Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Свидетелства за чудотворствата на Св. Николай

ПРАЗНИЦИ НА ВЯРАТА

Свидетелства за чудотворствата на Св. Николай

Разкази на очевидци говорят, че светецът продължава да твори чудеса

Днешният ден е един от най-големите празници на източноправославната църква. Почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец - покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на банкерите, семейството и рода.

Първообразът на светеца е историческа личност - Никола Мирликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара, древна Ликия, на днешната територия на Турция.

Защо светията е считан най-вече за покровител на моряците? Според легендата, първото му станало публично известно чудотворство, било това, че спасил моряци, пътуващи към Божи гроб в силна морска буря, като запушил с люспа от шаран кораба им. Възкресил и моряк, който паднал от мачтата, докато се бори със силния вятър в бурното море.

По нашите земи Св. Николай е наричан още Св. Николайчо - умалително, като израз на народната любов към него, а също така го наричат и Св. Никола, като с това име е възпят в много песни.

Според българските народни вярвания, Свети Никола носи първия сняг. В Русия дори смятат, че снегът завалява от бялата брада на светеца.

Навсякъде в славянския свят празникът се почита като голям семеен празник, в който се събира цялото семейство, а празничната трапеза не се раздига до другия ден.

"Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава", се пее и нарича в много краища и у нас, и в чужбина.

Сред източноправославните народи вървят много слухове и легенди, че Св. Николай помага и за здраве, и в беди, и дори спасява от смърт молещите се в критична ситуация.

Някои от разказите на хората се предават от уста на уста, и са се превърнали в народен фолклор. В една от по-съвременните легенди се разказва за една снаха, която обещала на свекъра си да пости, но в работата й й се присмяли, че само тя пости. На другия ден снахата се отказала от поста, за да не й се присмиват. "Е, добре, казал й свекърът. - Ние не те принуждаваме!", и извадил сланина на масата. Снахата си взела парче от сланината и тръгнала на работа. На обяд, яла заедно с всички, но някак й се приспало, и заспала така, както работи. Събудила се от кошмар, и гласно изрекла пред всички: "И да ми се смеете, и да ме биете, ще постя!" - После разказала на домашните, си, че докато спяла, Св. Николай й се явил и я повел за ръка - дал й поука никога да не се води по другите, а да мисли със собствения си ум и сърце." /записано от М., Успенски храм, Хелзинки/.

"Свети Николай спасява трима невинни от смърт" от Иля Репин, 1888 г.

Бивш директор на културния дом в гр. Вилейка, Беларус, решил да заработи пари в един ресторант по Нова година, макар да не се нуждаел от пари. Разказва как в навечерието на Рождество му се присънило, че в енорийския храм светят мощите на Николай Чудотворец, и всички хора им се покланят. И нашият човек се навел, но светецът гневно го отблъснал от себе си. От недоумение, срам и страх, той се събудил и после до сутринта не могъл да заспи. Както и да е, не празнувал по празниците - през всичките празнични дни работил и спечелил добри пари.

Само дето после всичко спечелено отишло за лекарства. "Осъзнах какво нищожество съм бил да мисля само за парите, а не за радостта на душата си!", прозрял човекът. В писмено свидетелство твърди, че докато боледувал, някой му подарил икона на Св. Николай Чудотворец, и откакто я поставил в дома си, всичко се обърнало на добро, а в душата му взела да "свети" някаква особена светлина?!? /Николай Иваненко, гр. Вилейка, Минска обл., Беларус/

По време на Гражданскаа война в Русия Е. П. стояла в градината си, а един селянин насочил пушката си към нея. В уплаха си девойката кръстосала ръце пред гърдите си и взела да се моли: "Батюшка, светителю Христов, помогни, защити ме!" Неочаквано селянинът хвърлил настрани пушката и казал: "Веднага се махай оттук! Върви където искаш, очите ми да не те виждат!" Момичето бързо влязло вкъщи, и така се спасило. След години на вратата й някой позвънил. Отворила и видяла на прага си селянин - слаб и окъсан като просяк. Нещастният човек паднал в краката ѝ, и със сълзи започнал да я моли за прошка. От разказа му тя разбрала, че той е онзи селянин, който някога искал да я застреля.

