Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Килиън Мърфи поема бремето на обществения срам във филма, открил "Берлинале"

ДИАЛОГ МЕЖДУ ХОРАТА И ИЗКСТВОТО

Килиън Мърфи поема бремето на обществения срам във филма, открил "Берлинале"

Героят на Мърфи в "Малки неща като тези" е търговец на въглища, погълнат от вина и колебания дали да помогне на момиче, държано в т.нар. "пералня "Магдалена" за "пропаднали млади жени", управлявана от монахини

Килиан Мърфи на пресконференцията за филма "Малки неща като тези", който откри Международния филмов фестивал "Берлинале" на 15 февруари 2024 г. (Снимка: Ebrahim Noroozi/AP/БТА)

Натоварен с въглища на фона оловно небе, актьорът Килиан Мърфи откри филмовия фестивал в Берлин в четвъртък вечерта с премиерата на Small Things Like These ("Малки неща като тези").

В продукцията звездата от "Опенхаймер" влиза в образа на ирландец, поел бремето едновременно на травми от детството и на потискащото настояще.

15 февруари 2024 г. Килиън Мърфи раздава автографи на откриването на 74-ия Международен филмов фестивал "Берлинале" с премиерата на филма "Small Things Like These" ("Малки неща като тези") Снимка: Maja Hitij/Getty Images

Още

Берлинале се открива днес с филма "Малките неща като тези" с Килиън Мърфи

Берлинале се открива днес с филма "Малките неща като тези" с Килиън Мърфи

Действието се развива в католическа Ирландия през 80-те години. Филмът е адаптация на едноименния роман на ирландската писателка Клеър Кийган.

Героят на Мърфи е търговец на въглища, погълнат от вина и колебания дали да помогне на момиче, държано в т.нар. "пералня "Магдалена" за "пропаднали млади жени", управлявана от монахини.

Част от екипа на филма "Small Things like that" ("Малки неща като тези") на червения килим преди откриването на "Берлинале" (Снимка: Ebrahim Noroozi/AP/БТА)

15 февруари 2024 г. Килиън Мърфи и Мат Деймън на откриването на 74-ия Международен филмов фестивал "Берлинале" с премиерата на филма "Small Things Like These" ("Малки неща като тези") Снимка: Maja Hitij/Getty Images

Актрисите Емили Уотсън, Зара Девлин и Айлийн Уолш заедно с Килиан Мърфи на пресконференцията за филма "Малки неща като тези" на Международния филмов фестивал "Берлинале" на 15 февруари 2024 г. (Снимка: Ebrahim Noroozi/AP/БТА)

Това е първият ирландски филм, който участва от 2017 г. в надпреварата за "Златна мечка", и е на белгийския режисьор Тим Милантс, режисирал част от епизодите на популярния сериал Peaky Blinders ("Остри козирки").

"Иронията в книгата е, че разказва за християнин, който се опитва да извърши християнски акт в едно дисфункционално християнско общество", каза преди премиерата Мърфи, който е номиниран за награда "Оскар" за ролята си в "Опенхаймер". Той добави, че изкуството може да излекува "колективната травма", цитиран от Ройтерс и БТА.

15 февруари 2024 г. Килиън Мърфи и режисьорът Тим Милантс на пресконференцията при представянето на филма "Малки неща като тези" на "Берлинале" (Снимка: Ebrahim Noroozi/AP/БТА)

Още

Започна Международният кинофестивал в Берлин

Започна Международният кинофестивал в Берлин

"Пералните Магдалена", последната от които е затворена през 1996 г., са изправителни домове за жени, обвинени в неморални действия, най-често забременели извънбрачно. Те били принуждавани да работят в условия почти като робини в полза на религиозния орден, който ги пазел далеч от очите на разкъсваното от вина общество.

Мърфи представя героя си като мъж, потиснат от депресия, и напомня на публиката, че героичните действия могат да се зародят не само от позиция на силата, но и от отчаяние.

