Историята Ти (ти) в мен

от Университетски театър на НБУ

"Историята Ти (ти) в мен", Университетски театър на НБУ

Режисьор: Възкресия Вихърова

Сценография: Зарко Узунов

Хореограф: Росен Михайлов

Костюми: Христина Дякова

Оператор на живо: Йохан Вирт

Актьори: Росен Белов, Веселин Мезеклиев, Мартина Апостолова, Антоанета Петрова, Росица Гевренова, Яна Грозданова, Добриела Попова, Диана Спасова и Ася Иванова.

"Историята Ти (ти) в мен", Университетски театър на НБУ

"Историята Ти (ти) в мен" - за Ненасилие в училище (documentary fiction)

Спектакълът е създаден по истории, разказани по време на поредица от уъркшопи по Forum theatre и Playback theatre, проведени през 2018 година с младежи от град София и Пловдив.

(7 училища, кризисни центрове и студенти на Нов български университет програма "Театър", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски")

Тема на историите:

Насилие сред подрастващите - личен опит, прочетено, видяно, споделено и невъзможно да бъде забравено.

Театралният език е в пълен синхрон с възприятието на публиката 10-18 годишни - предавания онлайн - на живо по време на спектакъла; експресивен видеомонтаж на живо в синхрон с естетиката на видеоклипове и рекламни модули, театрален език допълващ, развиващ и естетизиращ комуникациите Фейсбук и Инстаграм.

"Историята Ти (ти) в мен", Университетски театър на НБУ

Спектакълът е в три части:

Първа част - "Family members"

Тази част има за цел да представи всички страни, замесени в проблема за НЕнасилие в училище - родителите, учителите, училищните психолози, държавни и недържавни институции и инициативи за превенция и борба срещу насилието.

В активен диалог, изграден по документи, блогове и коментари, участващите актьори се опитват още веднъж да си дефинират проблема, да ревизират гледните точки и опити, да преодолеят съмнения и спекулации, за да открият начина да се продължи напред.

Актьорите превръщат използвания документален материал в лична позиция, която отстояват в конфликт един с друг, за постигане на заедност.

Втора част - Малки-Те и истории-Те им или "ТЕ" - Нулевото поколение

Така нареченото от психолозите "Нулево поколение" се ражда в периода 1990-1999 г. и носи на гърба си травмите на Прехода, липсата на доверие към институциите и страхът от бъдещето.

В спектакъла то присъства чрез реални, документално действителни, представители на самото себе си - 15 млади артисти, студенти от програма "Театър" на НБУ.

Докато се движат в пространството на Drum&Bass culture (music and dance),

те ни правят свидетели на малките си, но достатъчно страшни истории за цената на един газов пистолет, за последствията от една бутната тетрадка, за това за колко време минава едно комоцио или за опит за душене, какво съдържат записките на една журналистка... Какво можем да направим, когато някъде около нас някой удари шамар на нас, заради нас или просто... около нас... .........

Трета част - Диалози от "Синята стая"

5 документални казуса, които започват с въпроса:

"Здравей, ти кой си?"

И последвалите отговори на:

Вальо Бавния,

Владо Неспокойния,

Деси от "Любовен триъгълник",

Двете пловдивски... момичета, които.......

И ДЕЦА, които убиват ДЕЦА

Много или малко са 12 години затвор за смъртта на 12-годишно момче?

Или чели ли сте историята на Питър Пан на детето си преди сън или ... в дъждовен следобед............

"Историята Ти (ти) в мен", Университетски театър на НБУ

Финал в спектакъла са монолозите на три майки:

майката на погубеното дете, майката на извършилото деяние дете и майката на малкия на година и половина Йоан, която вече носи в себе си страха.

Спектакълът е една артистично изградена фикция, базирана на истински случаи. Евентуалното преувеличение или струпване на трудно поносимо количество факти е с художествена цел и изразява желанието на авторите да говорят открито по проблемите - без срам, предразсъдъци, предубеждения и спекулации.

1/1

"Историята Ти (ти) в мен", Университетски театър на НБУ

"Историята Ти (ти) в мен", Университетски театър на НБУ

"Историята Ти (ти) в мен", Университетски театър на НБУ

"Историята Ти (ти) в мен", Университетски театър на НБУ

Още постановки в София

Виж всички постановки в София