Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-високите и най-чистите вълни на Хаваите - Меката на сърфинга

ИЗКУСТВО НА КРАЛЕТЕ

Най-високите и най-чистите вълни на Хаваите - Меката на сърфинга

Местен жител, който успявал да овладее до съвършенство това изкуството в комбинация с други умения, бил много уважаван в обществото

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кой сърфист не се е стремял да яхне големите, чисти, сини и хладни вълни на Хавайския северен бряг? Заливът Уаймеа - Сънсет Бийч - Банзай - Халеива - това са дестинации, събиращи хиляди аматьори и професионални сърфисти, или пък просто хора, които имат желание да се научат да сърфират от целия свят, всяка година.

Хавай е Меката на сърфинга, място, на което се наблюдават най-високите и най-чистите вълни на планетата.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Да се отиде там - много скоро се надяваме, пак ще бъде възможно.

Надигащите се огромни, водни маси се образуват в северната част на Тихия океан и стигайки до тази брегова линия, радва заклетите ездачи на вълни, привличайки тълпи, които изпълват местните плажове. Но големите вълни са само за опитните сърфисти.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още

Идете на сърфинг и на делова среща с един и същ костюм

Идете на сърфинг и на делова среща с един и същ костюм

Сърфингът е един от най-опасните спортове в света и дори най-опитният сърфист може да се окаже жертва на непредвидимите океански сили. В по-голямата част от дните през летните месеци (май-октомври) буйният северен бряг затихва, създавайки перфектни условия за плуване или гмуркане с шнорхел.

Хавайците са основателите на така наречения "спорт на кралете", наричано "hee nalu" на Хавайските острови. След пристигането на английския капитан Кук на островите, лейтенант Джеймс Кинг бил първият, който се включил в древните и необичайни Хавайски дейности - сърфинг. Капитан Кук и неговите спътници, наблюдаващи островите за пръв път, били впечатлени от пъргавостта и майсторството на местните участници в тези занимания. Те използвали много дълги дъски, издялани от високи дървета, за да яхват и яздят вълните, докато или не паднели от дъската, или докато водата не ги изтласквала до брега.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Океанът, заедно със своите мистерии, животодаряващата ia (риба) и kai (вода) са били на почит и са били неизменен фактор за оцеляването на древните жители на Хавайските острови. Океанът бил старателно изучаван, теченията, приливите и отливите били наблюдавани отблизо, а риболовът, пътуванията и сърфингът били стратегически планирани. Сърфингът бил не само форма на забавление, той изисквал огромни качества, издръжливост, гъвкавост и баланс.

Хаваец, който могъл да овладее до съвършенство изкуството на сърфинга в комбинация с други умения, бил много уважаван в обществото.

Ръководителите (алии) знаели най- хубавите места за сърфинг на всеки остров и използвали само най- хубавите дъски.

Тъй като има изкуство за яздене на перфектните вълни, то би било логично да има и изкуство за създаване на перфектните средства за овладяването им. Сърфингът като спорт спечелва световна популярност в началото на 20-ти век, като изкуството на извайване на дъските за сърфинг.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Най-старите дъски били направени от акация или секвоя. Те били често с дължина 3.5 м и тегло 68 кг. Преди да бъдат измислени модерните технологии, смлян корал бил използван за да се изглади дървото, кора или въглени, за да се боядиса и кокосово мляко накрая.

Развитието на технологиите и все по-голямото разширяване на физичните ни познания помогнали за по-доброто изработване на дъски за сърфинг - сърфистите могли да пътуват по-надалече, с по-висока скорост, с по-малко усилия, което засилва удоволствието, благодарение на по-леките дъски. Съвременните дъски са по-леки и по аеродинамични от когато и да било.

Смола и фибростъкло били използвани за изглаждане и смазване и добавянето на полиуретанова пяна увеличили способността за задържане на повърхността на водата на дъските, толкова чувствително, че много хора зарязали старите си дъски, заради новите по-лесно управляеми дъски.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Въвеждането на късите дъски също оставило голяма следа в света на сърфинга, позволявайки човек да изпълни повече движения върху своята дъска. В края на 60-те и началото на 70-те години на 20-ти век, средната дължина на дъска за сърфинг се смалила от 3.5 м. до 1.8 м. Новото поколение сърфисти било оставено да изпита безкрайните възможности от маневри и бързи трикове.

