Баядерка - Държана Опера Бургас

"Баядерка", Държана Опера Бургас

Постановка и режисура: Веса Тонова

Сценография: Иван Токаджиев

Художник на костюмите: Цветанка Стойнова

Асистент-балетмайстор: Галина Калчева

"Баядерка", Държана Опера Бургас

Действащи лица и изпълнители: Никия - Веса Тонова, Гамзати - Марта Петкова - гост, Солор - Никола Хаджитанов - гост, и др.

С участието на солистите и ансамбъла на Държавна опера - Бургас и със специалното участие на възпитаници от балетните паралелки при НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - Бургас.

Балетът "Баядерка" е създаден от френския хореограф Мариус Петипа и руския либретист Сергей Худеков по музика на Лудвиг Минкус. Оригиналното произведение е в четири действия и седем картини и е базирано на баладата на Гьоте "Богът и баядерката", която пък на свой ред е вдъхновена от древноиндийската драма на Калидаса "В знак на признателност към Шакунтала". Възползвайки се от популярността на балетите по романтични сюжети, като "Силфида" и "Жизел", Петипа създава специален бенефисен спектакъл за примата на Имперския руски балет Екатерина Вазем, която и се превъплъщава в главната роля на баядерката Никия.

"Баядерка", Държана Опера Бургас

Премиерата на "Баядерка" е в изпълнение на Имперския балет на императорския Болшой Каменний театър в Санкт Петербург на 4 февруари (23 януари по стар стил) 1877 година. Още при първото си представление балетът бива възторжено приветстван и от публиката (аплодисментите след края на спектакъла не стихват повече от половин час), и от критиците, които го обявяват за един от върховните шедьоври на хореографа Петипа, като за особено емблематична се смята сцената от творбата, известна като "Царството на сенките" (между другото вдъхновена от илюстрациите на Гюстав Доре

"Баядерка", Държана Опера Бургас

1/1