Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тони Палмър идва за осми път в България заради хубавите жени и "София филм фест"

КЛАСИКАТА ИЗКУШАВА И ЗАДЪЛЖАВА

Тони Палмър идва за осми път в България заради хубавите жени и "София филм фест"

Два музикални филмови шедьовъра на големия британски режисьор Тони Палмър включва специалната рубрика "Музикална кутия" на 21-вия София Филм Фест

"Интервю с автограф" на Тони Палмър в Дома на киното (Снимка: BulFoto)

Режисьорът е отново в София (за осми път), за да представи лично филмите си за Ленард Коен, заснет по време на турнето му в Европа и Израел през 1972 година и "Бийтълс и Втората световна война II".

В този филм Тони Палмър представя "някои от оригиналните записи на кевър-версии на Бийтълс с добавени много нови, непоказвани до момента кадри, както и напълно различна музика". Той посочи, че филмът съдържа откъси от информационни бюлетини с участието на Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил, Невил Чембърлейн, Джо Кенеди и Адолф Хитлер и поставя акцент върху съвременни събития и теми като войната в Сирия и бежанската криза. Палмър остава верен на стила си - и на вечния стремеж към провокация!

"Бийтълс и Втората световна война"

"Ленард Коен: Bird on a Wire" е филм-ода и реверанс към спомена за уникалния поет, писател и музикант, който приключи земния си път в края на 2016 година. Филмът представя важни детайли от европейското турне на великия бард през 1972 г. - заснети, съхранени и пресъздадени от Тони Палмър, въпреки неговия прочут спор с продуцентите на филма. Филмът въвежда публиката зад сцената, където Ленард Коен просто не забелязва камерата.

Тони Палмър получава не само безпрецедентен достъп навсякъде, но и свобода да интерпретира заснетото, както намери за добре... Кинотворбата представя 17 от най-великите парчета на Коен, изпълнени по времето, когато бардът е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията, които съпътстват всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, според Палмър се е запазило най-важното - духа на времето...

"Ленард Коен: Bird on a Wire на"

"Не се зеслвам тук заради футбола. Така отговарям, когато ме питат защо постоянно се връщам в България, но, за да остана за постоянно, трябва да си оправите футбола, каза с усмивка известният британски режисьор.

В рубриката на София филм фест "Интервю с автограф" Тони Палмър се срещна в събота вечер и разговаря с българските си почитатели в Дома на киното. Една среща преминала в непосредствена и приятелска атмосфера, наложена от британеца и модерирана от водещия Драгомир Симеонов.

Тони Палмър и Драгомир Симеонов (Снимка: BulFoto)

Тони Палмър споделя разбирането на Нелсън Мандела, че всяко изкуство е политическо.

В интервю, което правил с него в затвора, южноафриканският лидер казал, че всички артисти чрез изкуството си се борят с несправедливостта и затова изкуството е политическо, а творците са ангажирани, не са пасивни, дори да не се занимават с обществена дейност, цитира БТА.

Основната отговорност за нас, кинематографистите, е да се занимаваме със света, в който живеем - не става дума да изпращаме послания, затова има куриери, каза Тони Палмър.

По думите му за режисьорите е важно да документират случващото се в обществото в даден момент. Разбира се, има и режисьори, които снимат следващ филм, за да си направят още по-голям басейн в двора, но предназначението на киното не е да подобрява домашната ни инфраструктура, коментира Тони Палмър.

Според него най-ценното във филмите на Стенли Кубрик е, че са огледало, насочено към обществото, на което режисьорът казва: "Ето, вижте се какво представлявате!".

Пред режисьорите, и особено пред документалистите, какъвто съм аз, стоят два големи въпроса - да успеем да стигнем до хората и как да го направим, каза Тони Палмър.

Той отбеляза, че не са нужни много пари, за да направиш хубав филм, и даде пример с "Лунна светлина", който спечели "Оскар" за най-добър филм, а бюджетът му е два милиона долара.

Дори на среща в Лондон за представянето на филма пред кинематографичната общност миналия октомври режисьорът Бари Дженкинс помолил колегите си да препоръчват продукцията на приятели и познати да я гледат, защото няма средства за реклама и разпространение.

Тони Палмър със Стефан Китанов-кита (Снимка: BulFoto)

Следващите прожекции на филмите на Тони Палмър са: "Бийтълс и Втората световна война" на 16 март от 19 часа в кино "Влайкова"

"Ленард Коен: Bird on a Wire на" 15 март от 19 часа в кино "Влайкова"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Радиограмофон" или кой би заложил на карта живота си за едно радио?

Невероятна история от социализма в България, която в днешни дни е леко сюрреалистична, можете да гледате онлайн в платформата gledam.bg

Филмът за Боян Петров "Отново съм тук" с голяма награда от Фестивала в Трендо, Италия

Лентата проследява опита на алпиниста да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата му. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция, не е открит

Големи промени в асоциацията на Златните глобуси

Инициаторите на наградите одобриха множество реформи, които ще доведат до повече етническо многообразие и прозрачност

На 9 май ще гледаме манифестация за 9 септември в "Порталът"

Във втория епизод на сериала „влизат“ героите на Татяна Лолова и още много любими български актьори

Лесбо-монахинската драма "Бенедета" на Пол Верховен е включена в конкурсната програма в Кан

Филмът ще бъде показан премиерно в Кан на 9 юли, когато ще тръгне и по кината

Продуцентите на "Сноудън" ще адаптират "Демиан" на Херман Хесе във филм

"По време на пандемията много хора бяха принудени да преразгледат себе си и да погледнат по-навътре", добавя Копелов. "Това същото чувство е толкова актуално, както и преди 100 години" споделя един от продуцентите