Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Самуел Финци идва с два филма на София Филм фест

ПРЕМИЕРА

Самуел Финци идва с два филма на София Филм фест

Най-добрият немскоезичен актьор пристига в България, за да представи лично двете ленти с негово участие

Актьорът във "Фриц Ланг" на Гордиан Мауг

Две заглавия на "София филм фест" са с участието на Самуел Финци и той лично ще ги представи пред родната публика. Българинът, който живее и работи в Германия, е сред гостите на кинофестивала, който започна вчера.

Зрителите ще видят Финци в два филма на немски режисьори - "Фриц Ланг" и "Мария Кюри". И двата ще бъдат излъчени на 11 март в столичното кино "Люмиер".

"Фриц Ланг" на Гордиан Мауг е създаден по действителни събития от живота на знаменития германски режисьор и създаването на филма "М" ("Убиец сред нас"). През 1930 година Фриц Ланг търси подходящ материал за първия си звуков филм. Той оставя звездния си живот в Берлин и заминава за Дюселдорф, за да следи отблизо разследването на известния детектив инспектор Генат, който се занимава с жестоките серийни убийства на Петер Кюртен, изигран блестящо от Самуел Финци. Попадайки в тази среда, Ланг се оказва във водовъртеж от събития, свързани с миналото му. В съзнанието му изникват неочаквани демони, които се пренасят в напрегнатия и страшен сюжет на "М" ("Убиец сред нас").

Фриц Ланг, смятан за икона на световното кино, е един от пионерите на научната фантастика. Източниците му на вдъхновение се коренят в популярната литература от детството му, където се смесват мистериозни персонажи, неразрешени престъпления, тайни лаборатории и тайнствени чудовища. Той се счита и за един от пионерите в употребата на специални ефекти. През 1924 г. Ланг заминава за САЩ и е изключително впечатлен от внушителната архитектура на нюйоркските небостъргачи. Там се ражда идеята за "Метрополис", който беше показан в програмата на 16-ия София Филм Фест.

"Мария Кюри"

Отличеният с наградата за режисура на Баварските филмови награди "17 филм на Мари Ноел "Мария Кюри" поставя фокус върху най-бурните години на една от гениалните жени в света. През 1903 г. Мария Кюри става първата жена носителка на Нобелова награда. Това е признание за постиженията и откритията й в областта на физиката, което получава заедно с мъжа й Пиер Кюри.

8 години по-късно, през 1911 г., тя получава Нобеловата награда за химия "за нейните заслуги за развитието на химията чрез откриването на елементите радий и полоний, чрез изолацията на радия и изучаването на същината и съединенията на този елемент". Така Мария Кюри става първият носител на две Нобелови награди и един от двамата Нобелови лауреати, на които са присъдени награди в две различни области на науката. Другият е Лайнъс Полинг.

Във "Мария Кюри" на Мари Ноел

Интригуващ, изненадващ и едновременно тъжно-смешен в различните си превъплъщения, Самуел Финци е сред най-космополитните фигури в съвременното ни кино. Най-добрият немскоезичен актьор за 2015 е роден на 20 януари 1966 година в Пловдив. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ. В годините на прехода участва в много български филми като "Парчета любов" (1989), "Аз, Графинята" (1989), "Лагерът" (1990), "Забраненият плод" (1994).

Още преди падането на Берлинската стена, Самуел Финци става културен имигрант в Берлин, заедно с колегите си актрисата Жанет Спасова и режисьора Иван Станев. В началото той не знае добре немски, но музикалният слух му помага да възприеме мелодиката на езика и да го научи бързо. Под режисурата на Димитър Гочев Самуел Финци печели овациите в Кьолн, Дюселдорф, "Талия театер", Хамбург, "Дойчес театер" в Берлин и се превръща в лице на провокативни театрални търсения и успехи.

Финци "В очакване на Годо“ на режисьора Иван Пантелеев, Дойчес театър, Берлин (Снимка: Арно Деклер)

На германска територия високо оценяват таланта му, както на сцената, така и в киното и телевизията. Немските изяви редува и с български роли като в "Аз, графинята" на Петър Попзлатев (1989), "Немирната птица любов" на Рангел Вълчанов (1990), "Забраненият плод" на Красимир Крумов (1994), "Опашката на дявола" на Димитър Петков (2001), "И Господ слезе да ни види" на Петър Попзлатев (2003), "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов (2006), "Цветът на хамелеона" на Емил Христов (2013), тв сериала "Четвърта власт" на БНТ.

Фестивалната публика аплодира Самуел Финци и на София Филм Фест "12 година, когато представи блокбастъра "Петел с вино" ("Kokowääh"). Почитателите на Санчо ще могат да се насладят на разностранният му талант в "Мария Кюри" и "Фриц Ланг" на 11 март в кино "Люмиер", като в първия филм той играе на френски, а във втория филм - на немски език.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Прекрасни дни" на Вим Вендерс и "Присила" на София Копола приковават вниманието в 28-ия София Филм Фест

"Присила" ще бъде филмът, който българската публика ще може да види в Зала 1 на НДК във вечерта на раздаване на наградите на 28-ия София Филм Фест - 23 март, и американската гала на фестивала.

"Солтбърн" и "Всички сме непознати" - два от най-очакваните хита на 28-ия София Филм Фест

Не пропускайте хитовете в специалната селекция "Калейдоскоп" на очаквания кинофорум

Мати Диоп разказва за върнати на Бенин артефакти в документален филм, представен на "Берлинале"

В "Дахомей", включен в надпреварата за "Златна мечка", френско-сенегалската режисьорка разглежда трънливия въпрос за реституцията на произведения на изкуството, откраднати от Африка

В "Извън времето" режисьорът Оливие Асаяс излиза от уединението си на "Берлинале"

"Голям песимист съм, имах чувството, че киното, каквото го познавам, вече не съществува. Но съм щастлив, защото в крайна сметка се получи комедия", коментира режисьорът най-новия си филм

"Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан получи наградата за най-добър филм на наградите БАФТА

"Барби", "Убийците на цветната луна" и "Солтбърн" останаха с празни ръце

"Кухнята" от конкурсната програма на "Берлинале" - история за любовта и самотата в нюйоркска кухня

Филмът документира в размито черно-бяло, че разкошните деликатеси изглеждат по-скоро като пепел.