Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Формулата за успешна кариера на Мария Чакърдъкова

КАРИЕРЕН СТАРТ

Формулата за успешна кариера на Мария Чакърдъкова

Трябва силно да искаш всеки път да си все по-добър

Мария Чакърдъкова (Снимка: Личен архив)

Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година и половина Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Ако си трудолюбив, постоянен, любознателен, мисля че няма компания, която да не иска такъв тип човек в своя екип", споделя Мария Чакърдъкова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Аз съм Мария Чакърдъкова, народна певица, на 30 години. Живея в Гоце Делчев, където работя, творя и отглеждам своите две деца. Голям оптимист съм. Трудно ми е да говоря за себе си и работата ми - но мога да кажа, че аз съм продължител на стила, музиката, марката "Николина Чакърдъкова" и представям нашата, народна музика с много песни, танци, красиви костюми и декори. Това което правим трудно се описва с думи, то се усеща със сърцето! Имам Бакалаварска степен "Предприемачество" от УНСС, Магистър съм по "Фамилно предприемачество" в УНСС и имам Магистърска степен "Филмова и телевизионна режисура" от НБУ.

Смятам, че за да може един артист да бъде на сцената трябва да има много качества, не само талант, затова всичко което съм научила през годините ми помага много в работата.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

С народна музика започнах да се занимавам на 10-годишна възраст, като дете започнах да танцувам в школата на майка ми - Николина Чакърдъкова. Извървяла съм целия път на един изпълнител. 20 години ме подготвяха съзнателно или не за това, което днес хората могат да видят на сцената. Танцувах редом до всички танцьори в ансамбъла, имахме равни задължения. Научих се на дисциплина, на много работа и постоянство. Пеенето винаги е било част от моя живот, обичам музиката, тя е в кръвта ми. Майка ми винаги е искала да имам познания в много сфери, затова избрах и тези специалности.

Трябва да си предприемчив, за да усетиш какви са вкусовете на публиката, как да им представиш дадена песен. Концерт, как да го рекламираш. Пред камера не се притеснявам, зная как протича всеки етап от снимачния процес и всичко натрупано през годините сега ми се отплаща.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Винаги съм мечтала за голямата сцена, всинаги съм искала да пея на хората, да им давам радост, щастие, емоция. Това е моята голяма мечта, която вече мога да кажа, че е сбъдната.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Една мечта се сбъдва и веднага идва нова. Аз съм на 30 и имам още много дълъг път, който да извървя, но съм щастлива, удовлетворена, от всичко което съм постигнала до този момент. Още съм в началото на творческия си път и това е най - хубавото.

Защото нашата работа ни дава възможност всеки ден да натрупваш нови познания, да се срещаш с нови хора, да общуваш, всичко това те обогатява, дава ти стимул да се развиваш, да търсиш, да искаш да бъдеш всеки път все по-добър и по-добър.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не бих променила нищо, всеки има път, който трябва да извърви, на никой не му е лесно, но когато намериш своето място, когато обичаш своята професия, тогава се чувстваш удовлетворен и щастлив.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Много са важни, защото това е опит, който винаги ще бъде от полза. Образованието е много важно, но когато има къде да упражниш всичко научено, нещата много по - бързо се подреждат.

Можеш да разбереш дали тази професия е за теб, дали не трябва да се захванеш с нещо друго. Аз самата съм била стажант в телевизия, много ми помогна това, натрупах опит, който ми е много ценен днес. Била съм стажант в семеен бизнес, видях в детайли, колко е трудно да развиваш самостоятелен бизнес... така че ако имате възможност, пробвайте, винаги ще ви бъде от полза!

Мария Чакърдъкова (Снимка: Личен архив)

Преди малко повече от година и половина dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Ако си трудолюбив, постоянен, любознателен, мисля че няма компания, която да не иска такъв тип човек в своя екип.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудности винаги има, ако не е това твоето място, твоето поприще, тогава би изпитал човек трудност, иначе всичко друго е възможност да натрупаш знания, опит.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Разбрах едно, че когато ти самият искаш да научиш, когато ти си отворен към това, което ти представят преподавателите, тогава се отварят големи врати. Университетът дава възможност да се потопиш в една конкретна сфера, да задълбочиш своите познания в нея, да намериш среда - хора, приятели, които се вълнуват от същото, дава големи възможности и единствено от теб зависи как ще ги използваш. Аз съм имала възможност да уча и в чужбина, но избрах България и не съжалявам. Когато един преподавател види, че ти имаш интерес към неговата дисциплина, той е готов да ти даде 3 пъти повече.

