Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сърбинът, когото всички българи обичат

ЛИЧНОСТИТЕ НА БАЛКАНИТЕ

Сърбинът, когото всички българи обичат

Любиша Самарджич щеше да стане на 85 на 19 ноември

Любиша Самарджич на пресконференция на София Филм Фест през март 2012 г. (Снимка: BulFoto)

През 1980-а, когато още никой не се надяваше да се разпадне Източния блок, един сърбин - актьор, разсмя нашия тъжен регион и само с усмивката си сближи хората от балканските народи. Показа им, колко общи неща носим в сърцата и темперамента си, в светогледа и хумора си - колко много повече неща ни сближават, отколкото онези, които ни разделят.

Любиша Самарджич направи повече от всички политици в "барутния" ни регион.

Днес, когато отношенията помежду ни отново се влошават, изкуствено подклаждани от външни сили, е добре да си припомним онази усмивка, която ни сближи и ни припомни, че въпреки различията, ние сме от един корен и типаж - "непоправими" балканци.

Във филмовия сериал "Горещ вятър" на режисьора Александър Джорджевич, по сценарий на Синиша Павич, една песен - "А сад, адио" ("А сега, сбогом") завладя сърцата на всички:

Внезапно ще отлетят птиците.
Нашата улица ще осъмне без слънце.
Човек ще изпрати любимата жена
и дълго ще остане сам на вятъра.
Някога всеки поема по пътя на живота.
На раздяла само сърцето прошепва:
Ще се върна!

Любиша Самарджич, в ролята на Шурда, кадър от телевизионния сериал "Горещ вятър"

...
Гледам и искам да запомня всичко.
Небето, камъка, полета на птица.
Гледам и като притворя очи
виждам ни заедно в далечен свят.
Гледам безкрайните равнини
и поздравявам те мой роден край,
земьо моя.
Ти ще ме чакаш.
Едничка ти!
Да си вземем сбогом!

И до днес, а може би дори днес повече от всякога преди, този текст разчувства сърцата. Превратностите на политиката накараха много хора от нашия регион да си вземат "Сбогом" с родната земя.

Още

"Радован III" - за проклятието и благословията да живеем на Балканите, на сцената на Младежкия театър

"Радован III" - за проклятието и благословията да живеем на Балканите, на сцената на Младежкия театър

Във филма "Горещ вятър" Любиша Самарджич изигра ролята на симпатичния неудачник Боривое Шурдилович-Шурда. В негово лице днес ще се разпознаят мнозина обикновени хора, тръгнали да гонят щастието в неизвестна посока. А амбициозни политици продължават да се боричкат за хегемония, прикривайки се зад новоскалъпена национална доктрина, и напълно пренебрегвайки жестоките уроци на историята. Кому е нужно това?- ни казваше с усмивка Любиша Самарджич, който беше голям приятел на България. Последното му идване у нас бе през 2012 г. на "София филм фест", на който представи филма си "Мирис на дъжд на Балканите" - последният филм с негово участие. Тогава Самарджич сподели пред медиите, че "политиците не разбират от хумор", защото "сарказмът е за културни хора".

2012 г. Любиша Самарджич гостува на "София филм фест" с филма си "Мирис на дъжд на Балканите" / Снимка: Булфото

Още

Станислав Стратиев и неговите "Добри новини от Балканите"

Станислав Стратиев и неговите "Добри новини от Балканите"

Актьорът си отиде тъжен от този свят. В последните 17 години от живота си той не криеше промяната в себе си - колко силно е покрусен от смъртта на сина си Драган, който си отиде от този свят много млад, в неравна битка с левкемията. Любиша Самарджич не можа да прежали сина си и тъгата сложи своя отпечатък върху някогашната му жизнерадостна усмивка. Вероятно повлия и на здравето му. През 2016-а година актьорът претърпя тежка мозъчна операция за отстраняване на тумор в главата, и на следващата година, почина.

Съпругата му Мира сподели с медиите, че последните му думи към близките - към дъщерята и внуците, били: "Не плачете много за мен. Аз отивам при скъпия си син. Там ще бъда обичан. Много ми беше болно, че не съм при него".

В кадър от тв сериала "Полицаят от Петльово бърдо"

Още

Любиша Самарджич - тъжната усмивка на Балканите

Любиша Самарджич - тъжната усмивка на Балканите

Любиша Самарджич е роден на 19 ноември 1936 г. в Скопие, в семейството на миньор. От съвсем малък обича да пародира известни лица пред съучениците си, и всички се прегъват от смях на импровизираните му етюди. Комедийното му амплоа тръгва с един "засрамен" случай, в който по време на една училищна сценка, му падат... панталоните. Засрамен бяга по гащи зад кулисите, а публиката бурно го аплодира. Години след това осъзнава, че може да "играе" срама по умен начин, и за това се иска голямо актьорско умение. Любиша е роден за сцената и всички виждат това още при първите му актьорски изяви. Ето защо всички се изненадват, когато започва да учи право. Естествено, не го завършва, защото се намесва съдбата - спечелва стипендия в Белградската академия за драматични изкуства и е приет да следва актьорско майсторство при словенския режисьор и драматург Боян Ступица.

