Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

ЕМБЛЕМИ

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Джейн Бъркин в кадър от 6 април 1971 г. (Снимка: Getty Images)

Тя беше вдъхновение на цяло поколение режисьори, модни дизайнери и музиканти с класическата си красота и емблематичен стил.

Серж Генсбур и Джейн Бъркин в Мюнхен, за да промотират парчето си 'Je t'aime... moi non plus', 1976 г. (Снимка: Getty Images)

Знойният еротичен хит от 1969 г. Je T"aime ... Moi Non Plus е именно онази четириминутна дестилация на френско хладнокръвие, огрубял от Gitanes без филтър глас, напоен в много алкохол в комбинация с екстатично пъшкане на млада англичанка, която пее на френски език.

Джейн Бъркин през 1971 г. (Снимка: Getty Images)

Това вероятно е най-знаковата песен за Франция след Марсилезата и песента, с която звездата на Джейн Бъркин изгрява. Също така и символът на страстния й романс с легендата Серж Генсбур.

Джейн Бъркин рекламира къса пола на британска марка, 30 януари, 1971 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Почина легендарната певица и актриса Джейн Бъркин

Почина легендарната певица и актриса Джейн Бъркин

Въпреки че Бъркин работи с някои от най-добрите режисьори като Жак Ривет и Агнес Варда, Je T"aime ... сякаш е запомнена повече от всичко останало, което е правила.

"Когато умра, това ще бъде мелодията, която ще изсвирят, докато излизам с краката напред", казва тя.

Генсбур всъщност прави песента за Бриджит Бардо. По-точно в отговор на молбата ѝ "да създаде най-романтичната песен, която може да си представи".

Серж Генсбур и Джейн Бъркин по време на фотосесия в дома им Париж (Снимка: Getty Images)

Още

Музеят "Генсбур" ще отвори врати в Париж през септември

Музеят "Генсбур" ще отвори врати в Париж през септември

Въпреки че Генсбур записва песента с участието на Бриджит Бардо през 1967 г., актрисата я приема за твърде възмутителна и отказва да бъде пусната официално. През следващата година е записана нова версия, която е забранена за излъчване, както от BBC, така и от други радиостанции.

По това време Генсбур вече е разделен с Бардо и започва връзка с младата британска актриса Джейн Бъркин, с която се запознава на снимките на филма "Слоган".

Джейн Бъркин в кадър от 1971 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Актрисата и певица Джейн Бъркин ще бъде погребана в Париж нa 24 юли

Актрисата и певица Джейн Бъркин ще бъде погребана в Париж нa 24 юли

През ноември 1968 г. той записва няколко версии на песента с нейно участие, от които в ранната 1969 г. е издаден и първият официален запис.

Реализирана по времето на разгара на сексуалната революция, песента съдържа смисъла на противоречието между двама влюбени, които същевременно вървят по стъпките на любовта и постепенно се възнасят един друг до кулминационната точка на екстаза.

Текстът започва с чувственото стенание на Бъркин "Je t'aime" (Обичам те), на което Генсбур загадъчно отговаря "Moi non plus!" (Нито пък аз). След по-нататъшните стенания от страна на Бъркин, той отново отговаря "Je vais et je viens, entre tes reins', 'et je, me re-tiens!", което описва правенето на секс и завършването му с оргазъм.

Джейн Бъркин и Серж Генсбур съобщават, че очакват бебе. (Това е бъдещата Шарлот), 1971 г. (Снимка: Getty Images)

През август 1969 година, песента достига до номер 1 в класациите на Великобритания, като успехът в подобен и в останалите европейски страни.

Еротичният привкус причинява негодувание в Италия, където е забранена за излъчване по телевизиите и радиата. По-късно е забранена за излъчване и в Швеция, Испания и Великобритания.

Песента официално е осъдена от Ватикана.

Британската актриса и певица Джейн Бъркин на 25 юни 1970 г. (Снимка: Getty Images)

В същото време сингълът е продаден в над 1 милион копия във Франция.

