Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наградите "Готам" преминават към полово неутрални актьорски отличия

ФИЛМОВИ НАГРАДИ

Наградите "Готам" преминават към полово неутрални актьорски отличия

От филмовия и медиен институт съобщиха, че ще премахнат категориите за най-добър актьор и най-добра актриса и ще ги заменят с "изключителна главна роля" и "изключителна поддържаща роля"

На 30-тото издание на кинофестивала (Снимка: Getty Images)

Наградите "Готам" - годишна церемония в Ню Йорк за независимо кино, са поредните филмови отличия, които се пренасочват към полово неутрални актьорски категории, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От филмовия и медиен институт "Готам" съобщиха, че ще премахнат категориите за най-добър актьор и най-добра актриса и ще ги заменят с "изключителна главна роля" и "изключителна поддържаща роля".

Още

Кинофестивалът в Сан Себастиан ще присъжда полово неутрални актьорски награди

Кинофестивалът в Сан Себастиан ще присъжда полово неутрални актьорски награди

Докато наградни шоута като "Оскар", "Еми" и "Тони" се придържат към традиционните категории за мъже и жени, все по-голям брой други церемонии преминават към отличия, които не се определят от пола. През март тази година кинофестивалът Берлинале раздаде първите си "безполови" призове. Наградите "Грами" преустановиха разделението на изпълнителите на мъже и жени през 2012 г.

Embed from Getty Images

"Наградите ни имат 30-годишна история в честването на различни гласове в независимото повествование", се казва в изявлението, направено от Джефри Шарп, изпълнителен директор на филмовия и медиен институт "Готам".

"Горди сме, че всяка година отдаваме признание на изключителни актьорски постижения и очакваме с нетърпение новия модел за почитане на изпълненията без бинарни разделения на пола. Благодарни сме на онези, които помогнаха да започнем този разговор през последните години и сме развълнувани, че наградите "Готам" ще продължат да подкрепят художествените постижения по по-приобщаващ и справедлив начин" допълва Шарп. 

Още

Наградите на Берлинале ще са джендър неутрални

Наградите на Берлинале ще са джендър неутрални

Още

Авторката на феминистката книга "Женският въпрос" умира от скръб по сина си

Авторката на феминистката книга "Женският въпрос" умира от скръб по сина си

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Жени триумфираха с първите полово неутрални награди в Сан Себастиан

На престижния кинофорум за първи път бяха раздадени отличията без отделни категории за мъже и жени

Джесика Частейн в Сан Себастиан: В САЩ вече третират жените в медиите и киното различно

"Отношението към жените твърде често е било несправедливо, защото винаги е имало интерес към външността им, към съблазнителната им сила, но не и към това, което са направили или казали", допълни Частейн в Сан Себастиан

Нюйоркският филмов фестивал започна с прожекция на "Трагедията на Макбет"

"Трагедията на Макбет" не е кално-кървава адаптация, чието действие се развива в средновековните полета на Шотландия, а по-скоро минималистичен кошмар в стил ноар, обвит в сянка и мъгла, и изпълнен със строги експресионистични образи" споделя Джоел Коен

"Щрих и Стих" - поезия в анимация в Галерия "Прегърни ме"

На 24 септември от 18 ч. среща разговор с авторите на част от филмите - поети и режисьори

Трите серии на "Мера споредъ мера" на голям екран в Дома на киното

Дигитално възстановената класика ще бъде представена в пълния ѝ вид на 25-ия София Филм Фест от Георги Дюлгеров и неговия екип 25 септември 14.00 часа

Филмът на режисьора Беноа Брингер "Във връзка с хайвера" спечели голямата награда на фестивала DOCK

Филмът разказва за диктаторски режими, правителства с неограничена власт и множество нарушения на правата на човекa в Азербайджан, Туркменистан и Казахстан