Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Да откриеш своя дом" - шест вълнуващи истории на институализирани деца, намерили семейство и обич

ХУМАНИЗМЪТ В ИЗКУСТВОТО

"Да откриеш своя дом" - шест вълнуващи истории на институализирани деца, намерили семейство и обич

Филмът разказва за щастливата развръзка в живота на българчето Исус и деца от Молдова, Непал, Бразилия, Хаити и Индия

Документалният филм на НВО "Да откриеш своя дом" е вдъхновен от работата на фондацията на писателката Дж. К. Роулинг "Лумос", чиято мисия е да прекрати институционализацията на деца в световен мащаб до 2050 година.

В момента около 8 милиона деца растат в домове за сираци и институции по целия свят.

Още

Музикалният албум на папа Франциск - апел за будно съзнание и любов към децата

Музикалният албум на папа Франциск - апел за будно съзнание и любов към децата

"Представете си свят, в който всяко дете е израснало в любящо семейство, с ресурсите, които трябва да процъфтяват", пита реторично по болезнения въпрос Роулинг.

Осем милиона деца по света днес живеят скрито от погледа на обществото в домове за сираци и социални институции.

"Да откриеш своя дом" е филм с хепи енд, но сюжетът на филма преди него ни кара да изпитаме тъгата от "черните" житейски пътища на 6 деца от различни краища на света, но с една съдба - на изоставени, или разделени с близките си. Във филма ще видим историята на семейства, които са разделени в Хаити и социални работници, които помагат за събирането им в Непал; на приемни родители, които са поели грижата за деца с увреждания в Молдова и България.

Още

Режат телата на танзанийски деца албиноси, за да варят отвари за късмет

Режат телата на танзанийски деца албиноси, за да варят отвари за късмет

Шокиращата истина е, че над 80% от децата в домове за сираци днес не са истински сираци, а са разделени от семействата си в резултат на бедност, бедствия, война, наркомания, трафик, увреждания или дискриминация. Филмът прави смущаващ портрет на обстоятелствата, които отвеждат децата в институциите, но в същото време вдъхва надежда за свят, в който всяко дете може да има семейство и дом.

Историята показва шест семейства в Молдова, Хаити, България, Непал, Бразилия и Индия, които са преодолели трудностите, съпътстващи институционализацията. Филмът ни среща с Мария от Молдова, Исус от България, Бишну от Непал, сестрите Каролина, Катерина и Катлин от Бразилия, Ливия от Индия и техните семейства.

Мария от Молдова

Молдова е сред най-бедните страни в Европа с един от най-високите проценти на институционализация. Мария е родена с церебрална парализа и тъй като родителите й не са имали възможност да се грижат за нея, са я оставили в сиропиталище. Приемната майка на Мария е Мария и двете се срещат, когато момиченцето е на 8 години. До тази възраст то не е знаело какво значи семейство. По време на снимките Мария е на 11 години и заедно с голямата Мария живеят в любящ дом, изпълнен с песни, печени бисквитки и неподправено щастие.

Диего от Хаити

Хаити е най-бедната страна в Западното полукълбо. Над половината население живее с под 3 долара на ден. Преди опустошителното земетресение през 2010-та година в страната има около 100 домове за деца, след него домовете стават 770. Годишно в страната идват субсидии от 70 млн. долара за домовете и това превръща регистрацията на такива в порочен бизнес. Диего е изпратен да живее в хаитянско сиропиталище на 6-годишна възраст от собствената си майка, която вярвала, че това е единственият начин синът й да не живее в нищета и да получи образование. След като "Лумос" разбира за лошите условия в сиропиталището и открива там Диего много болен, успява да намери майка му и да го върне у дома. Фондацията се бори и за закриването на нелегалните домове, който са цели 85% от всички в страната. Тези домове се държат от злонамерени "бизнесмени" като пастор Джонатан Верне. Верне превръща къщата си в сиропиталище, това е и домът на Диего за цели две години. След като властите го закриват заради лоши условия, Верне отваря ново сиропиталище без нужното разрешение.

Диего и майка му / Източник: HBO Europe

Исус от България

Исус е роден с тежки и сложни увреждания и е изоставен като бебе. До 13 години Исус живее в дома в село Крушари, заедно с още 38 деца, разпределени в 5 стаи. Домът в село Крушари е бил най-големият дом за деца и младежи с увреждания в България. Закрит е през 2015-та година, а всички деца са изведени, с помощта на фондацията.

Дима отива в дома като игротерпевт към "Лумос" и веднага бива привлечена от красивите очи на Исус, който заради уврежданията си има телосложението на дете. Животът му до този момент е леглото, а единствената гледка - тавана над него. Дима е тази, която го извежда за първи път навън. Днес той живее в безопасна и обгрижваща среда, заедно с Дима.

