Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестро Емил Табаков на 75: Има много произведения, които харесвам и още не съм издирижирал

ПРАЗНИЧНО

Маестро Емил Табаков на 75: Има много произведения, които харесвам и още не съм издирижирал

Виолета Тончева разговаря с големия музикант за варненската премиера на неговия Концерт за цигулка и оркестър със солист Светлин Русев на 25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1, за виртуозността на солиста и оркестъра, за формулата за добър оркестър и за творческите му намерения

Маестро Емил Табаков на 75 (Снимка: Росен Донев, Държавна опера Варна)

Още

Маестро Емил Табаков ще води Софийската филхармония на 13 ноември

Маестро Емил Табаков ще води Софийската филхармония на 13 ноември

- Маестро Табаков, за екипа на Държавна опера Варна е чест и радост, че с варненската премиера на Вашия Концерт за цигулка и оркестър със солист Светлин Русев ще отбележим 75-годишния Ви юбилей. Защо от голямото си творчество избрахте това произведение?
- Не го избрах аз. Концертът за цигулка и оркестър беше предложен от Светлин Русев на госпожа Даниела Димова и аз, разбира се, нямах нищо против (усмихва се). Написах този концерт за Русенския фестивален оркестър и специално за Светлин Русев, който беше солист на премиерите в Русе, София, сега и във Варна. Във всичките ми концерти за различни инструменти, съм заложил драматургия, която изисква виртуозност не само от солиста, но и от оркестъра. Оркестърът за мен никога не е акомпаниращ, така че и в Концерта за цигулка и оркестър той също е равнопоставен и изпълнява отговорни задачи.

Държавна опера - Варна

- Според диригент с дългогодишен опит и световно признание като Вас, какъв трябва да бъде добрият оркестър?
- Моето най-важно изискване за един добър оркестър е да знае как се свири Бетовен, как се свири Брамс, как се свири Моцарт. Да знае как се интонира, как се фразира в дадения случай. Добрите оркестри го могат, тогава диригентът няма нужда да обяснява разликите в интерпретацията на различните композитори и нещата стават по-лесни.

Оркестрите в цяла България станаха оперни и макар че добрите оркестри могат да изпълняват и оперна, и симфонична музика, подготовката на един симфоничен концерт предполага повече време, докато се навлезе в спецификата му. Обратно, един симфоничен оркестър също би имал нужда да се настрои на оперно свирене. И в двата случая диригентът има какво да върши (усмихва се).

- Възхищавам се на умението Ви, паралелно обитавайки двата свята - на композитора и на диригента, никога да не отстъпвате от високите си критерии. Предполагам, че ще продължавате в същия стил и след юбилейната годишнина.
- Така смятам. Има много произведения, които харесвам и още не съм издирижирал. Искам да композирам и нова музика, затрупан съм с поръчки. Опитвам се да редувам двете неща равностойно, но времето все не достига (усмихва се).

Маестро Емил Табаков на 75 (Снимка: Росен Донев, Държавна опера Варна)

Отстрани изглежда точно обратното. Благодаря, че ми отделихте кратката пауза между репетициите за утрешния премиерен концерт. Желая Ви житейско и творческо дълголетие, а какво Ви пожелават госпожа Даниела Димова и оркестрантите, ще научите от анкетата, която направих с тях.

Диригентът и композиторът Емил Табаков през погледа на другите:

Още

Маестро Емил Табаков и Светлин Русев откриват новия сезон на Софийската филхармония с Чайковски  и  Бетовен

Маестро Емил Табаков и Светлин Русев откриват новия сезон на Софийската филхармония с Чайковски и Бетовен

ПЕТЪР ТУЛЕШКОВ
"Маестро Табаков е много вдъхновяваща личност, която ни събира в едно цяло и ни насочва към дълбините в музиката. Очаквам с нетърпение всяка среща с него, защото той избира интересни програми със съвременна музика, която не се свири често, а в нея има такива шедьоври. Като композитор Емил Табаков е ярък представител на съвременната музика. Неговата оригинална музикална мисъл изгражда сложна фактура с преплетени размери, в която всъщност всичко е свръхподредено и създава своя специфична атмосфера. Така е в Концерта за цигулка и оркестър, в симфониите му и други негови произведения.

