Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

5 идеи за почивка преди края на лятото

ПОСОКИ

5 идеи за почивка преди края на лятото

Ако ви мъчи пост-ваканционна депресия – най-добре отново да "хванете гората"

Дяволският мост на река Арда в Община Ардино (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Остана ли вече зад гърба ви лятната отпуска? А чувате ли още в ушите си прибоя на морето, който е в сериозен конфликт с ветреца, повяващ от климатика в офиса? Разбираемо е, ако сте изпаднали в тиха пост-ваканционна депресия в края на лятото. Но добрата новина е, че за тъгата има лек и той е в малки дози от същото - кратки пътувания измежду работните дни.

Действително най-доброто решение да преодолеете работната си апатия, е да използвате оставащите топли седмици за 2, 3 или дори 4 дневни уикенд бягства. Те не само ще ви разведрят, но и ще ви помогнат да се адаптирате по-добре към предстоящата есен.

Ако това ви звучи безотговорно, понеже по време на отпуската сте похарчили повече от предвиденото, не забравяйте, че от работа спомени няма, затова пък от пътуванията спомените са безкрайни.

И понеже от теб зависи къде ще бъдат следващите незабравими спомени. Единственото, което трябва да направиш е да вземеш А1 Кредитна карта.

Ето седем предложения къде да избягаме за малко през септември, а и през октомври, стига хубавото време да продължи.

Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Безценните градчета около Столицата на културата

Още

Пет музикални фестивала, които си струва да посетите през септември

Пет музикални фестивала, които си струва да посетите през септември

Пловдив е Столица на културата тази година, а есента се очаква препълнена със събития. Вече е трудно да се намерят места за спане в самия град (не на последно място и заради оскъдната хотелска база, но това е друг разговор). За сметка на това в околностите има достатъчно варианти за отсядане. За 2-3 дни можете да посетите редица малки възрожденски градчета в близост до Пловдив и да се докоснете до истинската някогашна България. Най-отдалечена е Пещера (чудесно място за купуване на български обувки от производител на производствени цени!). До Пещера, макар и в различни посоки, са Брацигово и Батак - и двете задължителни дестинации. В Брацигово, в църквата "Свети Йоан Предтеча", се намира най-високата православна камбанария на Балканския полуостров - 35 м. За хапване препоръчваме централната механа "Илинден", в която готвят изключително вкусно. Батак, макар и малко по-отдалечен, също е задължителен за посещение, заради богатата си и жестока история.

Крепостта Перистера над град Пещера (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Още

Античният град Зеугма – Градът на Римските мозайки в Анадола

Античният град ЗеугмаГрадът на Римските мозайки в Анадола

В посока Пловдив е интересно да се посети и Перущица - град с доста интересен исторически музей и с археологическото чудо на поне 15 века, наречено Червената църква. В самия център пък е църквата "Св. Архангел Михаил", която е архитектурен паметник на културата и е запазена в същия вид като преди 150 години. Ако не сте запознати с подвига на Кочо Честименски, тук ще узнаете много от служителите на историческия музей, които отварят църквата специално за посетителите.

Над града се издига и внушителният "Паметник на трите поколения", който по нещо напомня мемориала "1300 години България" в Шумен, но в умален мащаб.

Созопол (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Хайде на Аполонията!

Още

"Аполония 2019" ще бъдe открита от Балет Арабеск

"Аполония 2019" ще бъдe открита от Балет Арабеск

3 или 4 дни са предостатъчно човек да се настрои за Празниците на изкуствата, познати още като Аполония.

Между 29 август и 7 септември Созопол се превръща в притегателен център за всички, изкушени от артистични провокации, а и за любителите на късното море. Сред най-интересните събития за 35-годишнината на "Аполония" са Международното триенале на сценичния плакат, изложбата на български художници "Великата красота", представянето на новата книга на Захари Карабашлиев "Жажда", премиерата на "Поразените" на Теодора Димова, биографията на актьора Христо Мутафчиев, книгата със сексуални илюстрации от аниматора Анри Кулев "Ориент SEXPRESS" и премиерата на поетичната книга на Мария Донева "Животните". Всичко това се допълва от театрални и музикални представления, майсторски класове и срещи с известни хора на изкуството... Как да не се качиш на колата и да не отидеш на море за няколко дни?

Поглед към Каламици на полуостров Ситония, Халкидики (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Кратък септемврийски скок до Халкидики

Още

Сокотра - най-странното място на Земята според ЮНЕСКО

Сокотра - най-странното място на Земята според ЮНЕСКО

И като казахме море - ето го къде е Халкидики и прекрасните къмпинги по средния ръкав Ситония. Обиколките с колата по крайбрежния път са достатъчно зареждащи, за да се почувствате отново като в голям отпуск. 3-4 дни не са достатъчни, но все е нещо, а през септември тълпите от туристи (основно българи!) определено намаляват. Хайде, обаждайте се да си запазите каравана или студио - от ден на ден цените стават все по-достъпни!

