Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Берлинале 2023 - политика, изненади и световни звезди

КИНО НА ФОКУС

Берлинале 2023 - политика, изненади и световни звезди

Тази година част от фестивала бяха Кристен Стюарт, Боно, Стивън Спилбърг, Шон Пен, Борис Бекер и др.

Кристин Стюарт, която бе председателка на журито на фестивала Берлинале (Снимка: AP/ БТА)

Тази година фестивалът Берлинале премина през мотото на събитията в Украйна, както и борбата на жените в Иран.

Всички наградени - големите победители! (Снимка: AP/ БТА)

Берлинале от самото си създаване е фестивал, залагащ изключително много на политическите послания на филмите и на режисьорите, които са представени. В този смисъл тази година не беше изненада. 

За разлика от миналата година и ограниченията заради Covid, тази година фестивалът се проведе с пълна сила и на него бяха показани рекордните 287 филма! 

Опашки за билети, бързо изчерпващи се прожекции, Берлин кипеше от кино за всички - Берлинале предложи продукции, в които нямаше как всеки да не открие това, което истински го вълнува в киното. 

Кристин Стюарт, която бе председателка на журито на фестивала Берлинале (Снимка: Getty Images)

Начело с американската актриса Кристен Стюарт, звездата от "Здрач", тазгодишното жури беше изправено пред любопитна състезателна програма, дори странна, тъй като в нея преобладаваха германски заглавия.

Кристиан Пецолд на пресконференцията след връчването на наградата на журито (Снимка: Юлия Владимирова)

Още

На живо от Берлинале: Документален филм за психиатрична клиника спечели Златната мечка

На живо от Берлинале: Документален филм за психиатрична клиника спечели Златната мечка

Големият шедьовър в нея бе "Червено небе" на Кристиан Пецолд, вторият филм от неговата трилогия.

Филмът на Пецолд бе отличен със Сребърната мечка на наградата на журито. 

Легендарната режисьорка на Новото немско кино Маргарета фон Трота, съпруга на Фолкер Шльондорф, когото очакваме на София Филм Фест, представи своя филм "Ингеборг Бахман - пътуване из пустинята" с Вики Крипс, която играе радикалната австрийка поетеса, имала любовна афера с Макс Фриш. 

Трансджендър актрисата Теа Ере получава наградата за поддържаща роля за филма "До края на нощта" на Кристоф Хоххойзер (Снимка: АР/ БТА)

Още

Филм за проституиращи транссексуални в Ню Йорк спечели награда на публиката на Берлинале

Филм за проституиращи транссексуални в Ню Йорк спечели награда на публиката на Берлинале

Друг берлинчанин - Кристоф Хоххойзер представи филма си "До края на нощта" (Bis an Ende der Nacht), в който играе транс-джендър актрисата Теа Ере. Тя получи Сребърна мечка за най-добра поддържаща роля. 

Един от филмите, за които много се говореше на фестивала бе "Диско момче" на италианския режисьор Джакомо Абруцезе, който в крайна сметка получи Сребърна мечка, за операторско майсторство за страхотната френска операторка Елен Лувар.

Джакомо Аббруцезе и Елен Ловар на пресконференция след наградатая за операторско майсторство (Снимка: Юлия Владимирова)

Заснет изключително динамично, филмът на Аббруцезе коментира темите за принадлежността, мечтите и борбите и връзките между различни точки на света. Може би филмът на Аббруцезе щеше да е по-пълноценен, ако бе намерил повече връзки между героите си, така че да изглежда естествен и реалистичен. 

Борис Бекер, световната тенис легенда представи в Берлин документалния филм на Алекс Гибни "Бум Бум, светът срещу Борис Бекер" (Снимка: AP/ БТА)

Големите изненади на Берлинале тази година беше появата, една от първите след излизането му от затвора, на легендата на тениса Борис Бекер, който представи документалния филм за него "Boom, Boom. The World vs Boris Becker" на носителят на "Оскар" Алекс Гибни. 

Борис Бекер, световната тенис легенда представи в Берлин документалния филм на Алекс Гибни "Бум Бум, светът срещу Борис Бекер" (Снимка: AP/ БТА)

Филмът е едно от най-добрите попадения на тазгодишното Берлинале, защото разкрива много за живота на Бекер, който покрай скандалите мислим, че познаваме, но реално не е така. 

Джон Малкович на представянето на филма "Сенека" (Снимка: AP/ БТА)

"Сенека" на Роберт Швентке с участието на Джералдин Чаплин, Джон Малкович, както и актьора с български произдох Самуел Финци, също бе един от филмите, които са "пироните" на фестивала тази година, скучен за едни и шедьовър за други, това определено е странен филм, който струва много пари и все пак накрая - не е ясно каква е целта му.

Екипа на филма "Сенека" - Роберт Швентке, Джералдин Чаплин, Джон Малкович и Том Ксандър (Снимка: AP/ БТА)

Дори и за запознатите с философията на Сенека, филмът е до голяма степен самоцелен и неангажиращ зрителя по никакъв начин. 

Никола Филибер с голямата награда - Златната мечка (Снимка: AP/ БТА)

Още

На живо от Берлинале: Солидарност с Украйна на червения килим

На живо от Берлинале: Солидарност с Украйна на червения килим

Една от големите изненади беше разбира се носителят на Златната мечка, филмът на Никола Филибер "На Адамант", документална лента за плаващ кораб в Сена, който помещава психично болни хора. 

Това е първият документален филм, който взема награда на Берлинале и почти никой от критиците и кино журналистите на фестивала не подозираше, че именно този филм ще спечели. Самият Филибер не очакваше такова нещо и попита журито дали са в ред да му дадат тази награда. 

