Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Игра на Impressio: Кой е най-дългия роман в света?

ИГРА НА IMPRESSIO

Игра на Impressio: Кой е най-дългия роман в света?

Снимка: Shutterstock

Регламент на Играта на Impressio:

Първите трима участници, дали верен отговор на нашата фейсбук страница, печелят по една книга, както следва:

1. "Какво би направил Ницше? Как великите философи биха разрешили ежедневните ви проблеми."  (Маркъс Уикс) 
2. "Какво би направил Фройд? Как най-изтъкнатите психотерапевти биха разрешии ежедневните ви проблеми." (Сара Томли)
3. "Стив Джобс: Биографичен портрет" (Кевин Линч) 

Наградите се осигуряват от нашите партньори от издателство Книгомания.

Играта е активна в периода от 17 до 22 декември 2018 г.

Добре дошли в официалната фейсбук страница на Impressio! Успех!

Вижте повече за тези книги:

"Какво би направил Ницше?" представя теориите на най-популярните мислители в историята като Аристотел, Платон, Сократ, Кант, Декарт, Маркс, Шопенхауер, Макиавели, Бъртранд Ръсел, Джон Стюарт Мил, Хераклит, Карл Попър, Томас Хобс, Епикур, Камю, Жан-Жак Русо и др.

Разглежданите теми са разделени на глави "Взаимоотношения", "Работа", "Начин на живот", "Почивка" и "Политика". Интересен е начинът, по който е представен подходът на мислене не за сложни философски въпроси, а за съвсем ежедневни неща. Така например Маркс има отношение по-скоро към политически теми, а Декарт - към естетиката. Сократ, Платон и Аристотел са включени като "душеприказчици" в почти всяка дискусия. Така, сякаш на игра, книгата неусетна преминава през всички клонове на философията. Макар тя да не е учебник и да са очертани само най-важните идеи, базисната терминология е запазена и достъпно представена.

Дали ще се съгласите или не с различните възгледи на философите по ежедневните въпроси е въпрос на личен избор, но със сигурност ще усетите и техния личностен дух - така вероятно ще приемете Макиавели за леко "дяволит", Платон като идеалист, Шопенхауер за мрачен, Сократ - за провокиращ и т.н. Поставените въпроси във всяка глава са актуални, разнообразни и са част от живота на всеки от нас: как да реагираме при изневяра, как да говорим с човек, който прекарва прекалено много време в социалните мрежи и интернет, нормално ли е да се страхуваме от смъртта, да набедим ли колегата, за да не ни уволнят, трябва ли да бъдем вегетарианци, как да преодолеем страха да излизам от къщи, да се доверим ли на хомеопатията и много други. Всеки от тези проблеми е "разрешен" в рамките на 3-4 страници и е богато илюстриран с шаржове на философите, цитати и афоризми, диаграми и инфографики - някои от дилемите в живота ни са наистина сложни и далеч не се преодоляват с еднозначен отговор. Вземат се под внимание различни обстоятелства като личен интерес, справедливост, чувство за отговорност, не на последно място се предлагат и решения. Но нека се стараем водещият принцип да бъдат добрите ни намерения и мисълта за последствията.

 

"Стив Джобс: Биографичен портрет" от Кевин Линч е уникална книга за живота и постиженията на един от най-влиятелните иноватори на XXI век. С тази богата на информация биография ще се запознаете в детайли със забележителния талант и гениалност на Стив Джобс, представени чрез смел дизайн и оригинални визуални графики.

Ще разберете как нюхът му на находчив търговец поставя основата на бъдещия успех на съревнованието с Бил Гейтс и на страстта му към радикалните нововъведения. Този пионер в технологиите води забележителен, но твърде кратък живот, който променя из основи начините, по които комуникираме помежду си, и цялото ни ежедневие.

"Какво би направил Фройд? Как най-изтъкнатите психотерапевти биха разрешии ежедневните ви проблеми." (Сара Томли)

Как най-изтъкнатите психотерапевти биха разрешили ежедневните ви проблеми

Множество подтикващи към размисъл оригинални идеи за най-големите (и най-дребните) ежедневни въпроси, сред които: Обичам да прекарвам свободното си време сам. Странно ли е това?; Отзивчив човек ли съм, или "изтривалка"?; Защо се случва винаги на мен?; Ако съм по-егоистичен, ще се забавлявам ли повече?;През няколко минути си поглеждам телефона. Защо не мога да се съсредоточа?;Обикновено се държа любезно... защо се вбесявам на пътя?; Защо лъжа, когато тя пита: "Голямо ли изглежда дупето ми в тази дреха?" и други.

Сара Томли е психологически консултант и психотерапевт, съавтор на множество книги в областта на психологията и социалните науки: "Книга за психологията", "Книга за социологията", "Детска книга за философията" и др.

Въведение в психологията и същевременно пътеводител в живота, тази проницателна книга разкрива защо сте такива каквито сте и защо правите каквото правите, както и какво биха ви посъветвали психолозите и психоаналитиците Мелани Клайн, Доналд Уиникът, Фриц Перлс и мн. др.  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пол Сезан: Искам да покоря Париж с ябълки и моркови

Проверете знанията си за "бащата" на постимпресионизма

Знаете ли кой е художникът на болката?

Проверете знанията си за Хосе де Рибера

Проверете знанията си с Impressio

В първата седмица от новата година имаме за вас въпроси от различни сфери на културата

Забавна коледна викторина ви чака тук!

Проверете знанията си с Impressio

Знаете ли кой е бащата на абстрактното изкуство?

Проверете знанията си за Паул Клее