Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Синът на Брус Лий подиграва смъртта, но се застрелва след минути

НЕЛЕПИ ТРАГЕДИИ

Синът на Брус Лий подиграва смъртта, но се застрелва след минути

Актьори и каскадьори губят живота си на снимачната площадка

В киното актьорите умират и възкръсват като феникси не един и два пъти в кариерата си: тук главната роля е на сценаристите - какво са предначертали за техните герои... Но, уви, случва се, смъртта по време на снимки, да е истинска. Нещастен случай, допусната грешка или небрежност на режисьора може да стане причина за трагедии с непоправими последствия.

Смъртта си на снимачната прощадка намират не само актьори, но и каскадьори и дори декоратори. Предлагаме на вашето внимание трагични истории, разиграли се по време на снимките на филми.

 Арт Шол - "Топ гън"

Известният филм с участието на младия Том Круз, включва завладяващи епизоди на престрелка между изтребители. Всички полоти, участващи във филма, били много опитни, а и снимчният екип направил всичко, за да предотврати нещастни случаи.

Един от пилотите, Арт Шол, изпълнявайки фигура от висшия пилотаж, не могъл да се справи с управлението по време на маневрата и самолетът му паднал и се разбил. Посветили филма на загиналия каскадьор.

Сергей Бодров-младши - "Свързочникът"

Трагедията на 20 септември 2002 г. може да се сравни с потъването на подводницата "Курск". От планината Джимара се сринал голям блок лед, паднал и изместил ледника Колка от мястото му. Образувала се лавина. Паднала в Кармадонския каньон, където по това време били снимките на филма "Свързочникът", и погребала хората под леда и камъните.

Повече от 100 човека оттогава се смятат за безследно изчезнали, в това число и Сергей Бодров - младши. През този ден загинали 130 човека, 23-ма от тях били членове на снимачния екип.

Брандън Лий - "Гарванът"

Около филма, в който главният герой е мъж, възкръснал от мъртвите, за да наказва враговете си, има много суеверия. Някои наричат филма "проклятие".
Нещастният случай със звездата на филма Брандън Лий, сина на легендарния Брус Лий, станал на 1 април 1993 г. Няколко часа преди снимките, Лий на майтап насочил пистолет "Магнум-44" към слепоочието си и дръпнал спусъка. Пистолетът гръмнал и всички се втурнали с ужас към актьора. Брандън се разсмял и казал: "На когото е писано бъде обесен, няма да се удави. Аз ще умра по друг начин, не ме е страх от пистолети!"

Още

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

Но когато вече по време на снимките Лий отново дръпнал спусъка, той неочаквано рухнал на земята, а под главата му се събрала локва от истинска кръв. Оказало се, че забравили да махнат капачката на пистолета - тя излетяла и застреляла в гръбначния стълб Лий. Обвинени били реквизиторите.
След две седмици била сватбата на актьора, но той починал в болницата няколко часа по-късно без да идва в съзнание.

Вик Мороу - "Зоната на здрача"

Още

Какви ги вършат зад кулисите на най-известните филми на ужасите

Какви ги вършат зад кулисите на най-известните филми на ужасите

Актьорът Вик Мороу изпълнява ролята на Бил Конър в известния филм на Спилбърг. Неговият герой е расист, който попада в миналото и преживява ролята на жертва - като евреин по времето на Холокоста, като цветнокож по време на Ку клукс клан и виетнамец, преследван от американски войници.

По време на сцените във Виетнам, Мороу загива заедно с две деца - актьори, на 7 и 6 години. По сценарий, героят на Вик се спасява с хеликоптер на армията на САЩ. Но пристигайки към него, пилотът загубва управление и пада върху Вик и децата, а перката отрязва главите им.

След този случай в Холивуд изменили правилата при снимките на деца при нощни сцени. Авторите на филма изплатили парична компенсация на родителите на загиналите деца и на дъщерята на Мороу.

Евгений Урбански - "Директор"

Фатална за Урбански станала снимката на епизода, в който колата му трябвало да излети от дюната. Режисьорът решил да направи втори дубъл, за да е всичко идеално. Според него траекторията на полета на автомобила, трябвало да бъде по-голяма.
Но нещо се объркало, и колата се преобърнала. Урбански се отметнал назад, получил множество фрактури и загинал.

 Соня Дейвис - "Вампирът от Бруклин"

Още

Актьорите от филма "Титаник" 20 години след премиерата

Актьорите от филма "Титаник" 20 години след премиерата

Каскадьорката трябвало да скочи от 14-метрова сграда. За мекото приземяване под сградата поставили въздушна възглавница. Трите деца на Соня също присъствали на снимките, за да наблюдават майсторското изпълнение на смелата си майка.

Но нещо се объркало, реквизиторите не поставили правилно възглавницта, и вместо да падне на нея, Соня изпружинирала и жестоко се ударила в стените на сградата. 13 дни тя била в кома и лекарите не могли да се преборят за живота й.

Дейвид Ричи - "Телепорт"

Научно-фантастичният филм получава множество негативни рецензии, а работата над него е помрачена от няколко нещастни случаи. На 25 януари 2007 г. в Торонто загинал декораторът на филма. С още трима работници демонтирали декорите - стената от пясък и камъни рухнала на главите им. Дейвид Ричи загинал на място, а другите получили тежки травми.

Валерия КАЛЧЕВА

Календар

Препоръчваме ви

Продуцентът на "Мулен Руж" Мартин Браун гостува в НАТФИЗ

Международният модул "Филмовата копродукция" ще се проведе между 4–ти и 8-ми юни 2018 в Театралната акадеция

"Геният: Пикасо" открива Седмицата на испанското и иберо-американското кино

Филмът с Антонио Бандерас ще бъде показан в кино Люмиер Лидл в НДК на 28 май от 19ч.

Зад кулисите на първия филм на Мерилин Монро

В "Опасни години" секссимволът на планетата играе... сервитьорка

"Собибор" - филм за единственото успешно бягство от концлагер

Режисьорският дебют на популярния руски актьор Константин Хабенски ще има своята българска премиера в кино "Люмиер Лидл"

За първи път от 23 години българска копродукция ще се състезава за "Златната палма"

"Дивата круша" на Нури Билге Джейлан е в конкурсната програма в КАН, а България за девети път участва с щанд на кинофестивала

"Потапяне" на Вим Вендерс тръгва по кината от днес

"Филм за нещо мрачно, но със светлина", коментира режисьорът при личното представяне на лентата в България