Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вели Константинова: Чудеса има във всичко!

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Вели Константинова: Чудеса има във всичко!

"Посланията в книгата са свързани с опазването на околната среда, с това, че природата е организъм, който също има своите чувства и трябва да се пази", споделя авторката на "Мистериите на Алис. Вълшебната гора"

Вели Константинова (Източник: Издателство "Библиотека България")

Още

"Мистериите на Алис. Вълшебната гора" - влезте в една приказка от Вели Константинова на 20 декември

"Мистериите на Алис. Вълшебната гора" - влезте в една приказка от Вели Константинова на 20 декември

"Дебютният фентъзи роман на Вели Константинова "Мистериите на Алис. Вълшебната гора" вече се превърна в любима за читателите, не само защото е фантастична, но едновременно с това и реална приказка, в която всеки от нас може да открие своята магия, но и понеже ни напомня, че най-голямото чудо в човешкия живот, любовта към другия, съществува наистина и има силата да превръща дните ни в безкрайно вълшебство.

Готови ли сте за приказни приключения? Обещаваме да е магично и приказно като във вълшебна гора!", казват издателите от "Библиотека България".

Представяме ви Вели Константинова:

- Как дойде идеята за "Мистериите на Алис. Вълшебната гора"?
- Още от дете често съм си мислела как ли ще изглежда светът, ако хората бяха осъзнати за вълшебствата. Ако те наистина бяха видими за всеки един от нас. Дори направих първия си опит да пиша в седми клас - пишех на една тетрадка различни истории, свързани с магични същества и приказки. За съжаление, тази тетрадка изчезна, но знам със сигурност, че това беше първият ми опит като автор.

А идеята дойде от приказките, които обожавах да чета от малка, както и от въображението ми, което много рано и бурно се разви.

Вярвам във вълшебното откакто се помня. Колкото до Алис и нейните мистерии, идеята дойде постепенно. Прочетох няколко фентъзи романа лятото, преди да напиша книгата и ми направиха силно впечатление. Като добавим към това, че и жанрът на филмите, които гледам е същият - от там също ми дойдоха няколко идеи. И един ден просто седнах и започнах да пиша.

Източник: Издателство "Библиотека България"

Още

Анет Розен представя дебютния си роман "Морето си отива" (откъс)

Анет Розен представя дебютния си роман "Морето си отива" (откъс)

- Разкажи ни за реалното в нереалното на Вълшебната гора?
- Реалното в нереалната на пръв поглед вълшебна гора е това, че тя притежава чистота на духа, мисълта и делата така, както би трябвало да бъде - за едно човешко същество и дори за цялата ни планета.

Реално е присъствието на природата - макар и по-различна, по-магична. Реални са съществата в гората. Те имат държание на чистосърдечни деца, с присъщия им наивитет и радостна възбуда.

Всъщност една от целите ми, граничеща с послание в книгата беше точно тази - да направя паралел между нереалната гора, която може да бъде реална стига ние, като хора, да поискаме и света такъв, какъвто сме си го направили към днешна дата. А посланията са свързани с опазването на околната среда, с това, че природата е организъм, който също има своите чувства и трябва да се пази.

- Има ли нещо, което искаш да разкажеш на своите читатели чрез Алис?
- Чрез Алис изпращам послание към читателите - да бъдат смели, да вярват в силата на мисълта и намеренията си, да не спират пред никакви пречки по пътя към истината.

Да отворя съзнанието им за това, че чудеса има във всичко и че трябва да поспрат малко, за да ги видят. Да си дадат време.

- Това ли е твоят любим стил литература?
- Да, определено. Незаменим е. Няма друг такъв, който да може толкова да пробуди съзнанието на човек. Обичам всички жанрове, но този определено е най-новаторският и даващ свобода от всички.

Защото въображението е необятно и може да създаде толкова красиви реалности и светове, които никой друг не може.

- Фантастиката носи много приказна красота, но поражда и различни страхове. Мислиш ли, че е така или тя развива въображението?
- Разбира се, че фантастиката поражда страхове. От неизвестното. Това е първата реакция на много от читателите и затова някои от тях се дърпат от този жанр. Дори го смятат за несериозен.

Истината обаче е, че такъв тип литература може да помогне на човека да преодолее множество задръжки, да отговори на въпроси, които по друг начин не може и съответно да реши проблем или да посрещне свой страх. Въображението, както казах, може да създаде всичко, но нали човекът има способността да насочва мислите си?

Същото важи и за въображаемите образи, които създава в главата си. Те могат да бъдат усмихнати, положителни и да му дават криле, а не да го плашат. Зависи от него кои ще извика на светло.

Още

Людмила Капитанова представя "Да пътуваш с Роберто"

Людмила Капитанова представя "Да пътуваш с Роберто"

- В кой друг стил би се потопила?
- По принцип не мога и отказвам да се ограничавам само в един стил. Дори и в "Мистериите на Алис. Вълшебната гора." стилът не е само фентъзи. Романът е и романтичен, детективски, мистерия... Има приказни елементи.