15 февруари 2024 г. Килиън Мърфи и продуцентът Мат Деймън на пресконференцията при представянето на филма "Малки неща като тези" на "Берлинале" (Снимка: Ebrahim Noroozi/AP/БТА)

15 февруари 2024 г. Част от екипа на филма "Small Things like that" ("Малки неща като тези") на пресконференцията при представянето му на кинофестивала в Берлин (Снимка: Ebrahim Noroozi/AP/БТА)

Водещите на церемонията по откриването Хаднет Тесфай и Джо Шюк откриха "Берлинале" с изказвания, които по-късно определиха като насочени към "слона в стаята" - политиката, съобщи "Дедлайн".

"Когато има хиляди жертви и в Близкия изток има толкова много насилие след 7 октомври, какво искаме и очакваме от един кинофестивал? Какъв искаме да бъде той", попита Тесфай във встъпителните си думи. Разбира се, че това ни влияе като на хора и разбира се, че има отражение и върху институции като "Берлинале". Затова не можем да си позволим да се правим, че не е наша работа. Защото е наша, сто процента", каза актрисата.

Протест в памет на жертвите на атаката в Ханау на премиерата на "Small Things Like These" и откриването на 74-ия Международен филмов фестивал "Берлинале" на 15 февруари 2024 г. (Снимка: Andreas Rentz/Getty Images)

Монологът й бе прекъснат от аплодисменти. Директорите на "Берлинале" Карло Шатриан и Мариете Рисенбек говориха от сцената за филмите в основната програма на "Берлинале", преди да обърнат и те внимание на политически теми от последните седмици, съобщи кореспондентът на изданието.

"Берлинале" разполага с голямо пространство за диалог между хората и изкуството. Но няма място за омраза. Омразата не е наш гост и няма да бъде поканена при нас", каза Рисенбек в пряка връзка с решението на организаторите на фестивала да оттеглят поканите към представители на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) за церемонията по откриването.

"Противопоставяме се на всички форми на дискриминация, независимо дали са антисемитизъм или ислямофобия", продължи тя.

"Много хора от екипа на "Берлинале" са засегнати от АзГ и намерението й да депортира хора с мигрантско минало. Те искат да ги изхвърлят, това е нещо, което ние не можем и няма да толерираме".

15 февруари 2024 г. Част от екипа на филма "Small Things Like These" ("Малки неща като тези") на откриването на 74-ия Международен филмов фестивал "Берлинале" с премиерата на филма Снимка: Andreas Rentz/Getty Images)

15 февруари 2024 г. Килиън Мърфи и режисьорът Тим Милантс на пресконференцията при представянето на филма "Малки неща като тези" на "Берлинале" (Снимка: Ebrahim Noroozi/AP/БТА)

Клаудия Рот, министър за културата и медиите на ФРГ, каза от сцената, че германската демокрация е "атакувана" от крайнодесни.

"Те искат да разпокъсат и унищожат нашата република. Нашата мирна демокрация. Те искат омраза, да мразят", каза Рот.

"Срещу расизма и омразата ние отстояваме красотата на различното, на уважението и куража. Съпричастността и човечността е нашият отговор на тяхната омраза и расизъм", добави тя.

Още

"Берлинале" посреща филмови звезди в четвъртък

"Берлинале" посреща филмови звезди в четвъртък

Още

"Берлинале" обещава всеки ден червен килим за киноманите в кварталите на германската столица

"Берлинале" обещава всеки ден червен килим за киноманите в кварталите на германската столица

Още

"Алтернатива за Германия" не е добре дошла на Берлинале

"Алтернатива за Германия" не е добре дошла на Берлинале

Още

Берлинале оттегли поканите към политици от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия"

Берлинале оттегли поканите към политици от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия"

Още

Филмовият фестивал Берлинале обяви конкурсната си програма

Филмовият фестивал Берлинале обяви конкурсната си програма

Още

Берлин осъди забраната, наложена на ирански режисьори да пътуват за "Берлинале"

Берлин осъди забраната, наложена на ирански режисьори да пътуват за "Берлинале"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Питър Грийнауей снима филм с Дъстин Хофман и Хелън Хънт в Италия

Снимките на неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун

Кинофестивалът в Кан избра научнофантастичния епос на Франсис Форд Копола "Мегалополис" за конкурсната програма

Световната премиера на филма на фестивала във Франция ще се състои в петък, 17 май