Стъпката да се даде награда на подобен филм до голяма степен означава, че журито все още търси момента на изненада, в който печели филмът, на който най-малко сме залагали. Това пък до голяма степен ще накара повече хора да го гледат и да си зададат въпроса дали наградата е заслужена. 

Филип Гарел със Сребърна мечка за филма си "Голямата колесница" (Снимка: AP/ БТА)

Филмът на Филип Гарел "Голямата колесница" спечели Сребърната мечка за най-добър режисьор, а самият Гарел, излизайки на сцената да я получи каза: VIVA LA REVOLUCION!, посвещавайки наградата на легендарния Жан-Люк Годар, който си отиде през изминалата година.

Шон Пен, който представи филма си "Суперсила" на 73-ото издание на фестивала Берлинале (Снимка: AP/ БТА)

Още

На живо от Берлинале: Неустоимата Кейт Бланшет

На живо от Берлинале: Неустоимата Кейт Бланшет

Една от звездните прояви на Берлинале беше Шон Пен с неговия политически документален филм "Суперсила", в който разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски. 

Освен, че тази година имаше изключително много политически заглавия, например и документалният филм на Виталий Мански "Източен фронт", Берлинале доказа и нещо друго: че вероятно е най-политически коректният фестивал.

Фестивалът много премерено раздава награди сякаш по квотен принцип, в който да няма засегнати групи от обществото. 

Винаги трябва да има достатъчно лесбийки, гейове, трансджендъри, чернокожи или украинци.

Разбира се, в това няма нищо лошо - всички групи, раси, идентичностни възприятия заслужават да получават награди, както и хетеросексуалните бели хора.

Въпросът е дали филмовият фестивал не поставя повече акцент върху идентичността и расата отколкото върху дадения продукт?

Ако настояваме идентичностните групи да вземат награди, само като представители на тези групи, всички останали в кино конкуренцията губят смисъл. 

Кадър от филма "Ехото"/ El Eco" на Татяна Хуезо

Още

Певецът Боно връчи на режисьора Стивън Спилбърг наградата за цялостно творчество на Берлинале

Певецът Боно връчи на режисьора Стивън Спилбърг наградата за цялостно творчество на Берлинале

Наградите за документално кино, както и тези на журито Encounters изглеждаха политически коректни, но пък филмът "Ехото" на Татяна Хуезо е филм, който наистина си струва да гледате. Meксиканско-салвадорската режисьора ни води в селцето Ел Ехо, където като през микроскоп с ужасно поетичен подход виждаме животите на населението там и как животите на децата, повтарят този на родителите им.

Това се случва на една и съща земя, в която се случва постоянно едно и също, докато някой не наруши модела. 

Това е филм, в който камерата разказва, Татяна Хуезо е уловила всички фини моменти, в които нахлуваме, за да си дадем сметка за свят, който е едновременно далечен и близък. 

Стивън Спилбърг с наградата Златна мечка за цялостно творчество (Снимка: AP/ БТА)

Черешката на тортата беше връчването на почетната Златна мечка на Стивън Спилбърг преди излъчването на най-новия му и най-личен филм до момента "Семейство Фейбълман". 

Спилбърг заяви, че тази наградата малко или много го плаши, но все още и на 76 е развълнуван от плановете си да прави нови филми. 

Спилбърг, който получи почетната Златна мечка (Снимка: AP/ БТА)

Още

Хелън Мирън представи филма "Голда" на Берлинале

Хелън Мирън представи филма "Голда" на Берлинале

"Семейство Фейбълман" е номиниран за седем награди "Оскар", включително и в категорията за най-добър филм. Церемонията на американската киноакадемия ще бъде през март.

Наградата му връчи Боно - фронтменът на U2, който беше с групата си в Берлин, за да представи филма с тяхно участие "Kiss The Future" за войната в Сараево. 

Боно обяви Спилбърг на сцената като "една от най-важните клечки в Холивуд" и по-късно каза пред публиката, че "това е човек, който не е от този свят". 

Боно и Стивън Спилбърг на сцената на Berlinale Palast (Снимка: AP/ БТА)

Още

Зеленски на Берлинале: В тези времена, изкуството не може да бъде неутрално

Зеленски на Берлинале: В тези времена, изкуството не може да бъде неутрално

Още

Тази вечер Стивън Спилбърг ще получи наградата за цялостно творчество на Берлинале

Тази вечер Стивън Спилбърг ще получи наградата за цялостно творчество на Берлинале

Още

Берлинале ще подкрепи народите на Украйна и Иран

Берлинале ще подкрепи народите на Украйна и Иран

Още

Берлинале: Филмите, на които трябва да обърнете внимание

Берлинале: Филмите, на които трябва да обърнете внимание

Коментирай 25

Календар

Препоръчваме ви

Новият филм на Мартин Скорсезе е включен в селекцията на кинофестивала в Кан

"Killers of the Flower Moon"е вдъхновен от романа "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР" на Дейвид Гран и е с участието на любимите му актьори Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро

Гангстери, емигрантски неволи и рап-музиката на Xatar в новия хит на Фатих Акин

Боксофис хитът "Рейнско злато" на световноизвестния германски режисьор тръгва по кината от 31 март

Клинт Истууд ще режисира последния си филм

Клинт Истууд се отправя към последното си режисьорско пътешествие

Пролет по Франсоа Озон

За две поредни седмици, Френският институт в България ще ви потопи в богатата и ярка филмография на един от най-интересните френски режисьори

От La Strada до "Часовете" - от страдащите до независимите женски образи в киното

На 6 април от 19:00 ч. в Casa Libri ще се състои премиерата на книгата „От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното“ на Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер

Прожекция на "Да обичаш на инат" и среща с режисьора Николай Волев в кино "Одеон"

Кампанията "30 вечери с 30 класики" на Филмаутор продължaва на 31 март