Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пет музикални фестивала, които си струва да посетите през септември

ЗА МЕЛОМАНИ

Пет музикални фестивала, които си струва да посетите през септември

"Енеску" в Букурещ, №6 в Уелс, Фламенко фест - Севиля, Октоберфест - Мюнхен и "Аполония" - Созопол очакват пътешественици-меломани

Октоберфест, Мюнхен (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През септември, когато лятото бавно отстъпва на есента, е идеалното време за пътешествие, с цел културен туризъм. Температурите са перфектни, за да се насладите максимално на някои от оставащите музикални фестивали, които Impressio избра за вас. 

Нашият топ 5 включва близки и по-далечни европейски дестинации, които могат да ви дадат идеи за пътувания:

Фестивал за класическа музика"Джордже Енеску" - Букурещ
(31 август - 22 септември 2019)

Атенеум - Букурещ и паметникът на Джордже Енеску пред него (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Фестивалът "Енеску" в румънската столица е сред  най-високобюджетните музикални фестивали в света. Създаден през 1958 г. в памет на своя патрон - големия румънски цигулар, пианист и композитор Джордже Енеску и се провежда веднъж на всеки две години през септември.  Организатори са Министерството на културата и Община Букурещ.

Букурещ - Стария град (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

В тазгодишното издание участват девет симфонични оркестъра от световна класа, сред които Берлинската филхармония със своя нов главен диригент Кирил Петренко, Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам, Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничният оркестър на Осло, Санкт Петербугският симфоничен оркестър, Националният оркестър на Франция и др.

Артистичен директор на фестивала в момента е маестро Владимир Юровски, който от 2006 г. е начело на Лондонска филхармония, а почетен президент е световнопризнатият диригент Зубин Мета, чието присъствие вдига още по-високо летвата и международния  престиж на музикалния форум.

Дворецът, в който се провеждат големите концерти на фестивала "Енеску" (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Ако решите да пътувате за фестивала в Букурещ, то тогава ще имате привилегията да съпреживеете емоцията  на най-силния септемврийски афиш, включващ световни оркестри, топ диригенти и солисти. 24-ото издание ще се проведе от 31 август до 22 септември и в него ще вземат участие над 2500 музиканти от 50 държави.

Голямата концертна зала на Двореца в Букурещ (Снимка: festivalenescu.ro)

Можете да избирате събитие от програма, включваща 84 концерта и рецитала, които се провеждат в няколко големи зали в Букурещ - Залата на Двореца с капацитет от 4500 места, на Операта с 1200, на Атенеума с 800. Освен изнесени концерти в някои от по-големите румънски градове, за първи път фестивалът гостува в пет държави - Германия, Белгия, Италия, Канада и Молдова, където отново във всеки концерт присъства произведение на Джордже Енеску.

Румънският Атенеум в Букурещ, където се провеждат част от концертите на "Енеску" фестивал (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Берлинската филхармония открива фестивала в румънската столица с два концерта на 31 август и на 1 септември, цените на билетите са от 40 до 80 лева и могат да бъдат закупени онлайн от официалния му сайт.

Фестивал "Номер 6" в Уелс
(6-9 септември 2019)

Портмерион, Уелс по време на фестивал № 6 (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Историята на фестивала е свързана със заснемането на телевизионния мистично-шпионски телевизионен сериал "Затворникът" в туристическото селце Портмерион (Portmeirion), разположено в северен Уелс.

Портмерион, Уелс иизглед към реката (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Главният герой на сериала, изключително популярен през 60-те, носи името № 6.   От 2012 г. Портермерион е домакин на фестивал, чийто символ "номер 6" олицетворява духа на свободното мислене.

Портмерион, Уелс (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Всичко свързано с No.6 е фокусирано върху това да ви позволи да се загубите в собствената си приказка, където играете водеща роля. Можете да спите в замък, вила или палатка.

Портмерион, Уелс по време на фестивал № 6 (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

"Номер 6" превърна Портмерион и прилежащата река (Dwyryd) в едно огромно сценично пространство. Въпреки че броят на посетителите на този музикален фестивал е около 10 хиляди туристи, изобилието от сцени,  създава атмосфера на почти домашен комфорт на всеки концерт. От сцената на "Шестото число" можете да чуете стенещите басове на танцовата електроника и замислените преливания на фолклорни китари. Общата художествена мозайка е перфектно допълнена от поетични четения, лекции, изпълнения на стендъп комедианти и театрални ескизи.

Уникалният фестивал "Номер 6" е възможност да посетите Уелс и да заминете за Обединеното Кралство.

Фестивал на фламенкото в Севиля (биенале на фламенкото)
(4 септември - 4 октомври 2020)

Улиците на Севиля по време на фестивала на фламенкото (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Фестивалът на фламенкото в Андалусия се провежда в Севиля веднъж на две години и събира най-добрите артисти от цял свят. Началото му е поставено през 1980 г.

По време на фестивала на фламенкото в Севиля (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Танцьорите, вокалистите и китаристите представят както класически изпълнения, така и иновативни творби.

По време на фестивала на фламенкото в Севиля (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Мястото на фестивала не е избрано случайно - Севиля е люлката на фламенкото, сърцето на този удивителен танц на душата, който през 2010 г. стана част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО.

Улиците на Севиля по време на фестивала на фламенкото (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Можете да направите резервации за следващото издание на фестивала през 2020 г. и да планирате отсега едно вълнуващо септемврийско пътуване.