Емблематичният парижки стил на Бъркин й печели титлата икона и муза. С дълга небрежна права коса, напомняща характерния за времето хипи стил, къси фланелки и много похотливи дънки и разголени рокли, носеща чанта кошница, понякога с цигара и усмивка със зъби с широко разстояние.

Тя е ултимативното олицетворение на френския стил, макар че е родена в Лондон.

Джейн Бъркин и Серж Генсбур в дома на британската актриса в Лондон с дъщеря им Шарлот (Снимка: Getty Images)

В средата на 80-те години, когато Бъркин пътува в самолет, сламената й чанта се отваря и на пода се разсипва цялото й съдържание, включително и дневникът й с логото на Hermès. Певицата се оплаква, че френската модна къща не е създала чанта, която да побере всичките й вещи. По случайност на съдбата до нея седи Жан-Луи Дюма, директор и главен дизайнер на Hermès.

Първите чанти Birkin са пуснати на пазара през същата година и оттогава са се превърнали в символ на висок статус. Цената им варира средно между 10 000 и 60 000 долара. Списъците с чакащи за луксозните аксесоари са огромни и желаещите могат да прекарат в очакване месеци или години. А клиентите трябва да бъдат поканени да си купят Birkin лично от търговските сътрудници на Hermès.

28 октомври 1968 г. - английската актриса и певица Джейн Бъркин (Снимка: Getty Images)

Джейн Бъркин е родена в Лондон през 1946 г. и започва кариерата си като актриса. Родена е в семейството на актрисата Джуди Кембъл и Дейвид Бъркин, лейтенант-командир в Кралския флот на Великобритания и шпионин през Втората световна война. Израснала в Челси, Западен Лондон, всички описват Бъркин като "срамежливо английско момиченце".

Джейн Бъркин през 1975 г. в кадър от филма ''Catherine et Cie'', където играе главна роля (Снимка: Getty Images)

Още

8 музи на Серж Генсбур

8 музи на Серж Генсбур

Тя се появява в сцена в "Swinging London" през 1960 г., след това в "The Knack ... and How to Get It" (1965). По-позната става с ролята ѝ във "Фотоувеличение" на Микеланджело Антониони (1966). По това време филмът придобива известност заради голата сцена на Бъркин, която тя по-късно казва, че е направила, защото Джон Бари (съпругът й) й е казал, че няма да има смелостта да се появи гола на снимачната площадка.

Бъркин също споделя, че в деня на прослушването си, не е имала представа кой е Антониони.

След това по-съществена роля има във филма от ерата на контракултурата "Калейдоскоп" (1966) на Джак Смайт, също така се появява като фантастичен модел в психеделичния филм "Wonderwall" (1968).

Запознава се със Серж Генсбур на снимачната площадка на филма "Slogan" и започва десетилетна лична и професионална връзка.

Серж Генсбур и Джейн Бъркин по време на фотосесия в дома им Париж (Снимка: Getty Images)

Още

Актрисата и певица Шарлот Генсбур ще председателства кинофестивала в Довил

Актрисата и певица Шарлот Генсбур ще председателства кинофестивала в Довил

Животът на Бъркин остава неразривно свързан с неговия. Заедно са 11 години и имат дъщеря Шарлот, която също е успешна певица и актриса. Дори след като се разделят през 1980 г., той продължава да пише за нея и тя продължава да изпълнява негови песни до края на живота си.

Но Джейн Бъркин е далеч от жената-допълнение на Серж Генсбур.

Тя притежава собствен стил, интелигентност и отношение към детайла и поведението си. Нейната замислена красота е изработена от наивното, сексуалното, диаболичното. Очите едновременно по детски наивни, подстрекават към грях и говорят на езика на сластта. В комбинация с музиката ѝ, всичко това се взривява в космоса на 70-те с желанията за свобода, любов, страст и волност. 

Серж Генсбур избира диамантена огърлица за коледен подарък на Джейн по време на изложба на бижута в Париж (Снимка: Getty Images)

Хората на изкуството имат особено буйни характери. При Джейн и Серж това важи на 101%.

