Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лиляна Станаилова - непокорна, красива и талантлива

МУЗИ

Лиляна Станаилова - непокорна, красива и талантлива

"Първата си изложба направих, за да спася семейство в беда", споделя звездата от "Бензин"

Снимка: Ивайло Станев

Творец, топмодел и майка, Лиляна Станаилова изпълнява една от главните роли в дебютния филм на Асен Блатечки "Бензин" - екшън на високи обороти и красива любовна история. Нейната героиня е дива, непокорна и обичаща адреналина. Също като нея.

Премиерата на филма е на 19 май.

Лили е моден дизайнер, художник, модел, пее, свири, била е тв водеща, а това е дебютът й в киното. Представяме ви я в едно откровено интервю пред Impressio:

- В какъв момент те "хващам"?
- В период на промяна заради участието ми в "Бензин". Аз съм човек на изкуството, но това, в което се впускам, е абсолютно ново за мен и е много сериозно начинание. За мен е голямо приключение.

В личен план вниманието ми е насочено към дъщеря ми, към семейството ми и към рисуването. 

- Ти учиш?
- Висшето ми образование е свързано пак с рисуване - графичен дизайн.

- Имаш вече една изложба?
- Да, но тя е толкова стара, отпреди 6 години. Всичко започна така - аз си рисувах вкъщи, без дори да знам какъв стил рисувам, но след заметресението тогава три циганчета и техният баща останаха без дом в квартала, където живеех. Тогава реших да направя изложбата, да я продам и да им взема фургон. Успях и накрая им взех един фургон 9 метра на три, оставих им го и те би трябвало още да си живеят там. Затова го направих. Тогава не бях толкова добра. Ако днес направя изложба бих била доста по-доволна от себе си.

- А откога рисуваш?
- Първият ми спомен за това, че рисувам добре е от предучилищната. Аз съм учила рисуване само в основното училище. Нищо от талантите ми не е професионално оформено.

В пубертата изоставих рисуването, тези години правих страшни глупости (смее се). След това пак се върнах към него без да искам. Когато трябваше да направя подарък на някой, усетих нуждата да подарявам рисунки. И отново се върнах към рисуването.

- Сега, освен че учиш графичен дизайн, се занимаваш и с мода?
- С рисуване върху текстил. Днес доста хора се занимават с това, но е изключително важно да имаш свой стил. Не знам дали моят е добър или не, но със сигурност се откроява и това е водещото в бранда ми. Продавам в цяла Европа и върви много добре, дори в Америка.

- Значи успяваш да се издържаш с изкуство, с това което обичаш да правиш?
- О, да. Със снимките ми като модел също, семейството много ми помага, разбира се, но вече все по-рядко.

- Ти си модел, била си и водеща в телевизията?
- Модел - да. В телевизията не ми се получи. Не харесвам, когато се съобразяваш със сценарии, които не ти идват отвътре. А иначе съм модел, да. Работила съм в цяла Европа, в Америка също. Получава ми се. Наскоро снимах за "Диор". Рекламно лице съм на "Дукати" за цяла Европа и това ми бе най-приятната реклама досега, защото много обичам мотори. Бяхме четири дни в Испания и бе изключително приятно да пътуваш, за да снимаш.

Продължвам да съм модел. След като родиш е много странно да си модел, обаче при мен така се случи, че повечето ми добри снимки бяха след като родих и много се учудих. Бях убедена, че след като имам бебе повече няма да снимам. 100 процента обаче изобщо не е така, ако имаш воля да се поддържаш във форма.

- Спомена мотори. Обичаш ли високите скорости?
- Много обичам, но не мога да карам мотор. Единственото условие е като се кача при някой, колкото и лудо да кара, да имам усещането за сигурност, дали мога да му имам доверие или не. Когато мога да му имам доверие полудявам.

- Значи "Бензин" е точно като за теб?
- О, да. Аз по принцип обичам азиатско, корейско кино, дори японско, където адреналинът се вдига не от действията, а психологическите въздействия. Това много повече ме вдъхновява, но толкова много се радвам, че сме направили български екшън и то толкова добър. Изключително много се радвам, че съм част от този филм. Много ми харесва. Харесва ми любовната история, харесва ми героят на Асен (бел. р. Асен Блатечки). Цялата история е насочена към зрителя, който да може лесно да я разбере, да се припознае в някои герои. Дива и интересна история, в която има за всекиго по нещо и е направен много, много добре.

Още

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

- Как се чувстваше с останалите актьори?
- Добре че бяха професионални актьори, тъй като на мен това ми е първата по-сериозна роля. Благодарение на тях и техния професионализъм, аз толкова бързо навлязох.

Нямах време да се срамувам, нямах време да имам сценична треска, просто започнах и нямах друг избор. То нямаше и време. Всичко се случваше много бързо. Нямах време да съм в шок и да се замислям справям ли се добре, изглеждам ли добре. Просто го правиш. Ако не стане, отново. Чувствах се много сигурна с тях.