Октоберфест в Мюнхен
(21 септември-6 октомври 2019)

В периода от 21 септември до 6 октомври се провежда Октоберфест в Мюнхен, което е добър повод да поемете към Германия. Той е сред най-големите фолклорни фестивали в света, привличащ  ежегодно около 6 милиона посетители. По традиция празникът се провежда на поляната "Тереза" в централната част на Мюнхен.

Октоберфест, Мюнхен (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Началото на Октоберфест е поставено през 1810 г. в чест на сватбата между коронования принц на Бавария Лудвиг и принцеса Тереза фон Сакс-Хилдбургхаузен (на нейно име е наречена поляната, където се провежда празникът).

Октоберфест, Мюнхен (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Препоръчително е посетителите да се облечени в национални баварски носии или в техни съвременни стилизации.

Октоберфест, Мюнхен (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Октобер фест е отворен от 10:00 часа сутринта до 22:30 часа вечерта (от 9:00 часа сутринта през уикендите). Информация за фестивала можете да намерите ТУК.

Фестивал на изкуствата "Аполония" в Созопол
(29 август - 7 септември 2019)

Общ изглед към Созопол (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

"Аполония" е един от най-големите арт фестивали в България, на който си дават среща всички видове изкуства. Провежда се в Созопол, разположен на живописен полуостров в южната част на Бургаския залив, на около 35 км от Бургас.  Красивият Стар град и романтичната му атмосфера привличат хиляди туристи от цял свят. Археологическите проучвания доказват повече от 7 хилядолетия културни традиции на града.

Созопол - Стария град (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

"Аполония" е българското ни предложение. Сред акцентите в програмата на тазгодишното 35-о издание на Празниците на изкуствата "Аполония" са концертите в Амфитеатър "Аполония" на ФСБ, Кирил Маричков и "Легендите", Васил Петров, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев, Б.Т.Р., Хилда Казасян, Северняшкия танцов ансамбъл и др. 

Изглед от Созопол (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Бихте могли да посетите и камерните концерти в Археологическия музей, сред които тези на виртуозите от цигулковото дуо Ангел Станков-Йосиф Радионов, София квартет, изключителните Лия Петрова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано), блестящите Людмил Ангелов (пиано) и Румен Цветков (виола), лиричния концерт на Живко Петров (пиано) и Белослава и др.

Аполония (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Още

"Аполония 2019" ще бъдe открита от Балет Арабеск

"Аполония 2019" ще бъдe открита от Балет Арабеск

Можете да избирате между някои от най-хитовите театрални постановки на софийския афиш - "Когато гръм удари, как ехото заглъхва", "Любовникът" и "Моята скъпа Лейди" на Народния театър и др.  Анри Кулев, Виктор Меламед, Румен Леонидов, Христо Мутафчиев са сред авторите, които ще представят свои книги на тазгодишната Аполония. За почитателите на киното и изобразителното изкуство разнообразието също е много голямо.

Билетите за събитията са в продажба онлайн и в мрежата на еventim.bg. За поредна година организаторите от Фондация "Аполония" предлагат за своите най-верни фенове Златен билет за посещение на фестивала. Цялата програма на "Аполония" можете да видите ТУК.

Това са някои от септемврийските предложения, които избрахме за вас, за да кажете "довиждане на лятото" с фестивал.

Можем да добавим и три топ концерта, които си заслужава да видите в София - откриването на сезона на Софийската филхармония с Малкия Моцарт и новия главен гост-диригент Саша Гьотцел на 12 септември в зала "България" и рецитала на световната оперна дива Елина Гаранча на 23 септември в зала 1 на НДК отново с оркестъра на Софийската филхармония, под палката на  Карел Мария Чичон,  както и гала-концерта по повод 90 години от рождението на легендарния оперен бас Николай Гяуров, с който Софийската опера открива сезон 2019/20 на 20 декември, с участието на известни оперни певци от цял свят, под палката на Елио Бонкомпани.

Още

Пловдив вече е Европейската столица на културата 2019

Пловдив вече е Европейската столица на културата 2019

През 2019 г. много пътища водят и към българската Европейска столица на културата Пловдив - 2019. Можете да посетите града под тепетата за концертите на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на 1 септември в Античния театър, на ФСБ на 13 септември на сцената на Soul City Festival в Летния театър на Бунарджика,  на примата на българския поп Лили Иванова на 17 септември и "Една нощ с Найджъл Кенеди" на 23 септември на сцената на Античния театър. Всички събития в Пловдив можете да видите ТУК, както и на официалния сайт на Пловдив 2019.

И понеже има неща, които не бива да чакат, за тях има А1 Кредитна карта. С нея бихте могли да реализирате своя желан септемврийски маршрут.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Богата музикална програма подготвят организаторите на 7-то издание на "Джаз фест Казанлък"

Фестивалът ще се проведе от 26-ти август до 4-ти септември като част от традиционните "Празници в долината на тракийските царе" 2022 в града на розите

Plovdiv Jazz Summer продължава в края на август с три концерта в село Марково

Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева между 26 и 28 август

Санкт Петербург отбелязва 80-годишнината от обсадната премиера на Седма симфония на Шостакович

Събитието влиза в историята като "денят на победата в разгара на войната"

Дарина-Наталия Янева спечели наградата на БНР на 10-ия МФФ "Фолклорен извор"

Осемгодишната изпълнителка стана лауреат на фестивала, заради високото си вокално майсторство

Реновираната Нова национална галерия в Берлин възобнови традиционните си концерти

Емблематичната сграда на архитекта Лудвиг Мис ван дер Рое наскоро отвори врати за посетители след реставрация

Максим Ешкенази и Зорница Иларионова във "Вивалди завинаги"

Симфоничният спектакъл е на 14 август 2022 от 21 часа в Парк-театър "Борисова градина"