Имах щастието да дирижирам неговия Концерт за маримба, вибрафон и тъпан. Със страхопочитание се заех с партитурата и подреждайки нещата в главата си, в съзнанието ми започнаха да се избистрят картини. В цялото творчество на Емил Табаков тази подреденост и ритмичност създават една особена моторика, както у Бетовен. Затова в нашия концерт сега Концертът за цигулка и оркестър на Емил Табаков е съчетан прекрасно със Седмата симфония на Бетовен, в която всичко е бързо, със строг ритъм, танцувално, маршово дори.

Откриваш различни съпоставки, виждаш подредеността, виждаш детайлите и пред теб изниква цялостната картина. А втората и третата част на Концерта за цигулка и оркестър са абсолютни молитви - един космос, в който властва хармонията. Властва виртуозно и танцувално - това също са характерни белези в композиторския стил на Емил Табаков. Желая му здраве и радост. Вярвам, че вдъхновението ще го води и във времето напред."

Маестро Емил Табаков на 75 (Снимка: Росен Донев, Държавна опера Варна)

ГАЛИНА ЛЕДЛОВА
"Да свириш с маестро Табаков е празник. Огромен ерудит и енциклопедист, изключителен композитор и великолепен диригент с отношение към оркестъра. Пожелавам му още дълги години да е в тази превъзходна кондиция, която показва непрекъснато."

БОРИС КАЗАКОВ
"Прекрасно се свири с маестро Табаков. Той успява да извади най-хубавото от всеки музикант. В неговия Концерт за цигулка и оркестър се сблъскваме с редица иновативни подходи в композиторския му стил като например необичайното делене на нотите, което музикантът трябва стриктно да спазва, просто трябва да пренастрои метронома в главата си. Да продължава да твори и още много години да бъде между нас."

Още

Маестро Емил Табаков, пианистът Симон Трпчески и Русенска филхармония откриват "Мартенски музикални дни"

Маестро Емил Табаков, пианистът Симон Трпчески и Русенска филхармония откриват "Мартенски музикални дни"

МАРИНА ВИНОКУРОВА
"Много харесвам маестро Табаков. Обичам да свиря под неговата диригентска палка. Вълнува ме неговата музика, усещам в нея оптимизъм и житейска мъдрост. Пожелавам му здраве, щастие и творчески висоти."

КРАСИМИР ЩЕРЕВ
"С голямо удоволствие свиря с маестро Табаков. Той има огромен опит, владее съвършено оркестъра и с него ние не спираме да се усъвършенстваме. Той е прецизен и взискателен, което може да притеснява само този, който не се е подготвил добре. Имам прекрасни спомени от концертите си с маестро Табаков. Първият ми досег с неговото изкуство се случи по хубав повод, солирах в Бетовеновия концерт за цигулка и оркестър, беше чудесно. Радвам се всеки път, когато маестро Табаков идва във Варна. Да бъде здрав, дълголетен и все така да ни вдъхновява."

Още

Маестро Емил Табаков: Свиренето на концерт без публика е служебно действие

Маестро Емил Табаков: Свиренето на концерт без публика е служебно действие

ЗАРА СИРЯЗОВА
"Прекрасен диригент. Удоволствие е да работя с него. Той е взискателен, но в същото време дава свобода на музиканта и това много ми допада."

