Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

След тригодишни дискусии: Законът за авторското право и сродните му права вече е факт

ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТВОРЦИТЕ

След тригодишни дискусии: Законът за авторското право и сродните му права вече е факт

Филмаутор: Депутатите демонстрираха разбиране за ролята на творците за културата ни

На 9 и 10 ноември Филмаутор беше домакин на годишната среща на сдруженията, управляващи авторски права в областта на аудиовизията, обединени в Международна конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) Снимка: ФИЛМАУТОР

През изминалата седмица (23.11.2023) Народното събрание прие на второ четене ЗИД на ЗАПСП, който възприема двете европейски директиви 2019/789 и 2019/790.

Още

Има опасност да бъдат спрени възнагражденията от чужбина за българските филмови творци, ако системата у нас не заработи

Има опасност да бъдат спрени възнагражденията от чужбина за българските филмови творци

България и Полша са последните две държави в ЕС, които не бяха транспонирали директивите в националното си законодателство. Законът е резултат от почти тригодишна работа.

Екипът на Филмаутор, заедно с колегите от останалите български сдружения за колективно управление на права, при безрезервна подкрепа на международните организации CISAC и SAA, защитава докрай интересите на творците в областта на аудиовизията.

В рамките на международната конференция в София на 9 и 10 ноември, Филмаутор заедно с Митко Чаталбашев, регионален директор за Европа на CISAC, Сесил Деспрингр, генерален секретар на SAA и Юрг Рущи, директор на аудиовизуалната група в CISAC се срещнаха с Тома Биков, председател на Комисията по култура и медии в НС. На срещата още присъстваха - Виктор Божинов, председател на УС на Филмаутор, Мария Палаурова, изп. директор на Филмаутор, зам.-председателят на комисията Стоян Михалев и членовете Димитър Николов и Иван Ченчев. Снимка: ФИЛМАУТОР

Филмаутор намира приетият закон е далеч по-балансиран и адекватен от внесения от МС законопроект и в съответствие с добрите европейски практики.

"Чрез приетите изменения до голяма степен ще бъде възстановен балансът на отношенията и правоносителите ще могат да отстояват своите права по-успешно. Високата степен на защита на авторските права е белег на цивилизованост в една държава. Успяхме да предотвратим въвеждането на конструкции, които ни отдалечават от европейските правила.

Радваме се, че народните представители показаха разбиране за ролята на творчеството и на творците за културните процеси в обществото. Сега предстои работа по прилагането на приетите норми", коментира приемането на закона Мария Палаурова-Чолакова, изпълнителен директор на Филмаутор.

Мария Палаурова-Чолакова - изпълнителен директор на Филмаутор (Снимка: ФИЛМАУТОР)

Още

София посреща сдруженията, управляващи авторски права в областта на аудиовизията

София посреща сдруженията, управляващи авторски права в областта на аудиовизията

Чрез измененията в закона се отстраняват съществуващите противоречия в правилата за препредаване, като ясно и без вратички се разписва задължително колективно управление на права и задължително изплащане на възнаграждения от препредаващите предприятия.

Категорично е решен въпросът относно националното препредаване, касаещо българските ефирни програми - те се препредават и мрежите са задължени да плащат на правоносителите за произведенията в тях. Въведени са правила за уреждане на права при предаване на програми чрез пряко въвеждане - те се отнасят до всички български неефирни програми и касаят разпространяващите ги в пакетите си оператори.

Потвърдено е правото на справедливо възнаграждение от всяко ползване, като се въвежда механизъм за корекция на първоначално договореното, ако то се окаже несъразмерно малко в сравнение с приходите, които произведението генерира. Транспонирани са правила, които се прилагат за платформите със съдържание, качено от потребителите, както и за спомагателните онлайн услуги.

"От Филмаутор настоявахме за правила по европейски модел и положихме сериозни усилия българският закон за авторското право да се доближи до законодателствата в други държави от ЕС. Имаме надежда, че скоро освен да получаваме възнаграждения за българските правоносители от сродни организации, ние ще имаме възможност да изпълняваме реципрочно поетите ангажименти към тях.

Вярваме, че приетата правна рамка е първа стъпка за създаване на по-благоприятна и справедлива среда за творчество", каза Виктор Божинов, председател на УС на Филмаутор.

Виктор Божинов - председател на УС на Филмаутор (Снимка: ФИЛМАУТОР)

Още

Филмаутор изпрати отворено писмо до народните представители в знак на несъгласие със ЗИД на ЗАПСП

Филмаутор изпрати отворено писмо до народните представители в знак на несъгласие със ЗИД на ЗАПСП

Разбира се, има още въпроси, които следва да бъдат разрешени и Филмаутор е в очакване в най-кратки срокове те да бъдат поставени на масата, в съответствие с поетите ангажименти от страна на Министерството на културата и на депутатите от Комисията по култура и медии.

Сред тези теми са неработещата в момента процедура за одобряване на тарифи при колективното управление, въвеждането на право на възнаграждение за авторите, което да не може да бъде заобикаляно от ползвателите по силата на еднократното първоначално плащане, както и корекция на правилата за частното копиране с цел да заработи компенсационния механизъм за творците, чиито произведения се записват свободно.

Филмаутор благодари на всички творци за подкрепата, на колегите от филмовите асоциации и сдружения, както и на екипите от другите организации за колективно управление на права.

Още

Сценаристите на протест: Спазвайте европейските директиви!

Сценаристите на протест: Спазвайте европейските директиви!

Още

Сценаристът Нели Димитрова: На управляващите са им много лоши сценаристите

Сценаристът Нели Димитрова: На управляващите са им много лоши сценаристите

Още

Четвърти форум за бъдещето на българската филмова индустрия

Четвърти форум за бъдещето на българската филмова индустрия

Още

Виктор Божинов: Завеждам дело срещу продуцентите на "Голата истина за група "Жигули"

Виктор Божинов: Завеждам дело срещу продуцентите на "Голата истина за група "Жигули"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дванадесет докосващи реални истории в Документалния конкурс на 28-ия София Филм Фест

В състезателната програма са включени два български филма – най-новите истории, разказани от Тонислав Христов в "Последният гларус" и от Цветан Драгнев в "Балканска черна кутия"

Джейсън Райтман заедно с повече от 30 режисьори купиха емблематичен театър в Лос Анджелис

Изтъкнатите холивудски режисьори искат да запазят театъра, превърнал се в популярно място за филмови премиери още от откриването си през 1931 г.

Кой още ще се бори за първи и втори филм на международния конкурс на 28-ия София Филм Фест?

Представяме ви останалите пет заглавия в състезателния конкурс на фестивала, в който за първи път половината от режисьорите са жени

"Прекрасни дни" на Вим Вендерс и "Присила" на София Копола приковават вниманието в 28-ия София Филм Фест

"Присила" ще бъде филмът, който българската публика ще може да види в Зала 1 на НДК във вечерта на раздаване на наградите на 28-ия София Филм Фест - 23 март, и американската гала на фестивала.

"Солтбърн" и "Всички сме непознати" - два от най-очакваните хита на 28-ия София Филм Фест

Не пропускайте хитовете в специалната селекция "Калейдоскоп" на очаквания кинофорум

Мати Диоп разказва за върнати на Бенин артефакти в документален филм, представен на "Берлинале"

В "Дахомей", включен в надпреварата за "Златна мечка", френско-сенегалската режисьорка разглежда трънливия въпрос за реституцията на произведения на изкуството, откраднати от Африка