са още пет гроба от некропола от последната четвърт на V в. до западната порта на римския военен лагер и късноантичен град Нове, съобщи за БТА археологът д-р Марин Маринов от Градския исторически музей в Свищов (Снимка: Градски исторически музей - Свищов)

Очаква се анализът да покаже възрастта, пола и расовата принадлежност на починалите, уточни Маринов. Според писмените извори през периода, в който се датира некрополът, Нове е резиденция на готския крал Теодорих Велики.

През този сезон археолозите са открили останки от подовото отопление на едно от западните помещения на вилата-резиденция, построена през 70-те години на II в., както и каменните основи на две помещения в непроучваната й източна част. Двете са разрушени от силен пожар, при който е рухнал покривът им и са изгорели техните кирпичени стени и хоросановата им мазилка. Пожарът може да се свърже с историческите сведения за унищожителните варварски нашествия в провинция Долна Мизия през 238 - 269 г., по времето на които се приема, че е разрушена вилата. Към това време насочват монетите и множеството фрагменти от битова керамика, открити под останките от покрива и стените, посочи археологът.

Олтарна маса. Разкрити са още пет гроба от некропола от последната четвърт на V в. до западната порта на римския военен лагер и късноантичен град Нове, съобщи за БТА археологът д-р Марин Маринов от Градския исторически музей в Свищов (Снимка: Градски исторически музей - Свищов)

Още

Археолози откриха изящни цветни релефи при реставрацията на храма в египетския град Есна

Археолози откриха изящни цветни релефи при реставрацията на храма в египетския град Есна

Като част от дейностите по теренна консервация в сектора е реставрирана олтарната маса на ранновизантийската базилика. Тя е открита строшена на парчета в началото на разкопките в сектора, започнали в края на 70-те години на XX в. Масата е временно поставена на оригиналното си място в апсидата на базиликата и е покрита със стъклен капак. Предстои изготвянето на проект за експонирането ѝ. Олтарната маса е най-важния елемент от богослужебното обзавеждане на християнските храмове, каза археологът. Затова и такива маси често се изработват от скъпи материали като хубав бял мрамор, от който е и масата на тази базилика.

Базиликата е една от най-големите късноантични извънкрепостни църкви по Долния Дунав, размерите й са 31,60 на 15,00 метра. В апсидата ѝ е открит зидан гроб, който също е с големи размери -2,65 на 1,65 м. Според полския археолог Стефан Парницки-Пуделко базиликата е възпоменателна, а българските археолози Мария Чичикова, Павлина Владкова и Георги Атанасов предполагат, че гробът в апсидата е на свети Лупус.

Подово отопление. Разкрити са още пет гроба от некропола от последната четвърт на V в. до западната порта на римския военен лагер и късноантичен град Нове, съобщи за БТА археологът д-р Марин Маринов от Градския исторически музей в Свищов (Снимка: Градски исторически музей - Свищов)

Той е единственият известен от писмените извори християнски светец, който може да се свърже с Нове. Данните за него са от съчинението на византийския хронист Теофилакт Симоката (VII в.), който разказва за похода на военачалника Петър, брат на император Маврикий (582-602 г.), през 597 г. Според Теофилакт при пристигането си в Нове Петър е поканен да участва в празника, посветен на Лупус, който се падал на 23 август, припомни Маринов.

Финансирането на разкопките през тази година е в размер на близо 30 хиляди лева, осигурени от Министерството на културата. Консултант на проучването е доц. Павлина Владкова от Регионалния музей във Велико Търново, като стажант участва Симеон Ангелов, студент по археология във Великотърновския университет, уточни ръководителят на експедицията д-р Марин Маринов.

Още

Археолози търсят ранния храм на Дионис на Перперикон

Археолози търсят ранния храм на Дионис на Перперикон

Още

Дръжка от амфора от 5-6 век е най-новата археологическа находка на Перперикон

Дръжка от амфора от 5-6 век е най-новата археологическа находка на Перперикон

Още

Египетски археолози откриха ГКПП от времето на цар Птолемей Трети

Египетски археолози откриха ГКПП от времето на цар Птолемей Трети

Още

Мавзолеи-ротонди и каменен купел от 6 век са най-новите уникални находки на Перперикон

Мавзолеи-ротонди и каменен купел от 6 век са най-новите уникални находки на Перперикон

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Римска надгробна плоча от 3-и век откриха археолози в Силистра

Това е третият подобен паметник, открит при проучване на античния Дорусторум

Останки от средновековна стена са открити под сградата на британския парламент

Каменните конструкции са намерени по време на геотехнически сондажи в сектор под заседателната зала на Камарата на лордовете

Британската кралица консорт Камила връчи награда на Михаил Баришников

На церемония в сряда в Бъкингамския дворец той бе удостоен с наградата Коронация на кралица Елизабет Втора, което е най-престижното отличие на Кралската академия по танц

Музей на Бродуей отваря врати в Ню Йорк

Сърцето на Бродуейския театър се намира в центъра на "Юниън скуеър" през 50-те години на ХIХ век и пристига на "Таймс скуеър" в началото ХХ век

Активисти заляха с черна боя картина на Густав Климт в музей във Виена

Акцията съвпада с деня на отворените врати по повод празника на Свети Леополд

Картина на Пийт Мондриан беше продадена за рекордните 51 млн. щатски долара

Известното като "Композиция номер 2" платното беше обявено за една от най-забележителните творби на художника, появявали се на пазара за колекционери