Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Детска стая - деца свирят на деца

ФЕСТИВАЛ КУЛТУРАМА

Детска стая - деца свирят на деца

Концерт на малките таланти Константин Башиков, Анжелина Денчева и Клавдия Заимова с участието на Ина Кънчева и Зорница Гетова

Снимка: Фондация "Културни перспективи"

Софийска градска художествена галерия ще бъде домакин на камерен концерт в изпълнение на малките пианисти Константин Башиков, Анжелина Денчева и Клавдия Заимова. Концертът е едно от събитията, включени в първото издание на Фестивал "Културама", организиран от фондация "Културни преспективи".

Специално участие в музикалното събитие ще вземат пианистката Зорница Гетова и оперната певица Ина Кънчева, която ще изпълни произведения от цикъла на Модест Мусоргски - "Детска стая". Децата ще свирят композиции на четири и шест ръце от Д. Шостакович, М. Мусоргски, П. И. Чайковский, K. M. фон Вебер и др. известни композитори.

Още

Георги Господинов с уъркшоп като ментор на Национална стипендия "С усилия към звездите"

Георги Господинов с уъркшоп като ментор на Национална стипендия "С усилия към звездите"

"Направихме този концерт специално и акцентираме на него като едно от най-важните събития в нашата "Културама" през тази година. Той е знак и покана за споделяне на радостта от музиката. Искахме да покажем нашите деца в едно изключително занимание - свиренето. Една игра, за която са нужни доста усилия, отдаденост и посвещаване. Талантът не дискутираме, нито даваме заявки за бъдещето, защото пътят е дълъг, а прекалените отговорности понякога ни заставят да го объркаме... Поставяме в центъра на изследването ни желанието на младите артисти да споделят това свое умение и нашата смирена функция да ги подкрепяме и наблюдаваме с любов и търпение. Този концерт определяме като "концерт в къщи" или в една детска стая, като форма на изразяване на посоката на мечтите на няколко деца в най-интимен кръг или по-скоро като знак на благодарност, че сме допуснати и въвлечени в тяхното прекрасно ежедневие - музицирането.", каза Ина Кънчева, инициатор на събитието.

Концертът Детска стая - деца свирят на деца ще се състои на 5 октомври от 11:00 ч. в Софийска градска художествена галерия.

Още

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

"Културама" e нова платформа за сценична изява, която показва пред публика серия от пърформанси в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това първо издание на фестивала през настоящата година стои проектът Национална стипендия "С усилия към звездите", чиито стипендианти са основните артисти, които ще представят себе си и своите проекти след получената подкрепа, като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

 

Фестивал "Културама" се осъществява от фондация "Културни перспективи" в партньорство със Софийска градска художествена галерия и с подкрепата на Програма "Култура" на Столична Община.

За участниците:

Още

"София градски вибрации" - 140 удара в минута

"София градски вибрации" - 140 удара в минута

Анжелина Денчева
Анжелина е на 10 години и учи в ЧОУ "Д-р Петър Берон" в София. От четиригодишна тя пее непрекъснато и има множество трофеи от национални и международни конкурси за забавна музика. Обожава да свири на пиано, но от известно време мечтае да стане оперна певица. Тя вече пее и в Националната опера в няколко главни роли и скоро и предстои да бъде Козет в "Клетниците", както и да издаде своята първа книга.

Анжелина най-много обича да играе, да чете книги, да спортува баскетбол, да побеждава на шах и да се забавлява с малката си сестра.

Клавдия Заимова
Клавдия, на кратко Кая е на 9 години и учи пиано в НМУ "Любомир Пипков" в София.
Там музиката я събира с чудни деца, с които творят заедно. Кая обича да изобретява и е способна от всяко късче хартия или парче плат да създаде любопитни същества или приспособления. Рисуването също е нейна страст и всяка есен прави свои изложби в Созопол. Нейни рисунки са илюстрации в малка детска книжка "Шокотак-Шолокат" издадена през 2014 година. Клавдия е ловък фехтовач и скоро отвоюва първите си медали. Обича да се гмурка в морето и да наблюдава подводния свят с голяяяямо любопитство. Нейната огромна радост е по-малкият й брат.

Константин Башиков
Константин е на 11 години и учи пиано в НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров" в Бургас. Той е носител на много награди от престижни национални и международни конкурси в България и чужбина. Вече участва в майсторски класове на проф. Жени Захариева, доц. Иван Дончев, проф. Людмил Ангелов, Георги Черкин и проф. Красимир Тасков.

Обожава да свири, ала обича и да плува, да кара ски и да играе с малкия си брат, когото по малко вече запознава с пианото. Скоро Косьо ще продължи усилено да свири и да се усъвършенства в НМУ "Любомир Пипков" в София.

Зорница Гетова
Зори завършва НМУ "Любомир Пипков" със специалност "Пиано" и НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалности "Тонрежисура" и "Хорово дирижиране". Дълги години тя посвещава времето си на Хора на софийските момчета, където е хормайстор и пианист. Заедно с тях, тя концертира в Япония, Германия, Австрия, Унгария, Белгия, Испания, Гърция и др. Акомпанира на редица концерти и майсторски класове. Лауреат е на специалната награда за клавирен съпровод на конкурса "Франц Шуберт", гр. Русе. Участва в продукции на Българска национална телевизия, Българско национално радио и др.

Още

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Ина Кънчева
Ина е оперна певица с умение да се превъплъщава и да завладява публиката, тя пее с лекота и споделя по изненадващо естествен начин радостта си от пеенето. Тя е лауреат на множество певчески награди. Многостранен артист, който работи с реномирани оркестри и диригенти по целия свят. Широкият диапазон и цветови спектър на нейния глас се проявяват в богатия й репертоар - от барок през белканто до изкуството на песента.

Вълнува се от театъра и киното и обича изкуството във всичките му форми. Най-много се вдъхновява да пътува и да бъде близо до морето.

Един от големите приоритети на Ина е насърчаването на даровити млади артисти. Чрез фондацията си "Културни перспективи" тя от години подпомага национални и международни културни проекти и отпуска стипендии. Освен това тя продуцира и издава няколко музикални книги за деца и се ангажира в областта на ранното музикално възпитание на певчески надарени деца. Тя има дъщеря.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Жената, която промени света на класическата музика - за първи път в България

Марин Алсоп с два концерта в зала "България" на 20 и 21 май

Роберто Фонсека ще има световна премиера в София

Концертът на кубинския джаз пианист от Buena Vista Social Club ще бъде на 8 юли в София

Хилда Казасян, Акага, Биг Бенд-Благоевград и South West Jazztet свирят на Blagoevgrad Jazz Fest

Фестивалът ще се проведе на 5 и 6 юни на площад "Македония"

Гала концерти на открито, посветени на великия Енрико Карузо, събират звезди от италианската и българската оперни сцени

100-годишнината от кончината на знаменитият тенор ще бъде отбелязана с изпълнения на знакови оперни арии и канцонети от репертоара му на открити сцени във Варна и Пловдив

Правец събира музикалния елит през август

XVII MоzArt фестивал с поглед към дамите-творци