Първите му театрални роли са в театър "Ателие 212", а първият му филм е "Игри над реката" (1961). До края на кариерата си играе в над 150 филма, от които 98 са пълнометражни. Най-близки до сърцата на българските зрители си остават героите му от телевизионните сериали "Горещ вятър" и "Полицаят от Петльово бърдо".

Още

Най-доброто от киното на Балканите онлайн на София Филм Фест

Най-доброто от киното на Балканите онлайн на София Филм Фест

След ролята му във филма "Пясъчен град" /1963 г./, сънародниците му на галено почнаха да го наричат Смоки. Самарджич бе носител на "Купа волпи" за цялостно творчество и "Златен лъв" за филма "Утро" от фестивала във Венеция през 1967 г. Той е единственият сръбски актьор, носител на "Купа волпи" за най-добра мъжка роля. След разпадането на Бивша Югославия, актьорът основа съвместно със сина си филмовата компания "Синема дизайн", която продуцира няколко успешни филма, въпреки че претърпява големи финансови загуби.

Най-успешният филм на компанията е копродукцията с Италия "Небесна кука", който получи няколко награди от международни кинофестивали: Гран при в Монпелие, наградата на публиката в Палм Спрингс и наградата "Опера прима" в Милано. Филмът бе номиниран и за "Златна мечка".

Още

Лука Шулич от 2CELLOS: Ние от Балканите трябва да се подкрепяме

Лука Шулич от 2CELLOS: Ние от Балканите трябва да се подкрепяме

"Небесна кука" е жестока гротеска на политиката на Милошевич - през 1999-а над Белград вият сирени и падат бомби на НАТО, а в същото време по телевизията върви баскетболен мач... Филмът е сръбски кандидат за "Оскар" и получава награда за най-добър сценарий на фестивала на филмовия сценарий във Върнячка баня, а по-късно - първа награда на филмовия фестивал в Милано.

По време на последното си гостуване в България, Самарджич каза в прав текст, че онзи реален спомен - за бомбите и мача, е "рекуширал в сърцето му": "Раните в душата ми са неизлечими. Спомените са живи рани!..", сподели актьорът. Филмът "Небесна кука" Самарджич започва да снима със сина си, и го завършва в негова памет.

След смъртта на Драган, Любиша Самарджич дълго време не може да се съвземе, а после отново търси утеха в работата. През 2004 г. работи по "Идва есен, скъпа", като продуцент и режисьор на филма. На фестивала в Херцег Нови лентата спечелва цели 6 награди: за най-добра женска роля, за сценография, за костюми, за камера, за тон, и най-голямата - "Златна Мимоза" за най-добър филм. Самарджич има девет филма като режисьор.

Отиде си от този свят малко преди да навърши 81, на 8-и септември 2017-а година. Приживе е обявил на близките си, че иска да бъде кремиран и прахът му да бъде положен в ниша до гроба на сина му.

Незабравимите роли на Любиша Самарджич като актьор и режисьорските му филми, са свидетелство не само за творчески талант, но и за будна гражданска съвест и необикновена човечност. Връзката на Самарджич с обикновените хора го направи толкова близък до сърцата на българските зрители, че го възприемахме за "наш човек". И той усещаше приживе тази любов, когато идваше в България.

Любиша Самарджич и певиците Йорданка Христова и Гуна Иванова - приятелска наздравица / Снимка: Булфото

Това е повод за сериозен размисъл върху политиките, които се водят днес, и които несъмнено целят да разединят народи, близки по народопсихология и историческа съдба. Споменът за Любиша Самарджич е приятелски поклон пред таланта и човечността, както и едно припомняне, че и в смеха, и в тъгата, има много общо между всички нас, родените на Балканите.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Иван Илчев представя "Розата на Балканите"

Иван Илчев представя "Розата на Балканите"

Още

Националната галерия представя "Ехо от Балканите" (галерия)

Националната галерия представя "Ехо от Балканите" (галерия)

Още

България единствена на Балканите ще участва в Big Pulse Dance Alliance

България единствена на Балканите ще участва в Big Pulse Dance Alliance

Още

"Ритъмът на Балканите" събира фолклорни виртуози от България, Македония, Румъния и Турция

"Ритъмът на Балканите" събира фолклорни виртуози от България, Македония, Румъния и Турция

 

 

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Историци представиха на конференция нови факти за живота на Васил Левски

Те са станали достояние благодарение на непознати доскоро документи

Половин година след покушението срещу него, Салман Рушди издава нов роман - "Градът на победата"

Завършен преди нападението срещу автора, романът е един от най-очакваните тази година

Световноизвестната примабалерина Сабрина Боско: Най-същественото в хореографията е чувството

Интервю на Виолета Тончева преди премиерата на "Ромео и Жулиета" от Прокофиев на 8 февруари 2023 г. в Държавна опера Варна

"Жега"-машината Майкъл Ман на 80

Американският режисьор и продуцент е един от най-награждаваните в съвременното световно кино

Симеон Гошев: Класическата музика може да даде толкова много на всеки

Под палката на Боян Виденов младият пианист ще представи Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетовен на 5 февруари заедно със Софийска филхармония

Веско Ешкенази: Единственото, за което се моля, преди да изляза на сцена, е да има магия!

"Научил съм се през годините, че ако изискваш много от другите музиканти на сцената, ти трябва да си абсолютно перфектен и изключителен", казва световноизвестният и обичан музикант