Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изслушаха в НС Кошлуков заради филма "Ботев", Нинова замеси дъщерята на Радев, оказа се клюка

ЗАД КАДЪР

Изслушаха в НС Кошлуков заради филма "Ботев", Нинова замеси дъщерята на Радев, оказа се клюка

Генералният директор на БНТ обясни, че няма одобрено финансиране за филм с Дарина Радева и деклара, че не е проблем телевизията да бъде одитирана, тъй като всяка година Сметната палата го прави

Снимка: Десислава Кувелиева

Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за финансирането и излъчването на игралния филм "Ботев" на режисьора Максим Генчев. Филмът беше в програмата на националната телевизия от 20:30 ч. на 2 януари и предизвика много полемики.

Още

Филмът "Ботев" с телевизионна премиера по БНТ

Филмът "Ботев" с телевизионна премиера по БНТ

Председателят на комисията Иван Ченчев (БСП) отбеляза, че са поканили Кошлуков да отговаря на актуални въпроси, свързани с филма, на който националната телевизия е партньорски продуцент. Посочено беше, че поканата е заради възникналото сериозно обществено напрежение и множеството въпроси, които са се породили около него, съобщи БТА.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков да даде повече информация за филма "и за този, който сега се подготвя, новия, на господин Генчев, с участието на дъщерята на президента Радев". Тя поиска Кошлуков да даде информация за това как се харчат парите на българските граждани от националната телевизия. Може би българските граждани не заслужават с техните пари да гледат това унижение за българските светини като Ботев, каза още Нинова.

Директорът на БНТ отбеляза, че преди да поеме поста филмопроизводството е било спряло за пет години, а след това са подкрепили и създали около 40 продукции и са инвестирали около 12,5 млн. лв.

Емил Кошлуков отбеляза още, че вероятно на много хора този филм не им е харесал. Той допълни, че и на него не му е харесал, но е трябвало да бъде излъчен, защото ако не бъде направено това, може да бъде съден за безстопанственост, тъй като са отпуснати пари за продукцията, а след това не е излъчена. Кошлуков отбеляза, че те са участвали във филма на много краен етап от създаването му, при работата по постпродукцията. По думите на директора на БНТ стойността на филма е била около 350 000 - 360 000 лв., а участието на БНТ е било 100 000 лв. или около 30 процента. Да, качеството на този филм е слабо, има редица недостатъци, за съжаление не винаги всичко, което заснемаме, е шедьовър, допълни директорът на БНТ.

Още

БНТ обяви резултатите в двете нови редовни конкурсни сесии за филмопроизводство

БНТ обяви резултатите в двете нови редовни конкурсни сесии за филмопроизводство

Кошлуков отбеляза още, че когато предложението за финансиране е одобрявано, са искали становище от историка от Великотърновския университет проф. д-р Пламен Павлов, който е отговорил, че сценарият отговаря на историческите факти. Как са го изиграли е друга тема, каза Кошлуков и допълни, че няма отклонение от фактите и поругаване на образа на Христо Ботев.

Той допълни, че филмът е стигнал при тях в много късен етап, когато вече е бил заснет суровият материал. Членовете на комисията, с които е разговарял след излъчването, също са отбелязали, че е имало слабости, но не и нарушена фактология.

На въпроса дали участва дъщеря на президента във филм, финансиран от БНТ, той отговори, че има такъв филм - документалната лента от поредицата "БНТ Представя" за президента Желю Желев. По думите на генералния директор на националната телевизия в него са включили дъщерята на Желев - Станка, защото както той, така и всички други негови най-близки хора са починали. Емил Кошлуков определи като клюки и лъжи информацията, че дъщерята на настоящия президент ще участва във филм, който е с одобрено от БНТ финансиране. Той обясни, че договорите по проектите, одобрени на последната сесия, са сключени наскоро и тепърва по тях предстои да се представят сценариите. Може би март - април ще почнат кастингите, каза той и допълни, че на тях БНТ участва. Не може някой да даде на Руслан Мъйнов да играе Ботев - ние сме там, не става, защото ние гледаме, отбеляза Кошлуков.