ОЛЕНА МОШИНСКА
"Маестро Табаков е уникален творец и диригент от най-висша класа, към когото всички изпитваме огромен респект. Той изработва подробно всеки детайл и проявява търпение, дори когато на оркестранта му е трудно да се справи. Много е взискателен, но умее и да се шегува, което разведрява атмосферата. В началото, да си призная, се страхувах от него, но вече знам, че ако се отнасяме сериозно към задачите си, дори да сбъркаме нещо, той ще го отбележи с усмивка. Пожелавам му от сърце здраве и удовлетворение. Дано сме заедно в още много концерти."

НЕЙКО БОДУРОВ
"Маестро Табаков винаги предлага екстремни програми, които ни провокират и ни помагат да се усъвършенстваме. Искам да го поздравя за великолепния Концерт за цигулка и оркестър, който е написал - една виртуозна творба за всички инструменти, не само за соло цигулката. За нас е огромно удоволствие да сме заедно на една сцена с диригент от такъв висок ранг. Благодарим му за това и си пожелаваме да свирим поне още 75 години с него."

Маестро Емил Табаков на 75 (Снимка: Росен Донев, Държавна опера Варна)

ИРИНА ОЛШАНСКА
"Удоволствие е да свириш под диригентството на маестро Табаков. От него винаги научаваш нещо ново. Имам усещането, че с неговите репетиции прочистваме слуха си и това ни действа като профилактика, особено когато свирим класика, Бетовен например. Невероятен музикант, който ни зарежда с емоция и ни подтиква да се развиваме. Същото е сега с Концерта за цигулка и оркестър - една блестяща и много трудна творба, за която оркестърът трябва да бъде на високо ниво. Пожелавам на маестро Табаков още дълго да запази такава прекрасна форма, да бъде все така енергичен, позитивен и креативен. Очакваме с нетърпение новите му творби."

Още

Анна Федорова - пианистката с най-гледания класически концерт в YouTube: Все още не съм работила с маестро Емил Табаков, но с голямо нетърпение очаквам това!

Анна Федорова - пианистката с най-гледания класически концерт в YouTube ексклузивно пред Dir.bg

ЗДРАВКО ГАЙДАРОВ
"Голям диригент. С маестро Емил Табаков се прави истинска музика."

ДАНИЕЛА ДИМОВА - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна
"Да се работи с големи творци, не само диригенти, но и композитори, като Емил Табаков, е привилегия и отговорност. В последните години той често застава пред нашия оркестър и резултатите от работата му са видими и трайни. С голямо удоволствие показваме пред нашата публика нова българска музика, какъвто е Концертът за цигулка и оркестър на Емил Табаков, в който ще свири блестящият български цигулар Светлин Русев, заедно с Оркестъра на Държавна опера Варна. Варненската премиера на този концерт ни дава поглед към най-доброто, което българската култура е сътворила и пълната зала 1 на ФКЦ с 800 зрителски места е доказателство за интереса на нашите съграждани към това значимо събитие.

Има нещо символично в това, че в 75-ия юбилеен сезон на Варненската опера ние отбелязваме и 75-годишния юбилей на маестро Емил Табаков. Вярвам, че той още дълги години ще ни радва със своето голямо изкуство! На многая лета!"

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ

25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1
Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков - премиера за Варна
Седма симфония от Лудвиг ван Бетовен
Оркестър на Държавна опера Варна
Концертмайстор Красимир Щерев

Снимки: Росен Донев

Още

Маестро Емил Табаков: "Кармина Бурана" ще се хареса на хора с най-различни разбирания за музиката

Маестро Емил Табаков: "Кармина Бурана" ще се хареса на хора с най-различни разбирания за музиката

Още

Маестро Емил Табаков и виртуозните солисти Минчо Минчев и Николай Минчев - в концерт за ценители

Маестро Емил Табаков и виртуозните солисти Минчо Минчев и Николай Минчев - в концерт за ценители

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки

Чин Чин – как интуицията, обичта и вярата окриляват децата в новата книга на Нуша Роянова

"Децата са като "чист лист хартия", донякъде от родителите зависи какво ще напишат и нарисуват върху него", убедена е писателката