Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

По случай 140-годишния си юбилей Каменица подари на пловдивчани изложба, свързваща историята на града с първата бира

ВСЯКА ГЛЪТКА ИМА ИСТОРИЯ

По случай 140-годишния си юбилей Каменица подари на пловдивчани изложба, свързваща историята на града с първата бира

През 1881 година в Пловдив по думите на Иван Вазов се полага "здравата основа на българский народен театър", както и началото на пивоварната индустрия в България.

Снимка: Каменица АД

Заради бурното си индустриално развитие, богатата история и традиции, Пловдив привлича предприемчиви хора с буден дух, които стават пионери в различни области. Сред тях са двамата швейцарци Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер - създателите на първата българска бира Каменица.

Десет пана, разположени в градската градина в центъра на Пловдив, разказват със снимки и текст увлекателната история на първата българска бира, улавяйки духа и ритъма на градския живот в Пловдив.

От началото, когато основателите на Каменица избират осмото, по онова време вече изчезнало тепе, за да построят своята пивоварница - една от най-модерните сгради в града, през създаването на първата тъмна бира и оживлението в града по време на първото индустриално изложение до интересните иновации, съпътстващи историята на Каменица, промяната в етикетите и бутилките, свидетелство за развитието на българския дизайн, както и множеството знакови за града събития, случили се с помощта на Каменица, най-ярките сред които са бирените фестове и рок фестивала Hills of Rock.

Изложбата по интригуващ начин показва бурното развитие на Пловдив и пивоварната индустрия от края на 19-ти век до наши дни, като предоставя забавление и интересна информация за всички любители на историята и бирата в Пловдив. Освен това, изложбата показва и лицето на Каменица през погледа на някои от нейните служители, споделили своите истории и преживявания през годините си работа в Каменица.

Специално място в изложбата е отредено както на майстор пивоварите на Каменица, така и на дългогодишния служител в пивоварната в Пловдив Иван Чалъков. Той бе и гост на откриването на изложбата заедно с представителите на Община Пловдив г-н Анести Тимчев, зам.-кмет на Община Пловдив и г-н Александър Държиков, Председател на Общински съвет в Пловдив, които споделиха, че Каменица и преди, и сега е провокирала и продължава да провокира бъдещето.

Снимка: Каменица АД

"С тази изложба искаме да покажем специалната връзка на Каменица с родния ѝ град и как тя е била част от живота ни и социалния живот на Пловдив от 1881 г. до наши дни. Посвещаваме я на основателите и предшествениците ни, на служителите, на партньорите ни и на всички пловдивчани, които са и продължават да бъде част от историята на Каменица.", сподели Владан Матич, изпълнителен директор на "Каменица" АД.

2021ва е специална за Каменица, заради големия повод. Ето защо и комуникацията на марката тази година е под надслов "Всяка глътка има история". Той отразява не само всички ключови, обикновени и необикновени, събития от историята на Каменица, но и всички онези големи моменти и малки истории от нашия живот, които сме преживели и споделили с приятели. По случай годишнината си Каменица промени и дизайна на своите етикети.

"С новата визия на Каменица оставаме верни на корените си - там, от където всичко започва и чието наследство днес живее чрез Каменица. Неподправената емоция, настроение, традиции на родния Пловдив бяха нашето вдъхновение при създаването на новата визия на марката и точно тази топлина и неподправеност ни доближават още повече до потребителите ни.", коментира Юлиана Борисова, Директор "Маркетинг" в "Каменица" АД. По този начин марката засвидетелства признание и почит към родния си град Пловдив и показва силната връзка между двете, градена почти век и половина.

Снимка: Каменица АД

В тази така важна за Каменица година, тя обръща специален поглед към родния си град Пловдив с две социални кампании. Каменица даде възможност на всички фенове в Пловдив и региона, докато се наслаждават на любимата си бира, да подкрепят любимия си отбор и с това да допринесат за развитието и бъдещето на футбола в Пловдив. Освен това, в партньорство с Български Червен кръст Пловдив, Пивоварница Каменица приготвя и доставя 1881 ястия до нуждаещи се хора и семейства в град Пловдив.

Символиката на числото 1881 идва от годината на създаване на Каменица, а социалната инициатива е и своеобразно продължение на благородната кауза "Топла кухня", която Пивоварница Каменица реализира през 2020 г. по време на най-трудните месеци за обществото в пандемията.

"Пловдив заема ключово място в историята на пивоварството в страната и тази на Каменица като пионер в пивоварната промишленост. Ето защо, и Каменица винаги ще продължи да бъде активна част от социалния и културен живот на града.", отбеляза по време на откриването Радостина Хаджийска, Директор "Правни и корпоративни въпроси" в "Каменица" АД.

Първата глътка е за големия юбилей на първата българска бира. Останалите са за споделените истории заедно! Наздраве за следващите 140 години Каменица!

* съдържание на "Каменица" АД

Още

Алисия Змисловска - фотографиращата кучета

Алисия Змисловска - фотографиращата кучета

Още

Театър „София“ открива Театрален фестивал „На стълбите“

Театър „София“ открива Театрален фестивал „На стълбите“

Още

Художничка прави кучета главни герои  в картина на Ван Гог

Художничка прави кучета главни герои в картина на Ван Гог

Още

"Нов театър" - НДК открива лятната си сцена с "Търновската царица"

"Нов театър" - НДК открива лятната си сцена с "Търновската царица"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Истински киноман ли си?

Провери знанията си за филмовите класики и ако сбъркаш - гледай ги пак!

Националната галерия в Лондон за първи път ще представи колекцията си в други музеи в страната

Наложително е изключителните произведения на "световното изкуство и култура да са достъпни за всеки", каза министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство Надин Дорис

Сърцето на българската култура в Амстердам

Основателките на българския културен център Елица Йорданова и Камелия Стефанова ежедневно популяризират образа на страната ни и предоставят разнородна информация за българската история и култура на посетителите

"Топ Гън" Куиз те чака тук!

За всички любители на филма и Том Круз - този тест е за вас!

Космонавтът Сергей Корсаков свири за първи път на електрическа китара в космоса

Преди полета Корсаков поиска да му бъде изпратена електрическа китара. Тя беше доставена на борда на МКС заедно със струни за цигулка

Италия създаде музей за древни артефакти, иззети от трафиканти и частни колекции

Музеят на спасеното изкуство беше открит в пещерна структура, която е част от древните бани на император Диоклециан в Рим