Скъперникът - Драматичен театър Русе

Ж. Б. Молиер

Режисьор: Денислав Янев

Сценография: Никол Трендафилова

Музика: Пламен Мирчев - Мирона

Участват: Любомир Кънев, Йовко Кънев, Кристиана Ценкова, Ясен Атанасов, Ясена Господинова, Ивайло Спасимиров, Мариана Крумова, Красимир Ненков, Косьо Станев, Венцислав Петков

История за членовете на едно френско семейство, които до един са лудо влюбени, начело с главата на семейството - вдовецът Арпагон. Пред тяхната любов се изправя под различни вариации проблемът за финансовата зависимост, който всички се опитват да разрешат, за да могат да бъдат с любимия си човек. Спектакъл за нуждата от любов и зависимостта от парите.

Един стар скъперник се влюбва в младо момиче, в което се оказва, че е влюбен и синът му. Дъщерята на скъперника също е влюбена, но в млад мъж, с недоказано състояние. Възрастният създава препятствия пред любовта на младите, те трябва да ги превъзмогнат.

Това би представлява фабулата в сбит вид, ако човек реши да чете повърхностно "Скъперникът". Молиер, сатира на нравите, значи осмиваме лакомията и скъперничеството. Но да съдиш деструктивни човешки поведения е лесно и не особено резултатно, ако не потърсиш първопричините, които са ги породили.

Кое превръща човек в скъперник и вманиачен материалист?

Търсейки отговор на този въпрос, препрочитайки пиесата, постепенно се осветява едно централно обстоятелство - главният персонаж Арпагон е вдовец. По думите на децата му, Клеант и Елиз, разбираме, че когато съпругата му и тяхна майка е била жива той съвсем не е бил такъв. Пред нас се появява образът на един опустошен вътрешно мъж, който е започнал да запълва празнината от загубата с външни, материални придобивки. Изпаднал е от обичта, станал е жесток, желаещ да вземе, но не и да даде. Изведнъж той се влюбва в едно младо и добродетелно момиче - на хоризонта проблясва шанс за трансформация, възвръщане на човешкото лице. Проблемът е, че синът му е влюбен в същото момиче и чувствата са взаимни. На всичкото отгоре и дъщеря му е влюбена и нейният любим, но безпаричен Валер работи усърдно да спечели бъдещата благословия на Арпагон, скрит зад маската на верен негов служител. Категорични в собствените си чувства, отричащи валидността на чуждите, членовете на семейството влизат в конфликт.

Така се заплита една колкото комична, толкова и трагична поредица от сблъсъци и препятствия, които влюбените трябва да преодолеят, за да бъдат с любимия човек.

Един спектакъл за нуждата от любов и зависимостта от парите.

Денислав Янев

1/1