Двамата често са засичани да се карат. По време на поредна публична кавга Генсбур рита чантата ѝ, Джейн го замеря със сандвич, след което бяга от него и за капак на всичко скача в р. Сена с дрехите.

В края на вечерта двойката се прибира смирена, за да може всичко да започне отначало на следващия ден.

Гласът й също е толкова омагьосващ, колкото и лицето й: въпреки че живее само във Франция от 1969 г. нататък и говори свободно френски, тя никога не губи пронизващия си английски акцент.

Заедно с Роми Шнайдер и Ален Делон участва в психологическия трилър "Басейнът" (1969). Разбира се добре с Бриджит Бардо, защото дори участват заедно в "Дон Жуан (Или ако Дон Жуан беше жена)" (1973).

Самият Генсбур я режисира във филм от 1976 г., кръстен на техния голям хит; той я избира за ролята на момиче, приличащо малко на момче, което привлича вниманието на гей, изигран от актьора на Уорхол Джо Далесандро.

Джейн Бъркин по време на фестивала в Кан през 2021 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Когато Маргьорит Дюрас среща Шарлот Генсбур

Когато Маргьорит Дюрас среща Шарлот Генсбур

Бъркин се снима и в два звездни трилъра по Агата Кристи, "Смърт край Нил" (1978) и "Зло под слънцето" (1982).

През 1988 г. Агнес Варда я снима в документалния "Jane B For Agnès V".

Шарлот Генсбур е второто дете на Джейн Бъркин. Тя има още дъщеря от първия си много ранен брак с композитора Джон Бари, за когото се омъжва на 17 години.

През 1982 г. Бъркин ражда третото си дете, Лу Дойон, от връзката си с режисьора Жак Дойон.

"Срещата с Жак беше истинска повратна точка в моята кариера", казва Бъркин пред Vogue Франция.

Джейн Бъркин и Шарлот Генсбур на фестивала в Кан през 2021 г. за премиерата на филма "Джейн според Шарлот"(Снимка: Getty Images)

На една от последните си публични изяви, на наградите "Сезар" през февруари 2023 г., Бъркин мина по червения килим заедно с дъщеря си Шарлот и внучката си Алис Атал.

Документалният филм на Шарлот Генсбур за майка ѝ "Джейн Бъркин според Шарлот Генсбур" беше номиниран за най-добър документален филм на наградите "Сезар".

Пред IndieWire, тогава Генсбур каза, че е искала да направи неин портрет, който да е от днешна гледна точка.

"Не исках никакви архиви на жената, която всички познават от 70-те, 80-те. Исках портрет със страданието, през което е преминала, но и с нейния хумор; също и портрет на Джейн, която не е засенчена от баща ми"

Още

Бриджит Бардо: Съвременното кино е тъжно, скучно и просташко

Бриджит Бардо: Съвременното кино е тъжно, скучно и просташко

Още

Бриджит Бардо на 86 - еротичната мъжкарана на Франция, за която бъдещето е изобретение на възрастните

Бриджит Бардо на 86 - еротичната мъжкарана на Франция, за която бъдещето е изобретение на възрастните

Още

Жан-Люк Годар: Перманентният революционер на 90

Жан-Люк Годар: Перманентният революционер на 90

Още

Фредерик Бегбеде: Вдигам чаша за Белмондо и за неприемливата смърт

Фредерик Бегбеде: Вдигам чаша за Белмондо и за неприемливата смърт

 

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Луис Бунюел: Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството

Навършват се 40 години от смъртта на един от най-големите реформатори в киното

Обсесивният гений Стенли Кубрик

95 години от рождението на неподражаемия американец Стенли Кубрик, живял през повечето време от живота си във Великобритания

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"

Отбелязваме 120 години от рождението на художника акад. Илия Петров

Наричан "майсторът на портрети", не си е поставял граници и твори в различни области на изобразителното изкуство