Екопътека Каньона на водопадите край Смолян (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Дори 2 дни са достатъчни за Родопите

Още

Италианска църква, вградена в скала

Италианска църква, вградена в скала

Късно лято в Родопите звучи супер. Ако обичате да спите на палатка или на хижа, ето една много приятна дестинация за два дни. Тръгва се в събота сутрин посока Смолян/ Пампорово. С колата се преминава през красивия път, който стига чак до хижа Голям Перелик в подножието на най-високия връх в Родопите - 2191 метра. Вариантите са да се установите в бунгалата в близост до хижата (с предварителна резервация по телефона) или да опънете палатка на поляните над хижата в подножието на Голям Перелик. Тук е обособена специална част за лагеруващи, в която има две огнища, заслон, чешма и параклис. Интересно е да се знае, че Голям Перелик е недостъпен, защото е военна зона от много години, затова и същия следобед можете да се разходите до близкия връх Орфей, който е само три метра по-нисък. Преходът е около 4 часа в двете посоки, като маршрутът е сравнително лек. След преспиване в планината (бъдете готови за по-ниски температури), с колата се насочете обратно към Смолян. Тук можете да се разходите по екопътеката "Каньонът на водопадите" край града. Мястото е страхотно, но изисква издържливи крака и здрави обувки, за да издържите 3-4 часов преход по цялата екопътека.

Крепостта "Царевец" във Велико Търново (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Град Елена и околностите на Велико Търново - трябват ви 3 дни

Още

Еленската "Даскалоливница" - училище за будители

Еленската "Даскалоливница" - училище за будители

Еленският Балкан определено е едно от най-красивите места в България, а град Елена е очарователно съкровище, което повече прилича на музей, отколкото на жив град. И все пак Елена е повече от жива, а доказателство за доверието между жителите е, че местните не заключват колите и къщите си. Освен че е прекрасна туристическа дестинация (Часовниковата кула, Къща-музей "Иларион Макриополски", парк "Калето", Музеят по палеонотология, Петте Разсуканови къщи, къщата на Петко и Мина Тодорови, Даскалополивницата), град Елена разполага и с множество къщи за гости. Оттук можете да започнете и обиколката на района и да посетите водопада Кая Бунар и екопътеката край него, както и Хотнишката екопътека. В село Миндя наблизо пък тъкмо ще е завършил рок-фестивала "Миндя рок фест" (23-24 август). А ако ви се иска нещо по-така, то разходката към Велико Търново винаги е вариант.

В град Елена (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Още

Островът на цветята Майнау

Островът на цветята Майнау

Още

Приказка от Африка или "синята перла на Мароко"

Приказка от Африка или "синята перла на Мароко"

Още

Един от бисерите на ЮНЕСКО - солната мина "Величка"

Един от бисерите на ЮНЕСКО - солната мина "Величка"

Още

5-те  емблеми на България, признати от ЮНЕСКО

5-те емблеми на България, признати от ЮНЕСКО

Още

Най-красивите железопътни гари в Европа

Най-красивите железопътни гари в Европа

Още

Най-красивите германски градове в стил "фахверк"

Най-красивите германски градове в стил "фахверк"

Още

Пречистване на душите през Свещената дупка на Св. Иван Рилски

Пречистване на душите през Свещената дупка на Св. Иван Рилски

Още

Вижте новите обекти, които бяха добавени в световното наследство на ЮНЕСКО

Вижте новите обекти, които бяха добавени в световното наследство на ЮНЕСКО

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Националният музей на Монголия "Чингис Хан" показва нови находки

Сред тях има необичайни експонати като седло, изобразяващо два феникса, бронзово огледало и сребърни съдове, използвани от аристокрацията в периода между XIII-XIV век

Mузеят Лувър планира да експонира по-добре "Мона Лиза"

Възможно е прочутата картина да бъде преместена и бъде изложена в отделна зала

Италиански учени твърдят, че са установили точното място на гроба на Платон в Атина

Според проучването, водено от изследователя Грациано Ранокия, Платон е погребан на терена на Академията в Атина, която носи името му, в градина недалеч от "Храма на музите"

В Казанлък отбелязват 80-ата годишнина от откриването на Тракийската гробница

Общата концепция между архитектура и стенописи, уникалният стил и майсторството на художника, както и постигнатите художествено, естетическо и емоционално въздействие върху наблюдаващия, превръщат казанлъшката Тракийска гробница в един от шедьоврите на тракийското изкуство и на световното антично културно наследство

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон

Строителна площадка в Помпей разкрива древните римски методи за градежа на обекти като Колизея

Последните открития "ни помагат да разберем много аспекти на Великата Римска империя, не само използването на цимента", каза директорът на археологическия парк Габриел Цухтригел