През годините сърфингът еволюирал и днешните сърфисти се наслаждават на няколко варианта за езда на вълни: използване на дълга дъска, използване на къса дъска, сърфинг чрез теглене с помощта на джет, моторна лодка или хеликоптер, които теглят сърфиста до опреден прелом и го отпускат в този момент, сърфинг, легнал върху дъската, може също сърфистът да застане на колене, гребейки с ръце.

Въпреки усезаемото западане на сърфингът в края на 18-ти век, след пристигането на капитан Кук, рано или късно този спорт пак се популяризира с помощта на някои заклети сърфисти. Дюк Каханамоку е най- известният и уважаван хавайски сърфист. Той е олимпийски шампион по плуване, който се превръща в символ на Хавайския атлетизъм и до голяма степен помага за популяризирането на спорта. Заслугата за популяризирането на сърфинга на континента, дори и в Австралия, е негова. През 1905, Дюк и неговите приятели сърфисти основават сърфинг клуб Хуа Налу (Клуб на вълните), който вдъхновил и привлякъл много ентусиасти. Дюк и неговите другари били известни с прозвището "Момчетата от плажа на Уайкики", истински крале на спорта в зората на неговото завръщане.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Най-голямото състезание по сърфинг е озаглавено "The Triple Crown of Surfing". То е най- престижното състезание от този род. Провежда се всяка година на северния бряг на Оаху, стартиращо през септември и завършващо през януари. Тъй като сърфингът може да бъде непредвидим, повечето състезания се провеждат в период от няколко дни или седмици, надявайки се избраните дни да предложат едни добри природни условия.

Сърфингът може да ви предложи всичко - драма, емоции, слава и съревнование. Сърфингът е културно богатство на Хавайските острови, което живее в душите на сърфистите, които продължават да яздят вълните. Това е най- невероятното чувство, което всеки сърфист може да изпита някога. Ако сте се посветили на сърфинга и търсите незабравимо изживяване, Хавайските острови са мястото, където можете да реализирате подобно желание.

За тези, които не се чувстват още готови да предизвикат необузданите океански вълни, можете да заемете ролята на наблюдател - на място или засега в галерията и видеата, които ви предлагаме.

Още

Замръзналите морски вълни на Рей Колинс

Замръзналите морски вълни на Рей Колинс

Още

Оператор и фотограф ни хипнотизират с движещи се океански вълни

Оператор и фотограф ни хипнотизират с движещи се океански вълни

Още

Токио се запали по сградите-вълни

Токио се запали по сградите-вълни

Още

Преди вълните да се разбият: Внушителните снимки на Уорън Кийлан

Преди вълните да се разбият: Внушителните снимки на Уорън Кийлан

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Истински киноман ли си?

Провери знанията си за филмовите класики и ако сбъркаш - гледай ги пак!

Националната галерия в Лондон за първи път ще представи колекцията си в други музеи в страната

Наложително е изключителните произведения на "световното изкуство и култура да са достъпни за всеки", каза министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство Надин Дорис

Сърцето на българската култура в Амстердам

Основателките на българския културен център Елица Йорданова и Камелия Стефанова ежедневно популяризират образа на страната ни и предоставят разнородна информация за българската история и култура на посетителите

"Топ Гън" Куиз те чака тук!

За всички любители на филма и Том Круз - този тест е за вас!

Космонавтът Сергей Корсаков свири за първи път на електрическа китара в космоса

Преди полета Корсаков поиска да му бъде изпратена електрическа китара. Тя беше доставена на борда на МКС заедно със струни за цигулка

Италия създаде музей за древни артефакти, иззети от трафиканти и частни колекции

Музеят на спасеното изкуство беше открит в пещерна структура, която е част от древните бани на император Диоклециан в Рим