Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Магьосникът, който учеше хората да ходят по вода

IN MEMORIAM

Магьосникът, който учеше хората да ходят по вода

Кристо напуска комунистическия лагер, скрит в тоалетната на международен влак, за да постави света в краката си

Кристо напуска комунистическия лагер, скрит в тоалетната на международен влак... За да се превърне след години в световноизвестен художник, скулптор, авангардист, който постави света в краката си.

Христо Явашев, с артистичен псевдоним Кристо се нарежда до най-популярните творци в света на 80-те и 90-те години на ХХ век.

Прославя се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети - от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие.

2007 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Кристо представи инсталацията си "Мастаба" в Лондон

Кристо представи инсталацията си "Мастаба" в Лондон

Негови творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Христо Явашев и съпругата му Жан-Клод са родени на една и съща дата - 13 юни 1935 г. Той - в Габрово, тя - в Париж. Кристо е възпитаник на Софийската художествена академия, после следва в Прага и Виена. Той напуска комунистическа България, скрит в тоалетната на международен влак.

Съвсем млад прави портрети на Де Гол и се прочува като добър художник. Истинската слава го връхлита през1962 г., когато Кристо и Жан-Клод затварят централна улица - "Висконти" в Париж. Те правят стена от варели за бензин, висока и широка по 4 метра. Барикадата има за цел да накара хората от Запада да се почувстват като разделените граждани на Берлин.

Протестът обърква тотално движението на парижани, а медиите сравняват Кристо с Дьолакроа и Балзак. От този ден нататък двамата творци "посягат" на почти всички светини на цивилизацията. Произведенията им успяват да променят хората поне за няколко дни. Напълно безплатно.

Кристо и Жан-Клод опаковат култовата "Вила Боргезе" в Рим, паметниците пред катедралата и "Ла Скала" в центъра на Милано, островите в Маями, Понт Ньоф в Париж. Вдигат километрична завеса в Колорадо, обвиват скалите на австралийски бряг. Всеки проект е свързан с необикновена организация, а през 1972 г. дори успяват да убедят куп калифорнийски фермери, че "Бягащата стена" трябва да мине през земите им.

С Жан-Клод (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Името на България два пъти е пряко засегнато, когато става въпрос за негови творби: Когато поставят чадърите в Япония, силен вятър бута един постамент, който пада и убива човек. Заглавията в медиите са: Втора жертва на българския чадър...

Вторият път става дума за родината му, когато през 1994-та Кристо и Жан Клод опаковат Райхстага. Мнозина свързват сградата с подпалването й и процеса срещу друг българин - Георги Димитров през 1933 г. За някои медии творческият акт на Кристо е жест, стремящ се да премахне мрачната сянка върху германския парламент.

Кристо и Жан-Клод не искат пари за своите проекти, нито пък се състезават за средства от фондовете. Преди всяка инсталация Кристо реди изложба с етюди - рисунки на бъдещата опаковка. Продава ги, а печалбата обръща в плат - материята, с която да обвие поредния обект. На практика Кристо живее от чист художнически труд - нещо, с което малцина съвременни художници могат да се похвалят.

2003 г. С Жан-Клод в Ню Йорк (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Българската държава само веднъж се е опитвала да покани Кристо официално с изложба в родината му - по времето на президента Петър Стоянов. Когато Кристо и Жан-Клод поискват България да плати застраховките на произведенията им, преговорите са прекъснати.

Кристо произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в гр. Варна. Майка му, Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Леля му, Дора Явашева, е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.

От 1953 г. учи във ВИИИ "Н. Павлович". През 1957 г. емигрира и през 1958 г. пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод, с която са родени в един и същи ден - 13 юни 1935 година. Тя започва да работи заедно с него.

1969 г. В Сидни, Австралия (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство" е едно прочуто нейно изказване.

Опаковат от пишеща машина и телефон до мостове и цели сгради. С все по-мащабни творби, и не само опаковки, изкуството им се категоризира като Environmental Art, изкуство на средата. Всички творби съществуват ограничено време и е невъзможно е да бъдат запазени - с което са сродни с "пърформанс артс".

1985 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

За всеки свой проект Кристо и Жан-Клод се борят упорито, понякога в продължение на години и десетилетия, като разясняват проектите си на общинари, политици, еколози, граждани. Всички произведения са финансирани със собствени средства, но самите те не са обект на продажба; творците не се представляват от агенции и не са свързани с дарения, подкрепа, реклама.

