Аз, Графинята

"Аз, Графинята", Киномания 2019

Режисьор: Петър Попзлатев

Сценарий: Раймонд Вагенщайн и Петър Попзлатев

Оператор: Емил Христов

Монтаж: Мадлен Радичева

Музика: Георги Генков

Художник: Георги Тодоров-Жози

Участват: Светлана Янчева (Сибила Николова-Графинята), Ицхак Финци (д-р Геренски), Мария Статулова (д-р Геренска), Петър Попйорданов (Бойко), Вълчо Камарашев (бай Кольо - Куция Бил), Александър Дойнов (Тони), Катя Паскалева (Мария), Едуард Захариев (Рангел, бащата на Бойко), Кръстю Лафазанов (старшина Пенко), Христо Гърбов (Начо), Илия Добрев (Пайряза), Ирен Кривошиева (Вили)

1968 г. - година на политически сътресения, младежки вълнения, сексуална революция. В София се провежда Световният младежки фестивал. Героинята на филма Сибила е на 16 години. Тя и нейните приятели не са между младежите на фестивала. Забавляват се сами - слушат "Бийтълс", свирят на китара, опитват наркотик. Така се стига до изселването й от столицата. Среща любовта, завършила с крах. Отново наркотици, психиатрична клиника, изпращане в лагер за момичета с аморални прояви. Тя се чувства предадена от най-близкия си човек - баща си. Той умира и тя дори не може да отиде на погребението му. А някога той й е разказвал приказки: тя е била Графиня Сиси, а той - Куция Бил. Сибила разбира, че единственото спасение за нея е да живее в клиниката.

"Това не е филм за наркоманията като социално зло, а за по-голямото социално зло, създаващо предпоставки за разпространението й.

Личната съдба на героинята органично и художествено убедително се вписва в траекторията на нейното поколение. Творбата на Попзлатев е биография на родната ни тоталитарна епоха."

Тодор Андрейков

"Създателите на филма имат дързостта да изследват тази "неудобна" тема като в огледало, в което се отразяват фалшът и демагогията на едно време с пищни празници и фестивали и със жестоко безразличие към трагедията на индивида, наивно повярвал в гражданската си независимост. Там са корените на психическата неуравновесеност. Там е пораждането на илюзията за спасение чрез отдаването на наркоманията."

Атанас Свиленов

Награди:

"Златна роза" - Награда за най-добра актриса на Светлана Янчева

2 награди от Торино - Голямата награда и на публиката

2 награди от Фестроя (Португалия) - за режисура и операторско майсторство

Анже (Франция) - Награда за европейски дебют

Продукция на СИФ "БОЯНА" - ТВОРЧЕСКИ КОЛЕКТИВ "ПОГЛЕД"

България, 1989, 119 мин

1/1

"Аз, Графинята", Киномания 2019