Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендата Тома Спространов: Приятелката ми Гергана не може да живее без мен

ТРИ ИСТОРИИ НА...

Легендата Тома Спространов: Приятелката ми Гергана не може да живее без мен

По-голяма любов е не бесният секс на млади години, а да се грижиш за болен човек, двамата да сте едно цяло - това е истинската любов, изповяда култовият за поколения българи радиоводещ

2009 г. Тома Спространов представя двойния диск на Мишо Белчев (Снимка: BulFoto)

Тома Спространов е един от най-популярните DJ и радиоводещи у нас. Култовото му предаване "Пулсиращи ноти" по БНР е легенда. Шоуто му "Любопитно петолиние" се излъчва по радио "Пловдив" всяка неделя.

Той е един от откривателите на изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, "Щурците", "Сигнал", ФСБ...

Легендарният водещ (Снимка: Личен архив)

От брака си с англичанката Джудит има три деца - Георги, Филип и Мария, както и 8 внуци - всички те са се установили на Острова.

След развода той живее между София и Пловдив с приятелката си - известната музикална редакторка Гергана Лазарова, която дълги години боледува от паркинсон. Томата е платно до нея, дори продава плочи от уникалната си колекция, за да купува лекарствата на любимата жена.

След като беше удостоен с най-високите отличия "Сирак скитник" и "Златен глас", легендарният водещ неотдавна се раздели с близо 40-годишното си предаване "Пулсиращи ноти".

2017 г. С наградата "Сирак Скитник" и "Златен глас" (Снимка: BulFoto)

На 14 август Тома Спространов става на 76.

Предлагаме ви 3 истории на легендарния DJ и радиоводещ.

I

Лили Иванова беше свито момиченце

Веднъж Здравко Радоев доведе в радио "Пловдив" едно свито момиченце. Толкова се притесняваше, че не смееше да ме погледне...

"Това девойче е от Кубрат, казва се Лили Иванова и е подгряваща певица на "Сребърни тигри". Шашнах се, защото "Тигрите" бяха първата западна група, която стъпва у нас. И - изведнъж - никому неизвестното момиченце ще им приглася!

Лили Иванова и Здравко Радоев (Снимка: Личен архив)

Тъкмо бяхме получили в радиото плоча на Рита Павоне. И я пуснах. Като я чу, Лили каза: "Много ми харесва! И аз искам да пея такива песни!" След месец се появи афиш: "Лили Иванова - българската Рита Павоне". Ако тогава бях й пуснал Доли Партън, може би щеше да запее кънтри. В тоя смисъл, имам принос в кариерата на Лили. Тя много не обича да й припомнят, че са я наричали някоя... Дадох й и "Бу-бу"-то на Джордж Бенсън и тя я направи на български.

Лили Иванова на сцената със Здравко Радоев (Снимка: Личен архив)

Още

Йорданка Христова: С Георги Стоичков ме запозна "придворната ми поетеса"

Йорданка Христова: С Георги Стоичков ме запозна "придворната ми поетеса"

След време Мими Иванова дойде от Хисаря да учи в Пловдив и живееше до нас в центъра на града. Веднъж Лили ми беше на гости, пиехме си кафенце и аз й пусках музика. И Мими Иванова пристига, трепереща, ученичка в Музикалното училище, с един огромен букет и ми казва: "О, бати Томи, можеш ли да ме запознаеш с кака Лили?!" И аз запознах Мимито с кака Лили.

Отивам на Слънчев бряг с една палатка. Но там ме видяха едни музиканти, мои приятели. Един от тях ми вика: "Тома, какво ще правиш в тази палатка, ела в моята стая!". Отивам аз. В съседната стая беше Здравко Радоев. С него сутрин пиехме кафе на терасата, пушехме по една цигара и слушахме Луи Прима.

Събуждам се една сутрин, промъквам се към неговата тераса и изведнъж виждам на нея една чисто гола, страхотно красива жена - аз чак се стреснах!

Тя не се смути, обърна се към стаята и каза: "Здравко, тук някакъв те търси!" Така се започнах с Богдана.

Здравко беше вече гадже на тази жена с красиви очи и коси - Богдана Карадочева! Той ме помоли да й намерим хубава песен. Тя взе песента на Силви Вартан от филма "Търсете идола" и я запя на български: "Тази вечер аз съм хубава..." Това стана първият й хит.

Здравко Радоев и Богдана Карадочева (Снимка: Личен архив)

А Борето Гуджунов ме запозна с Паша Христова. На нея дадох плоча на Дъсти Спрингфийлд. Тя си хареса една негова песен и я записа на български. Но тази плоча изгоря при самолетната катастрофа заедно с нея, защото тя я носила със себе си...