- Във филма участват холивудските звезди Майкъл Медсън и Съли Ерна?
- Това, че бях част от този екип е страхотно. За съжаление, бях бременна в шестия месец, а и по сценарий в средата на филма трябваше да напусна снимките.

Още

Калин Врачански пред Impressio:  Писал съм приказка за любима жена. Но беше отдавна.

Калин Врачански пред Impressio: Писал съм приказка за любима жена. Но беше отдавна.

- В екшън сцените ти самата ли участваше?
- При по-страшните и по-сериозни сцени имаше каскадьор. Но в повечето случаи исках аз да съм в колата и да го правим заедно, защото е много готин адреналинът. Чакам го вече с огромно нетърпение. За Асен филмът е все едно си отглежда дете и за него се вълнувам изключително много, защото знам какво вложи в него.

- Ако трябва да се "нарисуваш" с няколко думи?
- Аз съм го съкратила до ЛИЛЕ. ЛИЛЕ означава течение, което да развия дотам, че то да представлява новия артист, който е способен да развие в себе си всяко едно изкуство.

- Последната книга, която..?
- Избягвам баналните автори, но последното, което четох е една стара книга "Дневникът на един гений", автобиография на Салвадор Дали. Обожавам го, защото ме кара да се чувствам нормална и че не съм луда (смее се).

Обичам философия, антропософия. Това, което чета е за самоусъвършенстване, дали душевно или физически, няма значение.

Още

Снежана Макавеева: Луда съм по колите, скоростите, бензина...

Снежана Макавеева: Луда съм по колите, скоростите, бензина...

- Харесваш ли българското кино?
- По-старите класически български филми харесвам всички до един, а от новите първото, за което са сещам е "Дзифт". Харесвам много късометражното ни кино. Харесвам младите български режисьори. Сериали не гледам, а нямам и време. Но се гордея с качеството на сериалите ни, с качеството на играта на актьорите ни. Като цяло съм много доволна от българското кино. Сещам се за филма "Виктория", който също страшно ме изкефи.


- Какво те вдъхновява?
- Хората. Само и единствено те ме вдъхновяват. Дали ще са артисти или съвсем нормални хора по улицата, просто ме вдъхновява нещо от тях. Понякога ми харесва някой човек и дори да не говоря с него, нещо ме грабва и вече не мога да се отделя.


- Суетна ли си? Красотата иска грижи.
- Когато съм в муза, изглеждам най-зле. Винаги обаче се грижа за лицето си. Може да не се гримирам, но го поддържам. Сутрин като стана, лицето е първият отговор на деня ми. Важно за мен е да виждам, че съм здрава, че изглеждам добре. То е моята вътрешна карта, и ако нещо не му е наред, значи нещо не е наред и с мен. Затова и лицето и тялото ми са ми важни, за да мога да работя добре и да съм спокойна.

- Любовта?
- Любовта е музата. Любовта е чувството, с което се събуждаш сутрин и нямаш търпение да ходиш да правиш нещо. Любовта те кара да се движиш, да си жив.

- Как успяваш с всичко? Ти имаш и дъщеричка на три години.
- Толкова се радвам, че я има. Тя е супер различна от всичко, което досега ми се е случвало. Моето дете е моята сигурност да се чувстваш обичан до края на живота си. Тя е смисълът, силата и успокоението, за да продължа да следвам целите си.

Интервю на Тина Философова

Очаквайте "Бензин" в кината от 19 май!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сценаристът на "Амели" Гийом Лоран пред Dir.bg: Аз съм мечтател

Специално интервю на Юлия Владимирова с френския сценарист и писател Гийом Лоран, който беше в София като председател на журито на международния кино-литературен фестивал Синелибри

Антонио Санчес и Тана Алекса: Джазът е свобода

Четирикратният носител на "Грами" Антонио Санчес и неговата съпруга Тана Алекса ще бъдат гости на седмия Plovdiv Jazz Fest

Марко Мескида, наричан "европейският Кийт Джарет": Искам да създавам музика без етикети

"Искам да бъда артист на 21-ви век и да имам дълбока и силна връзка с пианото" споделя Марко Мескида пред Impressio

Ивайло Знеполски: Изкуството да живееш с идеите

През миналата година проф. Ивайло Знеполски навърши своя 80-и юбилей. Кинотеоретик, културолог, семиотик, изследовател на медиите и на историята на близкото минало, той е учен с международно признание. По този повод галерия Алма Матер открива изложба в негова чест

Маестро Бошнаков: "Сънят на Пилат" завършва с вярата, че любовта продължава и в смъртта…

"Музиката на танцовата мистерия е много въздействаща и ярко изобразителна", споделя диригентът Владимир Бошнаков дни преди световната премиерата на спектакъла на 16 октомври в Зала 1 на НДК

Наско и Славчо от Б.Т.Р.: Незаменимо е това, което получаваме горе на сцената!

"На концерта Камен Донев ще изпее една много лична и сантиментална песен, той знае как да докосне хората с гласа си...", разкриват музикантите