Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

РОДОЛЮБИЕ

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

За последните 8 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 12 манастира и множество църкви

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

Петото издание на Църногорския събор "В сърцето на Граово" се проведе в трапезарията на Църногорския манастир с колоквумна тема "Пътуване с един багаж - Сърцето" - туризъм в реално действие и места за настаняване из дестинация Краищенско Светогорие.

Още

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

На събитието присъстваха Н. Пр. Желко Йович, посланик на Р. Сърбия в България, министърът на земеделието Кирил Вътев, бившият народен представител и финансов министър Кирил Ананиев, представители от фонд Земеделие", областният управител на Перник Людмил Веселинов, представители на политически партии от региона, бившите областни управители на Перник Емил Костадинов и Кирил Стоев, представители на държавни териториални структури в региона, кметове на общини и населени места, представители на духовенството, КРИБ-Перник, Обединени животновъди в България, представители на неправителствени организации.

Модератор на събитието бе Весела Барбукова - председател на УС на НПО "Краищенско Светогорие", която представи кратък филм за организацията, как се е зародила идеята за създаването й и какви са резултатите, които са постигнати до момента.

Министър Вътев откри дискусията и представи финансираните до момента проекти и дейности за Църногорския манастир и региона. При пристигането си той посети и фермата за биволи на Светата обител и с представители на Обединени български животновъди обсъдиха актуални проблеми на животновъдството и перспективите за неговото развитие.

Посланик Йович изрази своята подкрепа за насърчаване на връзките между България и Сърбия, предвид факта, че географски район Краище е териториално разположен и в части от Сърбия.

Още

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

За последните 8 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 12 манастира и множество църкви. Така храмовете и светите места в региона, които са над 140 се превърнаха в актуална дестинация за развитие на културно-историческия и поклонническия туризъм.

Организаторът Весела Барбукова

"В момента сме на следващата стъпка във нашата визионерска платформа туристическа дестинация Краищенско Светогорие, а именно създаването на леглова база и места за настаняване от хотелски тип в региона, за да може туристите да останат тук за повече от 1 ден." сподели Барбукова.

Символичният домакин на събитието - игуменът на Църногорския манастир "Св. Св. Козма и Дамян" архимандрит Никанор, приветства с благодарност присъстващите и представителите на държавната и местна власт за прекрасното отношение към Българската църква и енергията и ангажираността им към развитието на региона.

Представителят на консултантска компания Европейски проекти за бизнеса Еко Глоуб Биляна Тончева разказа за предстоящите проекти и възможности за финансиране по различни мерки и програми.

Весела Барбукова посреща високите гости

След колоквиума гостите се потопиха в звуците на класическата музика с концерта на Камерен оркестър Орфей при Двореца на културата в Перник под диригентството на Маестро Райчо Христов. Талантливата 16-годишна цигуларка Диана Чаушева даде старт на културната програма на всенародния събор.

Талантливата 16-годишна цигуларка Диана Чаушева даде старт на културната програма на всенародния събор

Събитието предхождаше Църногорския събор "В сърцето на Граово", който тази година се проведе на 8 и 9 юли на манастирските ливади при огромен интерес.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Звучи изумително, но бебетата имат вкус към изобразителното изкуство

"Беше прекрасно да открием, че реагират на основните градивни елементи на картините - ръбове и цветове", казва водещият автор на проучването Филип Макадамс от университета на Съсекс

"Спасените и спасителите" в Пловдив

Изложба, посветена на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Украинският кинорежисьор Олег Сенцов отново е бил ранен при руски обстрел

"Танкът "Брадли" отново ни спаси живота", написа днес Сенцов във Фейсбук

Украинският режисьор Олег Сенцов е пострадал на фронтовата линия

"Това стана вчера. Днес съм по-добре", заяви вчера Сенцов на публикуван във "Фейсбук" видеозапис, на който се вижда как е пострадал на бойното поле

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

За пета година Църногорският манастир събира на колоквиум висши държавници, кметове, архиереи от БПЦ, научните среди, експерти и бизнеса в навечерието на фолклорния събор „В сърцето на Граово“