Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Възстановяването на църквата в Елов дол - класическа рождественска приказка с щастлив край

ПЪТЯТ КЪМ ХРАМА

Възстановяването на църквата в Елов дол - класическа рождественска приказка с щастлив край

Бутиковият концерт "Бог е любов" на специално създадения "Пантелеев – Ешкенази Арт Ансамбъл", организиран от сдружение "Краищенско Светогорие", се състоя в Двореца Врана

Княгиня Калина беше сред специалните гости на благотворителния концерт (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

По Коледа наистина стават чудеса - една класическа рождественска приказка - благотворителен концерт за възстановяване на църквата в с. Елов дол, състоял се в уюта на Двореца Врана, е на път да завърши с щастлив край!

Още

Дворецът Врана отваря врати за класическа благотворителна приказка

Дворецът Врана отваря врати за класическа благотворителна приказка

За сбъдването й съдействаха организаторите от сдружение "Краищенско Светогорие" с благословията на Патриарх Неофит и под патронажа на българското царско семейство, а сред дарителите бяха бизнесмени, политици, общественици, кметове и мн. др. Всички те дадоха своята лепта за църквата "Света Троица" в село Елов дол, която догодина се надява да чества своя юбилей в пълния си блясък.

"Краищенско Светогорие" планира още много инициативи (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

И в тази кампания за пореден път сърцато се включи световноизвестният музикант Маестро Мартин Пантeлеев, който събра за специалното събитие и специален оркестър - "Пантелеев - Ешкенази Арт Ансамбъл".

Той беше в състав Ирина Стоянова - цигулка, Хари Ешкенази - цигулка, Марта Пантелеева - виола, Весела Пандинова - виолончело, Илина Жабленска - контрабас, Пантелей Пантелеев - кларинет, Петя Станчева - вокал, Атанас Миладинов - пиано, Мартин Пантелеев - солист.

Маестро Мартин Пантелеев в действие (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

В достолепната и празнична атмосфера на двореца Врана виртуозните музиканти потопиха гостите в звуците и хармонията на класическата музика, а на финала изпълниха и няколко любими коледно-рождественски песни.

"Пантелеев – Ешкенази Арт Ансамбъл" изпълни любими класически произведения (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

Сред аплодиращите ги специалният пратеник на Dir.bg забеляза княгиня Калина в компанията на директора на Фонд за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоана" доц.д-р Ивайло Шалафов, архимандрит Никанор - един от вдъхновителите и основателите на сдружение "Краищенско Светогорие", финансовият министър в няколко правителства Кирил Ананиев, който получи специална награда за това, че нееднократно е помагал на църкви и манастири, бившия председател на народното събрание Ива Митева, духовници, бизнесмени, кметове и други приятели на благородната кауза.

Княгиня Калина получава благодарности, че Двареца Врана отвори врати за благородната инициатива (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

Архимандрит Никанор е сред основателите и двигателите на каузата (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

А "диригент" на цялото събитие беше бизнесдамата и общественичка Весела Барбукова, която вече 7 години неуморно работи за възстановяването на храмовете в региона.

Весела Барбукова в компанията на доц.д-р Ивайло Шалафов (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

Под аплодисментите на присъстващите кметът на община Земен Димитър Сотиров обяви, че ще удвои средствата, събрани на рождественския концерт "Бог е любов".

Кметът на Земен Димитър Сотиров (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

Така от "Краищенско Светогорие" вярват, че с "финалния акорд" от Минстерството на културата, където сдружението кандидатства по програма, уникалният 150-годишен храм "Света Троица" в село Елов дол ще отвори врати в пълното си очарование за своя юбилей догодина. Защото за съхраняването на българския и християнския дух е необходимо триединство на църквата, обществото и държавата.

Част от гостите на бутиковия концерт "Бог е любов!" си купиха специални коледни чаши, за да подпомогнат каузата (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

Още

Маестро Мартин Пантелеев: Вярвам, че хората ще се върнат на Пътя към храма

Маестро Мартин Пантелеев: Вярвам, че хората ще се върнат на Пътя към храма

А Пътят към храма в Елов дол или някои от останалите 129 църкви, манастири, параклиси и свети места в региона е отворен за всички, които имат желание за благотворителност и подкрепа на благородните каузи, които тепърва предстоят.

