Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Румънският хитмейкър Моноар: Писането на песни е работа като всяка друга

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Румънският хитмейкър Моноар: Писането на песни е работа като всяка друга

За да надскочите географските си граници, трябва да заложите на най-универсалния език в музиката, убеден е Крис Трейс

Крис Трейс, когото всички познават като Моноар, е румънски продуцент, композитор и певец. Известен е като автор на международни хитове.  Започва да свири на пиано на 5-годишна възраст.  У нас става особено популярен с песента си The Violin Song, в която включва фолклорен мотив от "Втора песен за  из пътя" на композитора Николай Кауфман, в изпълнение на хор "Мистерията на българските гласове".

Моноар е автор на "My time" на Дара и "Амнезия" на Павел и Венци Венц. През последната година той прие предложението на Вирджиния рекърдс  да работи с 4Magic, след като чул изпълненията им в X Factor, както и с Михаела Михайлова.

Като артист и продуцент той е работил с редица популярни изпълнители, сред които Alexandra Stan, Bianca Linta, Smiley, Costi Ionita, Marius Moga, Deepcentral, Delia и Elena Gheorghe.

Представяме ви румънската суперзвезда Крис Трейс - Моноар ексклузивно пред Dir.bg:

Фотокредит: Thrace Music

- Крис, бяхте част от Sofia Songwriting Camp - първият международен лагер за писане на песни у нас. По какъв начин една такава платформа би могла да помогне на българската музика?
- Sofia Songwriting Camp даде възможност на нас, продуцентите, и на българските артисти да излезем от зоната си на комфорт с различни стилове, да оставим егото си пред вратата на студиото и да се забавляваме, пишейки музика. С помощта на един от менторите в лагера - Робин Йенсен от Ekko Music Rights, създадените песни потеглиха към част от най-големите лейбъли в света. Разбрах, че едно от тях, например, е заинтригувало мениджмънта на Шакира, а към друго интерес имат продуцентите на Крис Браун. Във всяко от тези парчета има участие на български автор и това е отговор на въпроса ви за начина, по който Sofia Songwriting Camp ще се отрази на бг музиката - това е един от начините да си проправите път към международния пазар.

Артистите на "Вирджиния рекърдс", с които работихме, са много талантливи и е въпрос на време да поставят името на страната ви на глобалната музикална карта.

Българските артисти на Вирджиния рекърдс, Саня Армутлиева и Робин (Снимка: Вирджиния рекърдс)

- Когато човек чуе думата "лагер", си представя строг режим и минимум забавление. Как минаваше един ваш ден там?
- Писането на песни е работа като всяка друга и за да си успешен, трябва инвестираш време и постоянство. Всеки ден се сформираха различни екипи, които пишеха по зададена тема - корейски поп, музика за международен пазар, песни за български изпълнители. Процесът на записи беше почти денонощен, с малки прекъсвания за хапване и почивка. В края на всеки ден от нас се очакваше поне едно готово демо, като Робин и Саня минаваха през мобилните студия да чуят какво сме свършили и да споделят мнение. Забавлението е навсякъде, когато правиш това, което обичаш. Мястото бе вдъхновяващо, да си в гората, да дишаш на зелено.

Крис Трейс, Венци, Касиопея и Валя (Снимка: Вирджиния рекърдс)

- Автор си на част от големите бг хитове напоследък - Perfect на Алма, Darbie на Дара, Amnesia на Павел и Венци. Кой от тези изпълнители чувстваш най-близък и защо?
- Харесвам всички от тях, но имам особен сантимент към Алма. Тя е прекрасно дете, което носи една особено мъдра меланхолия в гласа си. Спомням си как Саня ми прати нейно видео в Инстаграм с въпроса "Мислиш ли, че има потенциал?". Видях я как свири на китара в малката си стая, усетих колко истинска е и отвърнах "Ти луда ли си? Ако ти не подпишеш с нея, аз ще подпиша!".

Моноар по време на Sofia Songwriting Camp в България (Снимка: Вирджиния рекърдс)

- Вече засегнахме темата частично, но какво им липсва на нашите артисти, за да станат толкова успешни като Дуа Липа или Ера Истрефи от съседна Албания?
- Повече песни на английски.

Наблягате на българските текстове, но за да надскочите географските си граници, трябва да заложите на най-универсалния език в музиката. Не е въпрос на политика или гениална маркетинг стратегия, трябва ви само подходящата песен, изпълнена на английски.