Приходи няма и от продажба на плакати, на автографи, на сувенири, на книги или филми. Доходите им са единствено от скиците и подготвителните рисунки за неговите работи, които се ценят и се продават на високи цени.

1979 г. На рождения си ден (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Кристо губи Жан-Клод, която умира от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2009 г.

Произведенията на Христо Явашев са се превърнали в академични дисциплини, а самият той е заслужил носител на званието "Доктор хонорис кауза" на университета в Провиданс. През 1973 г. е номиниран за "Оскар" за най-добър късометражен документален филм. През 2004 получава награда за цялостно творчество в областта на съвременната скулптура от Международния скулптурен център в Хамилтън, САЩ.

2007 г. в Ню Йорк (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Ето едни от най-известните му творби:

- Опакован бряг в Австралия (1968-69)

- "Над реката" - завесата в долината на Колорадо (1970-72)

- Тичащата ограда в Калифорния (1972-76)

- Обградените острови в Маями (1980-83)

- Опакованият мост "Пон Ньоф в Париж (1975-85)

- Чадърите в Япония/САЩ (1984-91)

- Опакованият Райхстаг в Берлин (1972-95)

- Портите в Сентръл парк, Ню Йорк (1979-2005).

Приживе Кристо успя да реализира още два проекта и те бяха в Европа - "Плаващите кейове" в италианското езеро Изео (2014-2016) и Мастаба в езерото Серпентайн в Лондон (2016-18).

Ефимерната инсталация "Плаващите кейове" на езерото Изео представлява плаваща пътека с дължина три километра, изградена от около 220 000 жълти полиетиленови куба с висока плътност, които оформят люлеещата се платформа. Инсталацията, свързваща остров Монте Изола и малкия остров Сан Паоло, създава усещане на посетителите, че "ходят по вода" или "по гърба на кит", обяснява Кристо.

Инсталацията, която остава изложена на показ в продължение на 16 дни, е първата, която художникът осъществява сам след смъртта на съпругата си Жан-Клод през 2009 г., въпреки че двамата я замислят заедно и работят над нея от 70-те години на миналия век.

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg/Снимки: Getty Images/Guliver Photos

2011 г. във Вашингтон (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Проектът на Христо Явашев - Кристо да опакова Триумфалната арка в Париж се отложи заради пандемията от коронавирус за 2021 г. Вместо през април тази година, както беше планирано първоначално, проектът щеше да бъде осъществен между 18 септември и 3 октомври 2021 г., оповестиха тогава от "Центъра Помпиду" и Центъра за национални монументи във Франция.

2012 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Скици, представени миналата година, разкриха плана на художника да опакова Триумфалната арка с 25 000 квадратни метра годно за рециклиране платно в сребристосин цвят и 7000 метра червено въже. Кристо споделя, че продължава да работи "нонстоп" по проекта и се надява да го завърши до септември тази година, "ако всичко върви добре". Уви, съдбата е решила това да не се случи...

2008 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През 2017 г. в интервю за в. "Ди цайт" Кристо казва: "През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството - идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме". Споделя още за съдбовната промяна на 21 години, докато е бил при роднини в Прага: "Именно там реших, че никога повече няма да се върна в тъпата България". Но той не мразеше родината си и българите, а репресивната система на компартията, която го прокуди далеч от нея.

2007 г. в Ню Йорк (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

56 години Кристо живя в Ню Йорк. През 1973 г., след като 17 години е без гражданство, той става гражданин на САЩ.

До смъртта си световноизвестният художник не се завърна в България.

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg/Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Поклон пред паметта му!

Още

Почина Кристо - артистът, който реализираше невъзможното

Отиде си Кристо - артистът, който реализираше невъзможното

Още

Националният център по изкуство на Франция се поклони пред Вълшебника Кристо

Националният център по изкуство на Франция се поклони пред Вълшебника Кристо

Още

Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж догодина

Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж догодина

Още

В. "Вашингтон пост": Инсталациите на Кристо разшириха разбирането за съвременното изкуство

От БиБиСи до Ню Йорк Таймс: Световните медии скърбят за Кристо

Коментирай 14

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар