Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

По случай 140-годишния си юбилей Каменица подари на пловдивчани изложба, свързваща историята на града с първата бира

ВСЯКА ГЛЪТКА ИМА ИСТОРИЯ

По случай 140-годишния си юбилей Каменица подари на пловдивчани изложба, свързваща историята на града с първата бира

През 1881 година в Пловдив по думите на Иван Вазов се полага "здравата основа на българский народен театър", както и началото на пивоварната индустрия в България.

Снимка: Каменица АД

Заради бурното си индустриално развитие, богатата история и традиции, Пловдив привлича предприемчиви хора с буден дух, които стават пионери в различни области. Сред тях са двамата швейцарци Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер - създателите на първата българска бира Каменица.

Десет пана, разположени в градската градина в центъра на Пловдив, разказват със снимки и текст увлекателната история на първата българска бира, улавяйки духа и ритъма на градския живот в Пловдив.

От началото, когато основателите на Каменица избират осмото, по онова време вече изчезнало тепе, за да построят своята пивоварница - една от най-модерните сгради в града, през създаването на първата тъмна бира и оживлението в града по време на първото индустриално изложение до интересните иновации, съпътстващи историята на Каменица, промяната в етикетите и бутилките, свидетелство за развитието на българския дизайн, както и множеството знакови за града събития, случили се с помощта на Каменица, най-ярките сред които са бирените фестове и рок фестивала Hills of Rock.

Изложбата по интригуващ начин показва бурното развитие на Пловдив и пивоварната индустрия от края на 19-ти век до наши дни, като предоставя забавление и интересна информация за всички любители на историята и бирата в Пловдив. Освен това, изложбата показва и лицето на Каменица през погледа на някои от нейните служители, споделили своите истории и преживявания през годините си работа в Каменица.

Специално място в изложбата е отредено както на майстор пивоварите на Каменица, така и на дългогодишния служител в пивоварната в Пловдив Иван Чалъков. Той бе и гост на откриването на изложбата заедно с представителите на Община Пловдив г-н Анести Тимчев, зам.-кмет на Община Пловдив и г-н Александър Държиков, Председател на Общински съвет в Пловдив, които споделиха, че Каменица и преди, и сега е провокирала и продължава да провокира бъдещето.

Снимка: Каменица АД

"С тази изложба искаме да покажем специалната връзка на Каменица с родния ѝ град и как тя е била част от живота ни и социалния живот на Пловдив от 1881 г. до наши дни. Посвещаваме я на основателите и предшествениците ни, на служителите, на партньорите ни и на всички пловдивчани, които са и продължават да бъде част от историята на Каменица.", сподели Владан Матич, изпълнителен директор на "Каменица" АД.

2021ва е специална за Каменица, заради големия повод. Ето защо и комуникацията на марката тази година е под надслов "Всяка глътка има история". Той отразява не само всички ключови, обикновени и необикновени, събития от историята на Каменица, но и всички онези големи моменти и малки истории от нашия живот, които сме преживели и споделили с приятели. По случай годишнината си Каменица промени и дизайна на своите етикети.

"С новата визия на Каменица оставаме верни на корените си - там, от където всичко започва и чието наследство днес живее чрез Каменица. Неподправената емоция, настроение, традиции на родния Пловдив бяха нашето вдъхновение при създаването на новата визия на марката и точно тази топлина и неподправеност ни доближават още повече до потребителите ни.", коментира Юлиана Борисова, Директор "Маркетинг" в "Каменица" АД. По този начин марката засвидетелства признание и почит към родния си град Пловдив и показва силната връзка между двете, градена почти век и половина.

Снимка: Каменица АД

В тази така важна за Каменица година, тя обръща специален поглед към родния си град Пловдив с две социални кампании. Каменица даде възможност на всички фенове в Пловдив и региона, докато се наслаждават на любимата си бира, да подкрепят любимия си отбор и с това да допринесат за развитието и бъдещето на футбола в Пловдив. Освен това, в партньорство с Български Червен кръст Пловдив, Пивоварница Каменица приготвя и доставя 1881 ястия до нуждаещи се хора и семейства в град Пловдив.

Символиката на числото 1881 идва от годината на създаване на Каменица, а социалната инициатива е и своеобразно продължение на благородната кауза "Топла кухня", която Пивоварница Каменица реализира през 2020 г. по време на най-трудните месеци за обществото в пандемията.

"Пловдив заема ключово място в историята на пивоварството в страната и тази на Каменица като пионер в пивоварната промишленост. Ето защо, и Каменица винаги ще продължи да бъде активна част от социалния и културен живот на града.", отбеляза по време на откриването Радостина Хаджийска, Директор "Правни и корпоративни въпроси" в "Каменица" АД.

Първата глътка е за големия юбилей на първата българска бира. Останалите са за споделените истории заедно! Наздраве за следващите 140 години Каменица!

* съдържание на "Каменица" АД

Още

Алисия Змисловска - фотографиращата кучета

Алисия Змисловска - фотографиращата кучета

Още

Театър „София“ открива Театрален фестивал „На стълбите“

Театър „София“ открива Театрален фестивал „На стълбите“

Още

Художничка прави кучета главни герои  в картина на Ван Гог

Художничка прави кучета главни герои в картина на Ван Гог

Още

"Нов театър" - НДК открива лятната си сцена с "Търновската царица"

"Нов театър" - НДК открива лятната си сцена с "Търновската царица"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спечели билет за концeрта на Deep Purple, както и тениска от официалния мърчандайз на рок легендите

Точно на 29 май 2022 г. емблематичните музиканти ще се качат на сцената в зала "Арена Армеец", за да подарят на публиката едно емоционално и незабравимо шоу

Международна плакатна изложба "Буквите на България - азбука на Европа"

Събитието е от 16 до 30 май 2022 г. в Градската библиотека на Бусан, Южна Корея

Осемнадесетото издание на Европейската нощ на музеите 2022 ще се състои днес

Близо 70 държавни и общински музеи и художествени галерии в 24 области в страната ще участват тази година

Виктор Божинов, Валя Балканска и Гинка Станчева - сред носителите на "Златно перо" за 2022 г.

27-мата церемония за връчване на почетния знак ще се проведе на 20-ти май в рамките на тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Египетски археолози откриха ГКПП от времето на цар Птолемей Трети

Пунктът е тухлена сграда, подобна на кула, обясни генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири

Ръкопис на Нострадамус, открит в Германия, е върнат в Италия

Редкият ръкопис е откраднат в "неизвестен момент" от рафтовете на център за исторически изследвания в Рим, принадлежащ на религиозна общност, се посочва в направеното от карабинерите изявление