Исус, в прегръдките на Дима / Източник: HBO EuropeКристина и трите й внучки: Каролина_ Карина и Кетлин / Източник: HBO Europe

Бишну от Непал

Хумла е най-отдалечената област в Непал. Заради бедност и граждански войни е застрашена от трафик на деца. Малкият Бишну е взет от дома му в село Рая в Непал с фалшиви обещания към родителите му за осигуряване на образование. Така става жертва на трафиканти и е поробен в продължение на 4 години, в които живее в сиропиталище в Катманду и мие чинии в хотел. Бива спасен от неправителствената организация "Следващото поколение на Непал", чиито доброволци изминават стотици километри със снимката му, за да открият семейството му и да го върнат при тях. Детето нямало спомен, за да насочи социалните работници към родното си село. Бишну е върнат на родителите си през 2012-а година. По време на снимките на филма е на 17 години и живее с родителите си в село Рая, а от организацията го включват в стипендиантската им програма за продължаващо образование.

Бишну от Непал / Източник: HBO Europe

Каролина, Карина и Кетлин от Бразилия

Бразилия е една страните с най-висок процент пушещи крек. Много зависими родители изоставят децата си и това създава термина "крек сираци". Кристина израства с майка алкохоличка, в последствие самата тя започва да пуши и взимат дъщеря й в дом. Преодолява зависимостта си, но порасналата й дъщеря влиза в порочния кръг и трите й внучки биват взети в дом. Майката на момичетата умира на улицата. Светът на Кристина се разпада. След като преодолява собствените си демони, тя решава, че трябва да прекъсне цикъла от "крек сираци" в семейството. Тя става приемен родител на внучките си, сестрите Каролина, Карина и Кетлин и се грижи за тях така както майка й не е успяла да направи за нея, и както тя самата - за дъщеря си.

Кристина и трите й внучки: Каролина_ Карина и Кетлин / Източник: HBO Europe

Ливия от Индия

Всяка година в Индия биват изоставяни стотици хиляди деца. Повечето от тях са момичета и Ливия е едно от тях. Докато живее в дом, единствената мечта на момиченцето е да има майка. Намира я когато е на 12 години. По време на снимките Ливия е на 15 години и от 3 години живее щастливо с приемната си майка Мария. Единственото нещо, което Мария искала след сватбата си било дете. 25 години по-късно тя обаче губи съпруга си и остава сама и със сърце, изпълнено с любов, която иска да отиде при някого. Започва да обикаля сиропиталищата и така съдбата я среща с Ливия, а сърцето й подсказва, че това е нейното дете.

Ливия от Индия / Източник: HBO Europe

Всяка история във филма е уникална, но свързана с общата тема, че семейството е обнадеждаваща, трансформираща и възстановителна среда за деца по целия свят. Оригиналният документален филм на HBO e режисиран от носителите на Emmy® Джон Алперт и Матю О'Нийл, а гласът на разказвача е на носителя на Oscar Еди Редмейн.

Източник: HBO Europe

"Да откриеш своя дом" е филм, достъпен за гледане по всяко време в HBO GO. В онлайн стрийминг платформата HBO GO има над 290 заглавия съвременна документалистика (256 филма и 26 поредици), всички със субтитри на български, което я прави най-богатата, достъпна и с професионален превод, за гледане по всяко време, селекция в света. Съдържанието може да се гледа на лаптоп, смартфон, смарт телевизор или таблет, Samsung Smart TV и през Chromecast, а вече и на Apple TV и Playstation.

Източник: HBO Europe

Още

Детска стая - деца свирят на деца

Детска стая - деца свирят на деца

Още

 Вижте 19 култови рок звезди като деца и тийнейджъри

Вижте 19 култови рок звезди като деца и тийнейджъри

Още

Индонезийски деца, играещи под вода

Индонезийски деца, играещи под вода

Още

Човекът, който написа най-хубавите детски приказки, погребва като малки и двете си деца

Човекът, който написа най-хубавите детски приказки, погребва като малки и двете си деца

 

Коментирай 2

1/1

Още ВИДЕО

В навечерието на рождения си ден, Преслава Пейчева с ново парче

Песента се казва "Така добре" и е в стил клубен поп-денс

За виното от глухарчета и какво е да слушаш еротични романи

Вижте кои са най-горещите летни заглавия за слушане в Storytel

Отиде си художничката Ивана Енева - първата жена професор по керамика в България

"За мен керамиката е начин на живот, а Академията - моята съдба", казваше именитият ни творец

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез"

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез". В три поредни вечери - 16, 17 и 18 юни, във Френския институт ще бъде излъчен запис от представлението на един от най-прочутите театри

"Рицари на справедливостта" с изключителния Мадс Микелсен от 17 юни в кината на 19 града в България

Лентата на Андерс Томас Йенсен е определен от киноспециалисти в цял свят като един от най-добрите датски филми на 2021 година

"Атлантида" по Хофман - невъзможният персонаж

На Ернст Теодор Амадеус Хофман е посветен премиерният спектакъл "Атлантида". Първите представления са на 16 и 17 юни в Swimming Pool

Виж всички

Календар