Плачел и говорел: "Помня как вдигнах пушката, прицелих се в тебе, и точно се канех да стрелям, когато видях, че не си ти, ами Свети Николай стои на мястото ти. А него не можех да го застрелям. Оттогава насам, все това сънувам - не спя, боледувам...Реших да те намеря и да ти поискам прошка. Дойдох от село пеша да те моля. Идват края на дните ми, искам спокоен да умра!..." Е.П. му простила, а буквално дни по-късно научила, че селянинът, още като се върнал в селото си, се причестил при свещеник, и умрял усмихнат...." /Разказ, записан от жител на Смоленска област, Русия/.

"Бях пленен от немците по време на Втората световна война, но успях да избягам, разказва ветеран от Русия. Нощем се промъквах към нашите през окупираната Украйна, а през деня се криех, където намеря. Веднъж, след като бях вървял цялата нощ, заспах призори в една нива с ръж. По някое време нещо като че ли ме разтърси да се събудя.

Гледам сънен - някакъв старец в свещенически одежди. "Стига си спал!, ми каза. Сега ще дойдат немците! Ей-там има храсталак, виждаш ли го? - Бягай по-скоро към него!" - Това ми каза старецът, и изчезна. Никъде наоколо не се виждаше. Явно се беше явил само за да ме спаси от немците. А понеже съм Николай, мисля че моят светия, дето му нося името, ме спаси. Като гледам иконите и си припомням образа му - той беше!...", разказва И.В.

Един йеромонах Теофилакт, от Псково-Печерския манастир, разказал през 80-те години на миналия век невероятна история, която в манастира още върви като легенда, а е записана и в един църковен сборник. Разказът се отнася за някакъв военен, морски капитан първи ранг, който от атеист станал вярващ човек, именно заради чудотворство на Св. Николай. Като млад, капитанът командвал торпеден катер в Тихия океан. Веднъж катерът излязъл на дежурство в открито море.

Прогнозите на синоптиците били благоприятни, нищо не предвещавало беда. Въпреки това, направо от нищото, морето започнало да кипи. Огромни вълни взели да връхлитат малкия кораб. В шока си капитанът се сетил за едни думи на майка си: "Моли се на Бога, синко. Той навсякъде спасява". В църква капитанът не бил влизал от детинство. Дори не знаел да се кръсти, или как да се помоли?...Но, както обяснява по-късно, вътре в душата му се появили думите: "Боже Спасителю, и ти Св. Николай, помагайте!" - И изведнъж станало чудо. Капитанът видял, че по вълните върви старец в свещенически одежди. Вдигнал ръце и благословил с две ръце кораба. И внезапно вятърът стихнал и яко дим изчезнал. Морето се успокоило като езеро...Минали години, и както веднъж капитанът си вървял по улица "Садовая" в Ленинград /сега Санкт Петербург/, видял петкуполна църква. Краката му сякаш сами тръгнали към нея. Доближил я и разбрал защо го водят натам - храмът носел името "Св. Николай Чудотворец".

Този разказ е записан в църковния сборник "Това се е случило в наше време", издаден на руски език. Много хора могат да възприемат подобни свидетелства за религиозна пропаганда, а други - като притчи за наивници?... Всеки сам избира в какво да вярва...

Едно е безспорно - че църквата не канонизира всекиго за светец. Онзи Николай Мирликийски от древна Патара, трябва да е извършил чудеса, за да убеди хората, че притежава Божествена сила. А днешните разкази и легенди, са проява на вярата, че светецът помага в нужда и днес. Стига с вяра да му се помолим!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Показаха мястото, където се предполага, че е погребан Ботев (снимки)

Това, според свидетелски показания, е разрушената църква "Света Троица" в местността "Манастирски дол" във Врачанския балкан. 

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

210 години от рождението на музикалния гений

Той връчва първия "Оскар" в историята на киното

140 години от рождението на филмовата легенда Дъглас Феърбанкс

Хари Белафонте: Гневът е необходимо гориво, бунтът е здравословен!

Целият живот на легендарния певец, артист и борец за граждански права е потвърждение на тези негови думи

Атина се сдобива с парк на името на Микис Теодоракис

"Дългът ни към вселенския и значим Микис Теодоракис и към неговото наследство е огромен и неизплатим", каза кметът на Атина