Пилето

Наоми Уолъс

"Пилето", Младежки театър "Николай Бинев"

Превод: Харалампи Аничкин

Спектакъл: Васил Дуев

Сценография и костюми: Мира Петрова

Композитор: Петя Диманова

"Пилето", Младежки театър "Николай Бинев"

Участват: Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Петко Венелинов, Светослав Добрев, Стилиян Желязков, Ярослава Павлова

Наоми Уолъс е aмерикански драматург, поставян във Великобритания, Европа, Близкия Изток и САЩ. Нейната адаптация на "Пилето" за пръв път е играна в Лондон през март 1997 г.

"Пилето" е пиеса за приятелството и семейството, за любовта и войната, за лудостта и красотата и най-вече за стремежа на един човек да полети като птица.

Историята разказва за двама приятели, които са израснали заедно и за травмите, които получават през войната. След бойното поле Пилето попада във Военна психиатрична клиника, вярвайки че е птица. Най-добрият му приятел Ал се опитва да му помогне да се излекува, но и той самият страда психически. Историята прескача от техните ученически години до настоящето.

"....нашите герои предпочитат сънят, бленуването, мечтаенето пред обективния поглед върху сивия свят. И не просто я предпочитат, а избират мечтата като победен ход срещу Света пълен с алчност, войни, завист и неразбирателство. Да, такива хора като мечтателите не оцеляват на тази планета. Пилето, Ал и цялата банда герои на времето си не са в съгласие с тази планета. Уортън, чиято е първоначалната идея за този полубиографичен, изповедален сюжет е от така наречените "битниците". Те казват : "Спрете Земята! Искам да сляза." И в нашата версия героите не искат да оцеляват в този контекст, в този усложнен свят и затова му обръщат гръб и отлитат от него... Избират живота в полет, въпреки риска да се разпаднат на атоми в стратосферата, защото знаят, че ще са летели. Ще са имали своя "миг сякаш вечен". "

Васил Дуев

Продължителност - 1 ч. и 40 мин.

Награди и номинации:

Награда "Аскеер 2016" за Изгряваща звезда на Александър Хаджиангелов

Номинация "Аскеер 2016" за Изгряваща звезда на Никола Стоянов

Номинация "Аскеер 2016" за Режисура на Васил Дуев

Номинация "Икар 2016" за Главна мъжка роля на Александър Хаджиангелов

1/1

Още постановки в София

Черна комедия

от Питър Шафър

Театър, любов моя!

от Валери Петров

Ножица - трепач

от Брус Джордан и Мерилин Ейбръмс

Семеен съвет

от Кристина Клементе

Виж всички постановки в София