Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Павел Дойчев направи филм в памет на каскадьора Гаврил Гюров-Гицата

МЪЖЕ

Павел Дойчев направи филм в памет на каскадьора Гаврил Гюров-Гицата

Двамата топкаскадьори имаха намерение да обиколят света. "Рано или късно, ще реализирам мисията "България около света"!", твърди режисьорът

Трудно е човек да определи с една дума варненеца Павел Дойчев. Той е каскадьор, каратист, плувец, сценарист, режисьор и... професионален крупие и мениджър на казина.

Завършил е школата в Симеоново, учил е психология в СУ "Св. Климент Охридски", завършва курс по режисура и продуцентство в световно известната "Чинечита". Преди 2 години нашумя идеята му с екипаж съмишленици да направи околосветско пътешествие с яхта, което да популяризира България.

Негова дясна ръка бе топкаскадьорът от близкото минало - Гаврил Гюров-Гицата. Подготовката по яхтата "България" бе почти завършена и с готов екипаж, когато точно в навечерието да отплава от бреговете на Мексико, през март 2015 г. Гицата почина от рак. В отвъдното вече е и един от предишните капитани на яхтата "България". Идеята за мисията обаче е жива в сърцата на останалите ентусиасти, сред които е и продуцентът на няколко уникални документални филма за остров Папуа - Марио Марков.

Според Павел Дойчев, мисията "България около света" трябва да се състои. "За България и заради онези, които живяха и умряха с идеята за нея!..", казва той. Дойчев е монтирал любителски филм в памет на Гаврил Гюров, в който кадри показват и символичното "отплаване" на праха на Гицата към океана...

Гаврил Гюров-Гицата

Топкаскадьорът бе считан за "мотора" на смелата идея няколко истински мъже, във вече напреднала възраст, но "морски вълци до мозъка на костите си", да тръгнат по света под флага на България. Както става ясно и от филма, приятелите му не го забравят.

"Не губеше самообладание и в най-критичните моменти. Беше кинаджия в истинския смисъл на думата. Направи най-опасните каскади в българското кино. Скочи от четвъртия етаж на една сграда, прехвърляше се между седалките на планинските лифтове, мяташе се от върха на гигантски дървета и преплува през зимата за пет дни ледените води на Дунава. Тежеше едва 50 кила, но с осанка на великан! Искаше да покаже на младите в България, че и един пенсионер, живеещ в село Кърпачево, може да обиколи земята с яхта. Успя да направи само пробното плаване. Истинското остана за следващия живот!..", казват приятелите на Гицата.

Екипажът на мисия "България около света" в пълен състав

Малко преди да почине, вече е планиран стартът на експедиция "България около света". В екипажа й е включен и известният мореплавател Николай Джамбазов. Общата дължина на плаването предвиждаше 37 хиляди морски мили, или 68 хиляди километра. Павел Дойчев вярва, че рано или късно, макар и в друг състав, проектът ще се осъществи.

Попътен вятър на ентусиастите-родолюбци!

Еми Мариянска

 

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Италианската драма "Връзки" в киносалоните от 19 февруари

Филмът е по сценарий на изкусния разказвач Доменико Старноне, носител на най-престижната литературна награда в Италия "Стрега"

Почина известният руски актьор Андрей Мягков от "Ирония на съдбата, или Честита Баня!"

Обичаният артист, изиграл множество емблематични роли в киното и театъра си отиде на 82-годишна възраст

Американска художничка се бори за най-голямата рисунка в света

Даймънд Уайпър-Йънг възнамерява чрез своето Гинес постижение да вдъхнови младите хора за повече креативност

Соня Йончева вече е почетен гражданин на Пловдив

На 31 август звездата ще пее с Пласидо Доминго в София

"Брак" на Слава Дойчева - къс филм за неслучилата се любов и белезите й

В главната роля на лентата, представена от NO BLINK, влиза самата Слава Дойчева, която си партнира с актрисата Мартина Апостолова, отличена с "Европейска изгряваща звезда" на Берлинале 2020

Слушаме най-доброто от P.I.F. в двоен албум от Слънчеви и Облачни песни

Групата пусна и видеото към "Дуел"– неизлъчван клип с участието на незаменимия Димо Стоянов

Виж всички

Календар