На първо място е нашата собсвена мотивация. Разбира се не всичко ми е било интересно на мен самата, но на други колеги им е било. Основното нещо е да знаеш защо учиш дадено нещо, а не просто да бъдеш студент! Имаме прекрасни преподаватели.

Мария Чакърдъкова (Снимка: Личен архив)

Каква е рецептата за кариерен успех на Мария Чакърдъкова?

Труд, постоянство и никога да не се отказваш.

Талантът е даден от БОГА, но не го ли развиваш се претопява. Много труд, да влагаш мисъл в работата, да даваш много от себе си - любов! Така бих го описала аз!

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Любов, усмивка и темперамент!

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

При нас работата и личния живот се преплитат, защото с майка ми сме много често заедно на сцената, в студито, в залата за танци.... Радвам се, че с времето успях да докажа на нея, на целия екип, че съм достоен неин продължител и сега виждам колко е горда тя с мен, колко ми се радва, подкрепя ме.

Съпругът ми, баща ми, свекърва ми, цялата фамилия са винаги зад мен, тяхната подкрепа ми дава възможност аз да работя, да творя, мога да разчитам на тях по всяко едно време. Моите деца са малки на 4 и 1 години, имат нужда от много грижи и аз благодаря на цялото ми семейство, че ми помагат винаги.

Мария Чакърдъкова (Снимка: Личен архив)

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Аз също се смятам за млад човек и бих им казала да не се отказват, да пробват, да експериментират, понякога една врата се затваря, за да се отвори друга, по - широка.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Че сме здрави, че сме заедно!

Още

Формулата за успешна кариера на Иво Бързаков

Формулата за успешна кариера на Иво Бързаков

Още

Формулата за успешна кариера на Елизабет Марангозова

Формулата за успешна кариера на Елизабет Марангозова

Още

Формулата за успешна кариера на Ивелина Драгнева

Формулата за успешна кариера на Ивелина Драгнева

Още

Формулата за успешна кариера на Климентина Фърцова

Формулата за успешна кариера на Климентина Фърцова

Още

Формулата за успешна кариера на Гергана Николаева

Формулата за успешна кариера на Гергана Николаева

Още

Формулата за успешна кариера на Мариета Петракиева

Формулата за успешна кариера на Мариета Петракиева

Още

Формулата за успешна кариера на Кристина Налбантова

Формулата за успешна кариера на Кристина Налбантова

Още

Формулата за успешна кариера на Карина Караньотова

Формулата за успешна кариера на Карина Караньотова

Още

Формулата за успешна кариера на Бояна Авджиева

Формулата за успешна кариера на Бояна Авджиева

Още

Формулата за успешна кариера на Мартина Иванова

Формулата за успешна кариера на Мартина Иванова

Още

Формулата за успешна кариера на Василена Винченцо

Формулата за успешна кариера на Василена Винченцо

Още

Формулата за успешна кариера на Живка Попатанасова

Формулата за успешна кариера на Живка Попатанасова

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Адам Сандлър получи наградата "Марк Твен"

Сред присъстващите на церемонията в центъра "Кенеди" във Вашингтон в неделя бяха Дженифър Анистън, Дрю Баримор, Стив Бушеми, Крис Рок, Бен Стилър

Бароковите костюми от хартия на Ася Козина, които взривиха света на модата

Украинската артистка работи с марки като Dolce & Gabbana като създава костюм, вдъхновен от една от символичните сгради на Киев - Къщата с химерите

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Актьорът Сам Нийл разкри, че е болен от рак

Актьорът, станал известен с ролята на палеонтолога Алън Грант в сагата "Джурасик парк" разкри в мемоарите си, че се лекува от рак на кръвта трети стадий

Почина хърватската писателка Дубравка Угрешич

Едно от най-големите имена на европейската литература, есеистка и преводачка, е починала днес на 73-годишна възраст, съобщава Загребският мултимедиен институт