Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Напусна ни звездата на Новата френска вълна Жан-Пол Белмондо

IN MEMORIAM

Напусна ни звездата на Новата френска вълна Жан-Пол Белмондо

Актьорът постига международна слава в революционната класика на Новата вълна на режисьора Жан-Люк Годар "Без дъх"

Жан-Пол Белмондо във филма "Лудият Пиеро", на Жан-Люк Годар, където си партнира с Анна Карина

На 88 години почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо, предаде Франс прес, като се позова на неговия адвокат.

"Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно", съобщи адвокат Мишел Годест пред агенцията.

Жан-Пол Белмондо е починал днес в дома си в Париж.

Кадър от револ'ционния филм на Жан-Люк Годар "До последен дъх", който превръща Белмондо в световна звезда

Легенда на френското кино, той се е снимал в 80 филма. Незабравими ще останат ролите му във филми като "До последен дъх" и "Гиньоло", в който виси от хеликоптер над Венеция. Също така във филми като "Борсалино", "Професионалистът" и "Ас на асовете".

Жан-Пол Белмондо постига международна слава в революционната класика на Новата вълна на режисьора Жан-Люк Годар "Без дъх". Публиката му даде прозвището Bébel.

Актьорът e една от най-големите звезди на Франция през 60-те и 70-те години, а специфичното му, леко грубовато лице, винаги е било контрастът с изрядните черти на неговия вечен съперник, колега и в един момент приятел - Ален Делон.

Софи Марсо и Жан-Пол Белмондо на кинофестивала във Венеция през 2016 г. (Снимка: Getty Images)

Подобно на Делон, Белмондо е ключова фигура от изключителното поколение европейски филмови дейци от този период, като с великия Жан-Люк Годар той прави поредица от филми, превърнали се в символ на Новата вълна: "Жената си е жена" (1961), "Лудият Пиеро"...

Неговата леко мрачна игра на вечен крадец, гангстер и разбойник от ниската класа на обществото, но и фен на Хъмфри Богарт, го правят недостижим, а някои го наричат галският Джеймс Дийн.

Роден през 1933 г. в богатото парижко предградие Ньой-сюр-Сен, син на скулптора Пол Белмондо, чийто статуи красят много парижки паркове.

Жан-Пол Белмондо и съпругата му Елоди на премиерата на "Спартак" в Париж, 1961 г. (Снимка: Getty Images)

Белмондо посещава редица елитни частни училища, но не се справя добре с успеха. Той проявява повече интерес към спорта и започва кратка аматьорска боксова кариера като тийнейджър. След като се разболява от туберкулоза, той проявява интерес към актьорското майсторство и кандидатства в елитната Национална академия за драматични изкуства, като в крайна сметка получава място там през 1952 г.

След дипломирането си, Белмондо започва да играе в театъра. Тогава си прокарва възможност за поредица от малки филмови роли: в една от тях, комедията на Марк Алегрет от 1958 г. Un Drôle de Dimanche, той именно е забелязан от Годар, който тогава все още е филмов критик в Cahiers du Cinéma.

Белмондо в Италия, 1960 г. (Снимка: Getty Images)

Годар го взема в неговия 12-минутен късометражен филм "Шарлот и нейният приятел", смятан за "почит към Кокто". Героят на Белмондо се нахвърля върху приятелката си в хотелска стая, а Годар използва собствения си глас, тъй като Белмондо е призован в армията, за да служи в Алжир.

Белмондо започва да взема все по-ясни и очертаващи го роли: в Classe Tous Risques от 1960 г., той играе млад гангстер, който помага на въоръжен разбойник да избяга с децата си в Париж. Успехът на "До последен дъх" на Годар го поставя в светлината на прожекторите и той бързо се превръща в международна звезда, която се появява в адаптацията на Питър Брук "Модерато Кантабиле", където си партнира с Жана Моро, а в "Две жени" на италианския режисьор Виторио де Сика със София Лорен. 

Белмондо и Клаудия Кардинале вдигат тост в Рим, 1960 г. (Снимка: Getty Images)

През 1967 г. се отказва от актьорството, но само за година. Връща се обратно, но не с толкова яростни темпове. Играе във филма на Франсоа Трюфо "Сирената от Мисисипи" (1969), играе при Клод Льолуш и Жак Дере. 

До средата на 80-те години играе в много френски комедии, в екшън филми и криминални драми, но влиянието му започва да отслабва и той се завръща към театъра, изпълнявайки роли Сирано де Бержерак и Кийн на Жан-Пол Сартр, а най-известната му роля през 90-те в в адаптацията на Клод Льолуш по романа "Клетниците". С Делон се събира също през 1998 г. във филма Une Chance Sur Deux ("Бащи трепачи"), където се чудят кой е бащата на Ванеса Паради. 

Embed from Getty Images

През 2001 г. той е хоспитализиран с инсулт и спира да прави филми. Чак през 2009 г. се снима в "Човека и неговото куче", където личат последиците от влошеното му здравословно състояние.

Още

Отиде си кинолегендата Жан-Пол Белмондо

Отиде си Жан-Пол Белмондо

Още

Щрихи от живота на "грозния красавец" Жан-Пол Белмондо

Щрихи от живота на "грозния красавец" Жан-Пол Белмондо

Още

Жан-Пол Белмондо - една легенда на 85

Жан-Пол Белмондо - една легенда на 85

Още

Дъщерята на Делон и внучката на Белмондо на една сцена

Дъщерята на Делон и внучката на Белмондо на една сцена

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложбата "Вазов в София" се открива пред Народния театър

На 22 септември за втори път ще бъде връчена награда за духовен принос на името на народния поет

Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Честванията на 700-годишнината от смъртта на поета (1265-1321) започнаха в Италия още през март

Фредерик Бегбеде: Вдигам чаша за Белмондо и за неприемливата смърт

"Подобно на Дийн Мартин, Белмондо винаги е знаел как да сложи двата пола в джоба си: жените искаха да спят с него, а мъжете им да го почерпят питие - понякога беше обратното" пише Бегбеде във "Фигаро"

5 незабравими превъплъщения на Жан-Пол Белмондо

Големият френски актьор ни напусна на 88 години, но ролите му остават

Жорж Сименон, между романите, жените, маниите си и самоубийството на дъщеря си

32 години от смъртта на "бащата" на инспектор Мегре

Композиторът на "Зорба Гъркът" Микис Теодоракис си отиде на 96

Тъжната новина съобщи електронното издание на в. "Катимерини"