Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кристо представи инсталацията си "Мастаба" в Лондон

ГИГАНТСКИ ТВОРЕНИЯ

Кристо представи инсталацията си "Мастаба" в Лондон

Плаващата скулптура съдържа повече от 7500 петролни варели, които се носят в езерото "Серпентината" в Хайд парк

Кристо представя своята първа публична работа в Обединеното кралство - плаващата скулптура "Мастаба" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Честват Кристо във Великобритания

Честват Кристо във Великобритания

От днес до 23 септември 2018 г. в езерото "Серпентината" в Хайд парк може да бъде видяна първата голяма творба на открито във Великобритания на родения в България художник Христо Явашев - Кристо. 

Инсталацията "Мастаба" е съставена от 7 506 варела, инсталирани на платформа от пластмасови кубчета. Теглото й е 500 тона, висока е 20 метра, дължината е 30 на 40 метра и покрива около 1% от общата площ на езерото.

До плаващата скулптура, обвързана с 32 6-тонни котви, всеки ще има свободен достъп, няма да се купуват билети и да се правят резервации, съобщават британски медии.

"Това не е нормално изкуство... всичко е за красота", каза Кристо и допълни, че се надява "Мастаба" да бъде като огромна абстрактна картина в средата на Лондон, чиито цветове се променят със светлината и времето. 

Откриването на последния проект на световноизвестния авангардист съвпадна и със специална изложба в галерия "Серпентина" в Хайд парк, която разглежда работата на Кристо и неговата покойна съпруга и художествен партньор Жан-Клод.

Кристо пред проекта си "The Mastaba" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"The Mastaba" (Снимка: АР/БТА)

Работата си по инсталацията "Мастаба" ("пейка" на арабски или древноегипетска гробница във формата на пресечена пирамида, отпреди 6000 до 7000 години) от струпани петролни варели, която ще се носи по водите на езерото, творецът започна в началото на април.

След представянето, както обикновено мненията по проектите на Кристо бяха разнопосочни. Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк, призна, че не можеш да угодиш на всички. "Ако проектирате живота си, за да избегнете противоречия, ще се върнете в каменната ера. Ще бъде интересно да чуя какво казва всеки, който не му е харесва след два месеца..." 

"The Mastaba" (Снимка: АР/БТА)

"Мастабата е много древна форма", обяснява Кристо. "Произхожда от Месопотамия, от времето, когато хората са се премествали от селата в градовете. Била известна като форма на пейка, поставяна пред първите градски месопотамски домове. По-късно тя се свързва с гробниците на фараоните. Това е трапецовидна призма, чиито стени са винаги под 60 градуса спрямо хоризонта."

Embed from Getty Images

"The Mastaba" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Това са визуалните сетива, физическите сетива, това са вятърът и водата", каза художникът на откриването, цитиран от английския "Гардиън". "Това са истинските неща, не телевизията, не компютърните изображения, не виртуалната реалност.

"Обичам истинския свят. Не мога да понасям виртуалната реалност. Нямам стол в студиото си, стоя 16 часа на ден, нямам асансьор в сградата си... Не знам как да карам. Не обичам да говоря по телефона. Днес обичам да виждам реални неща, защото светът на изкуството е пълен с виртуални, нечувствени неща... тук сме с вятъра, със слънцето, с дъжда, със студа... с истинските неща ".

Embed from Getty Images

"Мастабата в лондонското езеро "Серпентината" е в цветовете на флага на страната - синьо, червено и бяло, а така също и лилаво. "Лилавото е много кралски цвят", допълва авторът.

Кристо разказва и за екологичните инвестиции, които са предимства в арт инсталацията: създаване на нови местообитания за птици и прилепи на острова, както и система за рециклиране на водата, за да предпази езерото от разцвет на водорасли.

"The Mastaba" (Снимка: АР/БТА)

Кристо пред "The Mastaba" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Не мога да обясня моето изкуство. Всичко, което правя професионално, е ирационално и безполезно. Аз правя неща, които нямат никаква функция - освен може би да носят удоволствие.", споделя художникът.

Embed from Getty Images

Кристо е световноизвестен със своите грандиозно-амбициозни проекти, сред многото от които са опаковането на Райхстага в Берлин (1971-1995) и последнят от 2016 г. - "Плаващите кейове" в Северна Италия.  За времето от 18 юни до 3 юли златисто-оранжевите плаващи пътеки на авангардиста, инсталирани в езерото Изео, привлякоха около 1,5 милиона туристи.

По-голямата амбиция на Кристо, от 1977 г. насам, е да да построи мащабна "Мастаба" в пустинята Абу Даби, която да е шест пъти по-голяма от тази на Лондон. Това ще я превърне най-голямата скулптура в света.

Това е един от многото му нереализирани проекти. Кристо обаче е топка от енергия, и въпреки своите 83 години, които отпразнува миналата седмица е оптимист.

"Аз съм много упорит човек и се надявам да го направя... и вярвам, че мога. Това е неудържимо желание", пише "Гардиън".

Кристо представя своята първа работа в Обединеното кралство - плаващата скулптура "Мастаба" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"The Mastaba" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"The Mastaba" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Изложбата "Мост към Кристо" бе посрещната с овации в Рим

Изложбата "Мост към Кристо" бе посрещната с овации в Рим

Още

Кристо: И тогава реших, че няма да се върна в тъпата България

Кристо: И тогава реших, че няма да се върна в тъпата България

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Служител в музей в Германия e подменял и продавал картини

"Обвиняемият е използвал парите, за да изплати дългове и да финансира луксозен начин на живот", посочват от съда

Стефан Николаев избра новооткритото пространство "Dot Sofia" за новата си изложба "Дом"

Експозицията ще бъде представена от 29 септември до 12 ноември 2023 г.

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Народният театър преобразява фасадата на Националната галерия на Ирландия

Върху историческата фасада на Merrion Square, сред множеството селектирани снимки, жителите и гостите на Дъблин ще могат да видят и красотата на Народния театър "Иван Вазов", заснета от фотографа Тодор Геров

Емилия Панайотова: майстори на изящния дизайн

Изложбата е от 21 септември до 3 октомври 2023 в СБХ - Шипка 6, зала 2А