Както отбелязаха читателите ми - "Ти тръгваш да се носиш в един стил и изведнъж правиш рязък завой към друг."

Това е моят стил. Фентъзито - особено това, което се базира на история и приказни сюжети, само по себе си включва в същността си всички останали стилове. Така че може да се каже, че вече съм се потопила в няколко стила. И пак бих го направила.

Още

Тео Буковски: Защо сънуваме толкова много, а си спомняме толкова малко? И то само кошмарите!

Тео Буковски: Защо сънуваме толкова много, а си спомняме толкова малко? И то само кошмарите!

- Ще има ли продължение на Мистериите на Алис?
- Да. Ще има. Вече го пиша. Както знаят читателите, епилогът завършва с началото на нова история за главните герои. Нова мистерия, която те трябва да разплетат заедно. Самата аз, когато написах този край-начало, не можех да стоя на едно място и веднага седнах да пиша.

Разбира се, както всеки друг автор, има времена на вдъхновение, както и така наречените "задънени улици". Процесът е бавен, но си струва. Вече имам написани 50-тина страници и знам каква ще е историята. Надявам се да я завърша до края на годината.

- Ще ни изненадва ли още Алис?
- Алис се променя. Тя дори изненадва самата себе си, пък камо ли читателите.

Така че да - очаквайте още много нови изненади от младата антикварка, която в книга втора ще поеме по неподозиран и непознат за нея път. Но повече няма да издавам - оставям всичко на въображението на читателите.

Интервю на Смилена НИКОЛОВА

За автора на Мистериите на Алис. Вълшебната гора.

Велимира Константинова е на 41 години, живяла е в семейство на литературоведи, потомка е на Иван Вазов, неин баща е поетът и доктор по история Константин Искров, а "Мистериите на Алис. Вълшебната гора" е дебютният ѝ роман, първа част от фентъзи поредица.

Завършила е специалност "Педагогика и литературно обучение" в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в БНТ като ръководител сектор "Проекти и фестивали", изготвя и пише проекти за безвъзмездни помощи от ЕС. Винаги се е занимавала с писане в различни насоки, но благодарение на подкрепата на баща си, се осмелява да посегне към художествената литература и да напише първия си роман. На него посвещава и дебютната си книга.

"Тя се обърна и ахна. Между дърветата, обвити в светлина, бавно вървяханай-красивите същества, които младата жена беше виждала. Разтърси главаи пак погледна. Те бяха истински! Облечени в дълги бели рокли и препасани снаправени от зелени растения колани, феите вървяха плавно, сякаш някакваневидима сила ги носеше напред." (Из "Мистериите на Алис. Вълшебната гора")

За "Библиотека България"

Още

В "Измерение Х" "любовта не е метафора"

В "Измерение Х" "любовта не е метафора"

"Библиотека България" е издателство за съвременна българска поезия и белетристика, основано на 25 януари 2018 г. от поетите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Сътрудничи си с държавни културни институции, писателски сдружения и асоциации, медии. Стремежът на екипа е запазването на изключителна прецизност и отговорност във всеки етап от и след създаването на книжното тяло - от предварителния прочит на ръкописа, редакцията, коректурата и отпечатването му, до представянето и популяризирането на всяка книга пред българския читател.

Вниманието и индивидуалното отношение към всеки автор са в основата на възгледите на екипа. Издателството организира и продуцира литературни събития. През 2019 г. издателството учредява Националната ежегодна литературна награда "Вие пишете, ние четем".

Още

Психологическият роман "Отвъд карамела на залеза" с премиера в Пловдив

Психологическият роман "Отвъд карамела на залеза" с премиера в Пловдив

Още

Пътувайте през времето, из света и човешките вселени в "Разминавания по еднопосочни улици"

Пътувайте през времето, из света и човешките вселени в "Разминавания по еднопосочни улици"

Още

"Любов от всеки поглед" от Раиса Салита Роуз

"Любов от всеки поглед" от Раиса Салита Роуз

Още

"Право на самота" - поетични вечери с най-новата книга на Айча Заралиева

"Право на самота" - поетични вечери с най-новата книга на Айча Заралиева

Още

Една нова книга, от която "горчи"...

Една нова книга, от която "горчи"...

Още

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки

Чин Чин – как интуицията, обичта и вярата окриляват децата в новата книга на Нуша Роянова

"Децата са като "чист лист хартия", донякъде от родителите зависи какво ще напишат и нарисуват върху него", убедена е писателката

"От Киото до Париж" - в уникалния музикален свят на Юко Уебаяши

Струнен квартет и ансамбъл "КласикАрт" заедно с Николай Стойков - флейта, Весела Тричкова - арфа, Маргарита Илиева - пиано и Мартина Митева - вибрафон ви канят на завладяващо музикално пътешествие

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев