Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Детска стая - деца свирят на деца

ФЕСТИВАЛ КУЛТУРАМА

Детска стая - деца свирят на деца

Концерт на малките таланти Константин Башиков, Анжелина Денчева и Клавдия Заимова с участието на Ина Кънчева и Зорница Гетова

Снимка: Фондация "Културни перспективи"

Софийска градска художествена галерия ще бъде домакин на камерен концерт в изпълнение на малките пианисти Константин Башиков, Анжелина Денчева и Клавдия Заимова. Концертът е едно от събитията, включени в първото издание на Фестивал "Културама", организиран от фондация "Културни преспективи".

Специално участие в музикалното събитие ще вземат пианистката Зорница Гетова и оперната певица Ина Кънчева, която ще изпълни произведения от цикъла на Модест Мусоргски - "Детска стая". Децата ще свирят композиции на четири и шест ръце от Д. Шостакович, М. Мусоргски, П. И. Чайковский, K. M. фон Вебер и др. известни композитори.

Още

Георги Господинов с уъркшоп като ментор на Национална стипендия "С усилия към звездите"

Георги Господинов с уъркшоп като ментор на Национална стипендия "С усилия към звездите"

"Направихме този концерт специално и акцентираме на него като едно от най-важните събития в нашата "Културама" през тази година. Той е знак и покана за споделяне на радостта от музиката. Искахме да покажем нашите деца в едно изключително занимание - свиренето. Една игра, за която са нужни доста усилия, отдаденост и посвещаване. Талантът не дискутираме, нито даваме заявки за бъдещето, защото пътят е дълъг, а прекалените отговорности понякога ни заставят да го объркаме... Поставяме в центъра на изследването ни желанието на младите артисти да споделят това свое умение и нашата смирена функция да ги подкрепяме и наблюдаваме с любов и търпение. Този концерт определяме като "концерт в къщи" или в една детска стая, като форма на изразяване на посоката на мечтите на няколко деца в най-интимен кръг или по-скоро като знак на благодарност, че сме допуснати и въвлечени в тяхното прекрасно ежедневие - музицирането.", каза Ина Кънчева, инициатор на събитието.

Концертът Детска стая - деца свирят на деца ще се състои на 5 октомври от 11:00 ч. в Софийска градска художествена галерия.

Още

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

"Културама" e нова платформа за сценична изява, която показва пред публика серия от пърформанси в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това първо издание на фестивала през настоящата година стои проектът Национална стипендия "С усилия към звездите", чиито стипендианти са основните артисти, които ще представят себе си и своите проекти след получената подкрепа, като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

 

Фестивал "Културама" се осъществява от фондация "Културни перспективи" в партньорство със Софийска градска художествена галерия и с подкрепата на Програма "Култура" на Столична Община.

За участниците:

Още

"София градски вибрации" - 140 удара в минута

"София градски вибрации" - 140 удара в минута

Анжелина Денчева
Анжелина е на 10 години и учи в ЧОУ "Д-р Петър Берон" в София. От четиригодишна тя пее непрекъснато и има множество трофеи от национални и международни конкурси за забавна музика. Обожава да свири на пиано, но от известно време мечтае да стане оперна певица. Тя вече пее и в Националната опера в няколко главни роли и скоро и предстои да бъде Козет в "Клетниците", както и да издаде своята първа книга.

Анжелина най-много обича да играе, да чете книги, да спортува баскетбол, да побеждава на шах и да се забавлява с малката си сестра.

Клавдия Заимова
Клавдия, на кратко Кая е на 9 години и учи пиано в НМУ "Любомир Пипков" в София.
Там музиката я събира с чудни деца, с които творят заедно. Кая обича да изобретява и е способна от всяко късче хартия или парче плат да създаде любопитни същества или приспособления. Рисуването също е нейна страст и всяка есен прави свои изложби в Созопол. Нейни рисунки са илюстрации в малка детска книжка "Шокотак-Шолокат" издадена през 2014 година. Клавдия е ловък фехтовач и скоро отвоюва първите си медали. Обича да се гмурка в морето и да наблюдава подводния свят с голяяяямо любопитство. Нейната огромна радост е по-малкият й брат.

Константин Башиков
Константин е на 11 години и учи пиано в НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров" в Бургас. Той е носител на много награди от престижни национални и международни конкурси в България и чужбина. Вече участва в майсторски класове на проф. Жени Захариева, доц. Иван Дончев, проф. Людмил Ангелов, Георги Черкин и проф. Красимир Тасков.

Обожава да свири, ала обича и да плува, да кара ски и да играе с малкия си брат, когото по малко вече запознава с пианото. Скоро Косьо ще продължи усилено да свири и да се усъвършенства в НМУ "Любомир Пипков" в София.

Зорница Гетова
Зори завършва НМУ "Любомир Пипков" със специалност "Пиано" и НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалности "Тонрежисура" и "Хорово дирижиране". Дълги години тя посвещава времето си на Хора на софийските момчета, където е хормайстор и пианист. Заедно с тях, тя концертира в Япония, Германия, Австрия, Унгария, Белгия, Испания, Гърция и др. Акомпанира на редица концерти и майсторски класове. Лауреат е на специалната награда за клавирен съпровод на конкурса "Франц Шуберт", гр. Русе. Участва в продукции на Българска национална телевизия, Българско национално радио и др.

Още

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Ина Кънчева
Ина е оперна певица с умение да се превъплъщава и да завладява публиката, тя пее с лекота и споделя по изненадващо естествен начин радостта си от пеенето. Тя е лауреат на множество певчески награди. Многостранен артист, който работи с реномирани оркестри и диригенти по целия свят. Широкият диапазон и цветови спектър на нейния глас се проявяват в богатия й репертоар - от барок през белканто до изкуството на песента.

Вълнува се от театъра и киното и обича изкуството във всичките му форми. Най-много се вдъхновява да пътува и да бъде близо до морето.

Един от големите приоритети на Ина е насърчаването на даровити млади артисти. Чрез фондацията си "Културни перспективи" тя от години подпомага национални и международни културни проекти и отпуска стипендии. Освен това тя продуцира и издава няколко музикални книги за деца и се ангажира в областта на ранното музикално възпитание на певчески надарени деца. Тя има дъщеря.

Коментирай 0

1/1

Снимка: Фондация "Културни перспективи"

Календар

Препоръчваме ви

Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

Слушайте Бетовен и Чайковски на рождения ден на виртуозния пианист на 2 юли в мрежата на "Кантус Фирмус" от 20.00 часа

A to JazZ Concerts открива първата серия от джаз концерти в София този уикенд

Ударното начало е на 3 юли с един различен фънки прочит на музиката на Белослава, следват "Ангел Заберски квартет", Влатко Стефановски и Теодосий Спасов

Соня Йончева ще подкрепи млад български певец

"Щастлива съм, че ще открия за българската публика едно ново име, което съвсем скоро ще разнася славата на нашите гласове по света", каза оперната звезда

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

Световноизвестната прима пристига специално за събитието на 1 юли на Античния форум "Августа Траяна"

Вълшебната приказка "Музи на водата" на езерото Панчарево

С мюзикъла "Мамма Mia!" снощи беше открита новата лятна сцена на Софийската опера

Виртуозът на пианото Людмил Ангелов ви кани на рожден ден с концерт във Facebook

Изпълненията на Маестрото са част от поредицата му по повод 200-годишнината на Фридерик Шопен