Още

"Порталът" на БНТ е в топ 10 за 2021 г. на най-добрите сериали на европейските обществени телевизии

"Порталът" на БНТ е в топ 10 за 2021 г. на най-добрите сериали на европейските обществени телевизии

"Не просто няма дъщеря на президента, не може да има. Няма как. Съжалявам, че тази клюка се разпространява, но не бива вие да я входирате като депутат", се обърна той към Нинова.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната група на левицата утре ще внесе в Народното събрание проект за решение, с което Сметната палата да направи одит за законосъобразност за изразходване на публичните средства на българските граждани от БНТ за 2021 г. и 2022 г. Тя отбеляза, че последният одит на Сметната палата в националната телевизия е правен за 2014 г. и 2015 г. Седем години там не е стъпвал човек да провери как тези хора харчат парите на българите, за да убиват българската история, да унижават българските национални герои, да възпитават в ценности, които нямат нищо общо с българската народопсихология и с българското достойнство, каза тя и призова колегите си народни представители да подкрепят този проект за решение.

Още

Неда Спасова като Венета на Ботев пред Impressio: Ако рискуваме всичко, дали пък няма да имаме повече?

Неда Спасова като Венета на Ботев пред Impressio: Ако рискуваме всичко, дали пък няма да имаме повече?

Емил Кошлуков посочи, че за тях не е проблем да бъдат одитирани от Сметната палата. Той допълни, че всяка година от институцията ги проверяват.

Искането за изслушване на директора на БНТ за филма за Ботев и евентуалното участие на президентска дъщеря в продукция, финансирана от националната телевизия, предизвика дискусия и сред другите членове на парламентарната комисия. Повечето от народните представители обаче са на мнение, че комисията не може да се изявява като цензор.

Костадин Костадинов ("Възраждане") отбеляза, че ако желанието на Максим Генчев е било да се заговори за Ботев, той го е постигнал. Той направи паралел с филма за националния герой, правен през 1969 г. По думите му тогава филмът е свален, защото политбюро е решило, че не е достатъчно героичен. Не бива да влизаме в ролята на идеологически цербери, каза той и допълни, че това е много тънък лед, по който се стъпва.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че не парламентът е мястото, където да се оценява кой филм е добър и кой лош. Трябва да внимаваме да не си превишим правомощията, отбеляза той.

Депутатите от ГЕРБ-СДС и "Възраждане" отбелязаха, че не е проблем Сметната палата да одитира БНТ.

Още

БНТ представя документалната поредица „Махалото на прехода“

БНТ представя документалната поредица „Махалото на прехода“

Още

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Още

"БНТ Представя" филм за големия Стефан Данаилов

"БНТ Представя" филм за големия Стефан Данаилов

Още

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Коментирай 69

Календар

Препоръчваме ви

Швейцарски музеи искат да обсъдят с Нигерия заграбени произведения на изкуството от бившето кралство Бенин

Бившето кралство в южната част на Нигерия не е свързано със съвременната африканска република Бенин

Картина на художника Гюстав Климт е показана в Австрия, родината на твореца, за първи път от 1964 г.

Тя е собственост на "ХоумАрт", колекция, основана в Хонконг от Розалин Уонг и може да бъде видяна до 29 май в музея "Белведере" в австрийската столица

Ще бъде ли включен Дакийският лимес в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО?

Дакийският лимес е част от граничните укрепления на Римската империя, които достигат своя максимум през II в. сл. Хр., покривайки разстояние от над 7000 км

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Унгарският град Веспрем даде начало на програмата си като Европейска столица на културата

Това няма да бъде годината само на един град, тази чест си поделят 116 градчета и села в района Бакони, в региона Балатон, посочват организаторите