- Има някаква ирония във факта, че ставате популярен първо в Гърция и Турция, а след това в Румъния. Как си обяснявате това?
- Когато говорим за жанрове като поп и денс е по-вероятно да си успешен в няколко балкански територии и след това да ти обърнат внимание в Румъния. Нашият пазар е по-затворен и гостоприемен за песни на румънски, каквито аз не правя. Не държа да съм някакъв фактор на местната клубна сцена, но ако се случи, би било супер.

- Продуцираш много млади артисти в лейбъла си Trace Music. Дария, с която в момента сте номер едно в Shazam Индия с Sugar & Brownies, е само на 15. Не е ли рисково да развиваш таланти, за които животът все още е едно голямо междучасие?
- Предизвикателство е, защото гласът и характерът им се променят с часове. Но ако започнеш да подкрепяш този талант от ден първи, ти можеш да го моделираш и възпиташ. Поставяш границите и посоката, в която имат най-голям шанс за реализация. Всичко е постижимо, стига да си максимално откровен и отворен към тези деца.

- Кое е най-странното място, на което си писал песен?
- Идеята за Lost in Istanbul ми хрумна в колата. Бриана, един от моите артисти, ми подхвърли: "Трябва да направим песен за Истанбул!" и аз моментално затананиках ключовата фраза от припева на парчето. Правил съм песни и с апликация на телефон.

Фотокредит: Thrace Music

- Все още ли режисираш сам клиповете си?
- Това е лукс, който си позволявам все по-рядко, защото нямам време. Режисирането е талант, който развих от безпаричие - когато започнах да се занимавам с музика, родителите ми продадоха доста свои вещи, за да закупя техника за първото си студио. Нямах никакъв екип и бюджет и така започнах сам да правя клиповете си.

- Как се виждаш след 10 години? Какво би искал да постигнеш?
- Ще работя за сбъдването мечтите си. Виждам се отново в студио, на продуцентския стол и със сингъл на челна позиция в Билборд. Ако трябва да съм честен, предпочитам да се фокусирам върху подобряването на настоящето, защото само така мога да имам добро бъдеще.

Интервю на Надежда Попова

Още

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

Още

Любо Киров: Разговарям с Бог така, както бих разговарял с баща си

Любо Киров: Разговарям с Бог така, както бих разговарял с баща си

Коментирай 4

1/1

Фотокредит: Thrace Music/Колаж: Юлиян Илиев

Фотокредит: Thrace Music

Крис Трейс, Венци, Касиопея и Валя (Снимка: Вирджиния рекърдс)

Българските артисти на Вирджиния рекърдс, Саня Армутлиева и Робин (Снимка: Вирджиния рекърдс)

Моноар по време на Sofia Songwriting Camp в България (Снимка: Вирджиния рекърдс)

Фотокредит: Thrace Music

Още ВИДЕО

"Каещата се Мария Магдалена" на съратника на Леонардо да Винчи Салай беше продадена за над 1,7 милиона евро

Джан Джакомо Капроти е известен като най-близкият приятел на ренесансовия гений, негов ученик, помощник в ателието, модел, ковчежник и любовник

Първият тийзър на филма "В сърцето на машината" разкрива звезден състав от актьори (ВИДЕО)

За филма Мартин Макариев се подготвя повече от 10 години. Сценарият, дело на Борислав Захариев, се базира на истински случай, разказан от близък на самия режисьор

Скулпторът Джеймс Доран Уеб - владетелят на животните (ВИДЕО)

Създадените от него енергийни линии удивително задържат погледа и дават възможност веднага да се усети невероятната сила на неговите творения

Испанският поет Франсиско Бринес e носител на литературната награда "Сервантес"

88-годишният Бринес е смятан за една от най-авторитетните и влиятелни фигури в испанската лирика през втората половина на миналия век

Самотният вълк и жената, която остана до края

През септември 2019 г. Армен Джигарханян обяви, че се е събрал с втората си съпруга Татяна Власова, която специално се завръща от САЩ, за да се грижи за него

Ново откритие в некропола Сакара: Поне 100 саркофага с мумии и статуи (ВИДЕО И СНИМКИ)

Добре запазените артефакти датират от династията на Птолемеите, управлявала Египет от 320 г.пр.н

Виж всички

Календар