Незабравимата Паша Христова (Снимка: Архив Impressio)

Роси Кирилова пък ме покани за кум, защото навремето пръв аз почнах да въртя песента й "Тишина" и така я наложих като име.

Още

Барабанистът на "Сребърните гривни" Жоржян Банов стана апостол на радостта

Барабанистът на "Сребърните гривни" Жоржян Банов стана апостол на радостта

В един летен ден Борис Гуджунов пристигна в Пловдив с една група музиканти. Майка ми пържеше кюфтета и картофки. Направила и салата с едни големи чушки и домати. Борето вика: "Хайде, пусни някаква хубава музика!" Пуснах им "Голдън Иринг" ("Златна обица"!) Сашо Петрунов (Сашо Гривната), един от музикантите, възкликна: "Томата не стига, че пуска тази холандска готина група, ами на стената плакат на музикантите с големи златни обици! Ами, ние не можем ли да се казваме тогава "Сребърни гривни"!" И така, по време на яденето на кюфтетата в Пловдив се появи култовата група "Сребърните гривни", която записа много хубави песни!

Йорданка Христова (Снимка: Архив Impressio)

Данчето Христова я познавам от най-ранните й години. Една вечер навремето стоим с нея на задния вход на зала "България" с приятели. Данчето - с една хубава, тясна кожена минипола, с блузка и с конска опашка! Минава един милиционер и казва:"Сега ще ти кръцна тази пола! Какво си показваш баджаците!" А Данчето като се обърна и му вика: "Виж, какво, аз съм от Коньовица и като ти зашлевя един шамар, ще ми излетиш до хоризонта!"

Милиционерът подви опашка и си тръгна! 

 II

Емил много държеше "Томата да го пусне за кадем"

Емил Димитров ми е много близък приятел. Говоря в сегашно време за него. Познавам жена му Мариета, преди той да я познава, защото тя беше съученичка на моя братовчедка в Пловдив.

Емил Димитров (Снимка: Архив Impressio)

Още

Митко Щерев: Емил Димитров ме научи как се правят хитове

Митко Щерев: Емил Димитров ме научи как се правят хитове

За последното предаване при мен Емил много трудно ходеше. Дойде в радиото с едно малко шишенце с водка. Като глътна мъничко, успя да събере кураж и сили и да дойде до третия етаж. Седна и направихме едно предаване, което аз запазих за "Златния фонд", защото това беше последната ми среща с Емил.

Той винаги много е държал на мен. Даже малко се криеше, като идваше при мене в радиото, защото с Данчо Георгиев-Стълбицата са кумци. А той идва при мен, а не при него, а Данчо е обидчив. Емил гледаше да не го види той, но много държеше Томата да го "пусне"!

2006 г. Радиоводещият представя книга за Емил Димитров (Снимка: BulFoto)

Защото като "пусна" някой, му тръгва на късмет! Аз съм кадемлия. Теодосий Спасов обича да казва: "Идете при Томата, той е кадемлия!"

Аз цял живот правя безплатна реклама на гостите на моите предавания. В "Пулсиращи ноти" бях отрупан със западна музика, от хубава по-хубава, но все давам път на българското и го правя със замах.

 III

Продавам плочите си, за да оцелеем

Малкият Тома зад братовчедите си (Снимка: Личен архив)

Още

Валди Тотев: В "Щурците" се чувствах като новобранец

Валди Тотев: В "Щурците" се чувствах като новобранец

Започнах да продавам плочите си, защото нямам нищо друго ценно, което да продам. Месечно за основните лекарства за паркинсона на Гергана, без да смятаме аспиринчетата и седалгинчетата, са ми нужни 235 лева. Здравната каса за едно лекарство, което струва 76 лв. за месец, прави намаление 6.20 лв. Направо да ги стреляш с картечница! Хонорарът ми за един месец за предаването "Пулсиращи ноти", което водех всяка седмица, беше 124 лв. По 30 лв. на предаване.

А за предаването "Любими до болка" в сряда пък ми дават по 14 лв.

С Красимир Аврамов в студиото на "Пулсиращи ноти" (Снимка: Архив Impressio)

При болестта Паркинсон, от която страда приятелката ми Гергана, главният мозък не може да "каже" на краката да ходят, а ръцете треперят. Налага се да я храня с лъжичка, къпя я, подстригвам я. Тя е като едно голямо дете. Много рано сутрин й е по-лесно да ходи и правим съвсем мъничка разходка около нас в градинките, защото, ако й спрат краката, как да я върна? А ние живеем на петия етаж и нямаме асансьор. Така че всичко, което правим, е точно измислено, за да не стане беля. Винаги я държа за ръка, като вървим, за да не залитне.

