Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първият филмов Кинг Конг е висок едва 45 сантиметра

ГЕНИИ НА КИНОТО

Първият филмов Кинг Конг е висок едва 45 сантиметра

За пръв път горилата вижда екран на днешния ден през 1933 година

Макетът за Кинг Конг във филма "King Kong", чиято премиера се е състояла на днешния ден - 2 февруари 1933 г. в Ню Йорк, е бил висок едва 45 сантиметра. Днес Кинг Конг е компютърно чудо, което може да "расте" до внушителните размери на небостъргач, но някога неговата величественост е коствала много усилия на авторите на филма.

Макетът бил изработен от метал, гума, памук и заешка козина

Макетът на примата Кинг Конг във филма от 1933 г. е изработен от Марсел Делгадо от метал, гума, памук и заешка козина. Ревът на Кинг Конг е получен при смесването на оригинални звуци от лъв и тигър на забавен каданс и обратен ход. За първи път в световното кино са използвани анимационни спецефекти, които са дело на Уилис О,Брайън. Може да се каже и че за пръв път в историята на киноиндустрията музиката играе специална роля и използва ефекти за увеличаване на съспенса, като емоционално подсилва картината.

Операторът и режисьорът се познавали още от войната

Кои са създателите на филма, чийто сюжет е почерпан от една книга на Дъглас Барден, приятел на Купър? - В "Кралят на Комодо" се разказва за гигантски гущери, които местните наричат "Кралете на Комодо". Така на Купър му хрумва идеята за един друг "Крал" - Кинг Конг. Образът на гигантската горила вдъхновява десетки други автори на кино- и литературни произведения. Между тях е и Рей Бредбъри, със "Звярът". Режисьорът на първата филмова версия за Кинг Конг - Мериан Купър е военен пилот, проявил чутовен героизъм по време на Първата световна война и осъден на смърт като пленник. Купър предлага екранизирането на идеята си на военния оператор Ернст Шодсак, с когото вече имат опит при съвместната им работа върху документални филми в африканската джунгла и Югоизточна Азия.

В Африка Купър имал възожност да види на живо човекоподобни маймуни и дори първоначалната му идея била да снима истинска горила в битка с варани /б.а. огромни гущери/. Един филм, който гледа - "Създаването на света", обаче, му показва как може да се използват миниатюрни фигури на животни, които оживяват на екрана. Така стига до идеята за "изкуствен" Кинг Конг.

Режисьорът Мериан Купър

Купър поръчва сценария на криминалния писател Едгар Уолас, но той умира преди да завърши текста и ролята на сценарист поема съпругата на кинооператора Ернст Шодсак - Рут Роуз. Сюжетът на филма сякаш разказва истинската история на Мериан Купър и Ернст Шодсак - как един филмов екип се озовава на тайнствен остров и преживява невероятни приключенски перипетии.

Снимачният екип по време на работата по филма

Ролята на русокосата красавица е поверена на актрисата Фей Рей. Историята с наемането й е повече от комична, защото режисьорът Купър първоначално й казва, че партньорът й във филма ще бъде "най-величественият актьор, който може да си представи", и Фей се надява това да е ...звездата Кари Грант.

Актьорите Фей Рей и Робърт Армстронг

Снимките траят година, продукцията струва на създателите си 670 000 долара, а печалбата от нея е 1.7 млн. долара. Колосален успех. Авторите на филма няколко пъти сменят заглавието му, като едно от предложенията е да се казва "Осмото чудо на света". Накрая остава заглавието "Кинг Конг" / "King Kong"/. Филмът е възприет от публиката с небивал възторг. Кинг Конг се превръща в реален герой, будещ симпатии и респект.

Критиката обаче не приема сцените на насилие във филма и през 1938 г. се налага орязването на някои епизоди, които са възстановени във версията от 1971 г. Купър е удостоен с "Оскар" за филма. Умира през 1973 г. на 70-годишна възраст, без да успее да завърши автобиографията си, озаглавена "I'm King Kong". Действително, филмът се оказва негова мисия и е истинска сензация за времето си.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Радиограмофон" или кой би заложил на карта живота си за едно радио?

Невероятна история от социализма в България, която в днешни дни е леко сюрреалистична, можете да гледате онлайн в платформата gledam.bg

Филмът за Боян Петров "Отново съм тук" с голяма награда от Фестивала в Трендо, Италия

Лентата проследява опита на алпиниста да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата му. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция, не е открит

Големи промени в асоциацията на Златните глобуси

Инициаторите на наградите одобриха множество реформи, които ще доведат до повече етническо многообразие и прозрачност

На 9 май ще гледаме манифестация за 9 септември в "Порталът"

Във втория епизод на сериала „влизат“ героите на Татяна Лолова и още много любими български актьори

Лесбо-монахинската драма "Бенедета" на Пол Верховен е включена в конкурсната програма в Кан

Филмът ще бъде показан премиерно в Кан на 9 юли, когато ще тръгне и по кината

Продуцентите на "Сноудън" ще адаптират "Демиан" на Херман Хесе във филм

"По време на пандемията много хора бяха принудени да преразгледат себе си и да погледнат по-навътре", добавя Копелов. "Това същото чувство е толкова актуално, както и преди 100 години" споделя един от продуцентите