Барок и Необарок

Концертът е включен в Абонаментен цикъл "Органова палитра"

Велин Илиев, орган (Софийска филхармония)

Велин Илиев орган; Вера Гиргинова, сопран; Вълчан Вълчанов, обой; Валентин Геров, виола

 В програмата:

Творби от Бах, Хендел, Телеман, Кребс, Вивалди, Хиндемит, Пеетерс.

Вера Гиргинова, сопран

 Велин Илиев е най-известният български органист, концертирал и специализирал в най-престижните органови институции в цял свят. Роден е в София, където започва първите си занимания с музика - пиано и пеене. Завършва СМУ със специалност пиано при Людмила Яковлева. Продължава в ДМА - София, след конкурс печели стипендия и заминава да учи "орган" в Музикалната Академия "Леош Яначек" - Бърно, Чехия. Дипломира се с отличие през 1980 г. в класа по орган на проф. Алена Весела с абсолвентски концерт и теоретична работа "Специфика на свиренето на орган". Носител е на почетен диплом от втория международен органов конкурс "Антон Брукнер" в Линц, Австрия.

 

В периода 1980-1995 г. се усъвършенства, като посещава майсторски курсове в Чехия, Австрия, Швейцария, Белгия, където работи с известните органисти - Лионел Рог, Ги Бове, Гастон Литез, Михаел Шнайдер, Алмут Рьослер и др. От 1983 година работи в състава на Софийска филхармония и НФХ "Св. Обретенов". Организатор и изпълнител на цикъл органови концерти в зала "България", като всеки сезон представя солови и ансамблови творби за орган с колеги от СФ и НФХ. Концертира в страната и чужбина.

 

Има записи в БНР, БНТ, както и LP и CD. В периода 1994-2012г. се занимава с педагогическа дейност - води класове по орган в ЮЗУ - Благоевград, АМТИИ - Пловдив и НБУ - София. Интересите си към устройството на органа допълва със специализация при световно известната органостроителна фирма "Orgelbau - Walcker". През 2007 г. взема активно участие в честването на 50-годишния юбилей на фирма "Walcker" в Австрия със солови концерти във Виена, Грац, Мьодлинг и др. През 2008 г. организира и провежда съвместно с американския органист Бойд Джонс органов фестивал и workshop във ФКЦ - Варна под надслов Европа - Америка.

1/1

Велин Илиев, орган (Софийска филхармония)

Вера Гиргинова, сопран

Още Концерти в София

Невястата

Фолклорен ансамбъл Родопа

Софийска филхармония - концерт под палката на Емил Табаков

Концерт от абонаментен цикъл „Големите симфонии II“

Виж всички Концерти в София