С колеги в студиото на БНР (Снимка: BulFoto)

Още

Йълдъз Ибрахимова: Откакто ракът покоси съпруга ми, още нямам сили да изпея любимата му песен

Йълдъз Ибрахимова: Откакто ракът покоси съпруга ми, още нямам сили да изпея любимата му песен

Един път залитна и се просна на улицата, краката й бяха целите в кръв. С две жени едва я вдигнахме. Но по принцип тя усеща, когато краката й спират, аз се обръщам с гръб, хващам я за двете ръце и тръгвам назад с най-мъничките стъпки на света. Понякога се случва да се блъсна в някой стълб, разбира се, но се оправям. Преди няколко дена така за час и половина изминахме 250 м до нас и полечка-полечка през двора я качих. За човек, болен от паркинсон, непрекъснато е необходим придружител. Скоро най сетне ТЕЛК и даде първа степен инвалидност с придружител. 

Гергана водеше предаване за хард рок и хеви метъл по "Хоризонт". Беше и музикален редактор на моето предаване "Пулсиращи ноти". С нея живеем заедно вече близо 30 години. Любовта ни започна стъпка по стъпка. Тя беше музикална редакторка на Сергей Джуканов. Като пътувахме из страната с автобуса да представяме предаването, все седеше до него и аз мислех, че е с него. Но в един момент "оградата се проби"...

В нежното обкръжение на Роси Ганева, Кристина Димитрова и Маргарита Хранова (Снимка: BulFoto)

Но по-голяма любов е не бесният секс, който ни завладя тогава, а в момента - да се грижиш за болен човек, двамата да сте едно цяло - това за мен е истинската любов.

Тогава започнахме да се виждаме тайно. Това продължи дълги години. Един път отиваме на обяд у Борето Гуджунов, лека му пръст, и носим с Джудит подаръци от Англия на малкия му син Кристиян. Той остана много доволен. След няколко седмици пък им отидохме на гости с Гергана. След време пред жена ми малкият Кристиян ме попита невинно: "Чичо Томе, ти защо имаш две жени?" Джудит се направи, че не чува. Но мина още време, на нея й писна и ми каза: "Щом толкова много искаш да търчиш подир твоята Гергана, върви си при нея и се грижи за твоята болна!" Това беше преди няколко години. Тя имаше ученици от Английската гимназия, които са адвокати, и разводът стана за половин час.

С Веселин Маринов (Снимка: BulFoto)

Имам плочи цели стени. Направил съм си дървена фонотека по мой модел, за да може в една секцийка да стоят прави 10 албума, да не се мачкат, да не са наведени, да не се прашат. До нас, на ул. "6 септември" е "Дюкян Меломан". Влизам и виждам как хората, които имат грамофони, си купуват моите плочи и това ми стопля сърцето. Даже продавачката си купи плочи на Джими Смит, кралят на хамонд органа. Три момчета, българчета, които живеят в Австрия, питали: "Дали Томата е запазил първите албуми на "Контрол" и на "Импулс" с Илия Кънчев, на Милена първия албум?" Ами, да, аз ги имам. Друг човек търсил джаз формацията "Бели, зелени, червени". Те са пловдивчани и са ми подарявали по няколко от всичките си албуми с автографи. Дадох в магазина и няколко албума с подписа на Гошо Минчев.

Легендарните радиоводещи на националното радио Йордан Георгиев-Данчо Стълбицата ("Музикална стълбица") и Тома Спространов ("Пулсиращи ноти") (Снимка: BulFoto)

Много от тези плочи, които нося в магазина, аз вече не ги слушам. Едно време се бях запалил да събирам Майлс Дейвис, Царя на тромпета. Сега никак не ми се слуша нито Майлс Дейвис, нито Джон Колтрейн, нито техния куул джаз, който е голям миш-маш. Но навремето беше мода. Хората са запалени да имат плочи от винил. На седмица ми дават горе долу по 60 -70 лв. от продажбата на мои плочи. Все някой минава да купи, все някой е поръчал.

И така си набавям липсващите средства, за да купя лекарства и най-насъщната храна.

Нищо скъпарско не купувам. А и моята приятелка е вегетарианка и ядем вегетарианска храна. Сега като сварих една тенджера хубави картофки, които са много евтини, два-три дена си ги ядем - ту с малко майонеза, ту с масълце... Или някой път чуквам две яйца и с малко картофи става някаква постна манджа. Така че, ние не ядем скъпо.

Щастлив сред внуците си (Снимка: Личен архив)

Аз не пуша, не пия - не харча пари нито за алкохол, нито за цигари. Радиото, слава Богу, е близо, а и всички други разстояния в София ги изминавам пеша, не ползвам карта за транспорт.

Валерия КАЛЧЕВА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Дечко Узунов: Изкуството се създава в тишина, а пък и в тишината трябва да се гледа

Днес отбелязваме 125 години от рождението на именития ни художник и интелектуалец