Те могат да направят това на следната банкова сметка:

IBAN: BG43UBBS80021033745750

BIC: UBBSBGSF, при банка ОББ

Част от гостите на бутиковия концерт "Бог е любов!" (Източник: НПО Краищенско Светогорие)

Какво успя да направи НПО "Краищенско Светогорие" в община Земен за времето от учредяването си през 2015 г. до 2021 г.:

- Реновация на Църквата Свети Пророк Илия в с.Дивля, селото в което почти 20 години е живял Владимир Димитров - Майстора и сътворил едни от най-известните си картини, община Земен;

- Новоизграден Параклис Св. Георги Победоносец, в с.Габров дол, община Земен;

- Скит Свети Пантелеймон - покровителят на Земен, новоизграден храм в с.Смиров дол, един от най-красивите новосъградени храмове в България, община Земен и частни дарения;

- Комплексна реновация на Горноврабчански манастир Възнесение Господне, Фонд Земеделие за развитие на селските райони;

- Комплексна реновация на Пещерски манастир Свети Николай Мирликийски с екопътека за достъп до храма - Фонд Земеделие за развитие на селските райони;

- Комплексна реновация на Жаблянския манастир;

- Новоизграден параклис Свети Никола в с.Калотинци - частно дарение.

- Светият Кръст над Земен - частно дарение;

- Светият Кръст над с.Пешера - община Земен и частни дарения;

- Чешма със Светена вода Свети Панселеймон, с. Горна Врабча, община Земен и много други.

Остават 4 църкви в общината от общо 18, които не са реновирани. Наред са пътищата, комуникациите и инфраструктурата между храмовете, както и изграждането на модерна туристическа инфраструктура.

 - Неправителствена организация Краищенско Светогорие е вече наложила се обществена инициатива за съхранение и опазване на изконните ни традиции, на духовните ни устои, популяризиране на безценното ни църковно богатство и за развитие на културно-историческия и поклонническия туризъм в регион Краище. Той обхваща Западните покрайнини на България и е териториално разположен основно в област Перник, отчасти област Кюстендил и в части от Сърбия. Те са изконна люлка на българщината, събирателен район на 129 църкви, манастири, параклиси, свети места - храмове на вярата.

- Инициативата Краищенско Светогорие е създадена през 2015 година в град Земен от родолюбиви българи, свързани и милеещи за региона, с идеята да се създаде една нова, модерна и много смислена дестинация за културно - исторически, религиозен, поклоннически, екологичен и био туризъм, и това съотметно да доведе до икономическо оживление в района, преодоляване на демографските проблеми, намиране на поминък за населението, съхраняване на етнографската култура, опазване на фолклорните традиции и възраждане.

- Списъкът с възстановени и събудени за нов живот храмове в региона е респектиращ: Църногорски манастир Св. Козма и Дамян, Пещерски манастир Св. Николай Летни, Горноврабчански манастир Сретение Господне, Жаблянски манастир Св. Йоан Предтеча, Пенкьовски манастир Св. Петка, Билински манастир Св. Архангел Михаил, Леворечки манастир Свети 40 мъченици, Радибошки манастир Света Троица, Любашки манастир Свети Николай, Трънски манастир Св. Архангел Михаил, църквите: Храм - паметник Свети Георги Победоносец в Брезник, Света Петка в Брезник, Св. Пророк Илия в с. Дивля, Свети Никола в Трън, Св. Ана в с.Велковци, Свети Димитър в с.Ярловци. Роди се и един от най-красивите новоизградени храмове в България - Скит и църква Св. Пантелеймон в с.Смиров дол.

Още

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Още

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изкуството и културата като интеграционна политика

Културна фондация А25 инициира и проведе първото по рода си изследване, посветено конкретно на културните потребности и на нуждите и достъпа до изкуство на украинските бежанци

Готви се национален протест: Народ без култура е народ без бъдеще!

"Години наред ние – творците от сценичните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна", казват организаторите

37 магични Елхи на таланта грейнаха пред патриашеската катедрала "Св. Алексансър Невски"

Коледната Благотворителна Еко кампания на Фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на даровити деца от многодетни семейства

Олена Зеленска призова света да подкрепи опазването на културното наследство на Украйна

"Повече от 270 от нашите повредени паметници са част от списъка на "ЮНЕСКО", каза съпругата на украинския президент Володимир Зеленски

Еманюел Макрон откри Град на франкофонията

При инвестиция от 210 милиона евро това е вторият най-голям културен проект на президента Макрон след възстановяването на катедралата "Нотр-Дам"

Владо Михайлов и Владо Пенев ни напомнят "За хвърчащите хора" на Валери Петров в навечерието на Деня на будителите

Актьорите в компанията на популярния глас Константин Динчев, ни напомнят за ролята на будителите в живота ни във видео, представящо вдъхновяващото стихотворение на Валери Петров "За хвърчащите хора".