Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На война като на война! Само мъже играят във "Врагове" на Светослав Овчаров

ПРЕМИЕРА

На война като на война! Само мъже играят във "Врагове" на Светослав Овчаров

Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров ще са в битката за България

"Врагове" е новият филм на Светослав Овчаров

Премиерата на "Врагове" е на 21-ия "София филм фест" (СФФ) - на 17 март в кино "Люмиер", съобщават организаторите.

Най-новият филм на Светослав Овчаров ще върне зрителите с век назад - във времето на Балканската война, в една среща на български войници с техните турски противници.

Режисьорът разказва увлекателно и завладяващо, с умението на добър познавач на миналото и българската история.

И големият въпрос не закъснява - могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата към враговете, "издават" от екипа.

"Всичко беше трудно във "Врагове". Може би защото се разказва за загубена битка. Или пък защото всички роли са мъжки и няма една жена, та да облагороди отношенията. Трудно се снима филм, който би трябвало да струва три милиона, с три пъти по-малко пари", коментира Светослав Овчаров.

Оператор е един от най-добрите майстори на кинообрази в България - Рали Ралчев, а в ролите са Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров.

Светослав Овчаров ни връща век назад - във времето на Балканската война

"По време на снимките ни удари ураган, който отвя декора в морето. Валя ни дъжд, който щеше да ни удави. Това не е хипербола. Цялата област беше под вода - всички реки бяха придошли. Газихме кал, в която си загубвахме ботушите. Прибирахме се след снимки и подире ни оставаха следи, като че са минали стадо глигани.

Нали знаете, че след като стреляш по глигана, той винаги тръгва по посока на изстрела. В поведението на мнозина имаше такъв "глигански инстинкт" - срещу огъня, срещу природата, срещу съдбата.

Нито един актьор не каза и дума, въпреки че момчетата прекараха един месец потопени в ледената вода. Може би у всички се беше събудил някакъв прастар инстинкт за оцеляване. Никой не се разболя, нямаше даже някоя банална настинка. Видях как хората, обединени от желание за победа, могат да надминат себе си.

На война като на война!" - разказва режисьорът.

Светослав Овчаров

Във филмографията на Светослав Овчаров има 26 документални и шест игрални филма. Повечето от тях са участвали в престижни международни фестивали като Пусан, Москва, Кайро, Варшава, Солун, Сао Пауло, Хайфа и други.

Сред филмите му е и "Зад кадър", спечелил наградата за най-добра режисура и наградата на ФИПРЕССИ в Кайро през 2010 г.

Сценарист е и на дебютния филм "Жажда" с режисьор Светла Цоцоркова, който спечели много награди и беше представен на над 60 фестивала по целия свят, припомнят от СФФ.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Писателят Та-Нехаси Коутс ще напише сценария на новия филм за Супермен

Той е известен автор на бестселъри като "Между света и мен" и "Красивата борба"

"Златни глобуси" без суета, без Сузане Биер и покрай скандал с хотели и вечери

Журналистът Юлия Владимирова разказва за горещите теми по време на церемонията!

25 легендарни режисьори на 25-ия София Филм Фест

Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

Журито включва известният режисьор и продуцент Дорон Еран (Израел), опитният документалист Джон-Пол Дейвидсън (Великобритания) и откритието на София Митингс Лили Хорват (Унгария)

Оливър Стоун направи продължение на JFK

Новият проект, отхвърлен засега от разпространителите, е продължение на филма JFK от 1991 г., посветен на конспиративни теории за смъртта на американския президент