Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

РОДОЛЮБИЕ

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

За последните 8 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 12 манастира и множество църкви

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

Петото издание на Църногорския събор "В сърцето на Граово" се проведе в трапезарията на Църногорския манастир с колоквумна тема "Пътуване с един багаж - Сърцето" - туризъм в реално действие и места за настаняване из дестинация Краищенско Светогорие.

Още

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

На събитието присъстваха Н. Пр. Желко Йович, посланик на Р. Сърбия в България, министърът на земеделието Кирил Вътев, бившият народен представител и финансов министър Кирил Ананиев, представители от фонд Земеделие", областният управител на Перник Людмил Веселинов, представители на политически партии от региона, бившите областни управители на Перник Емил Костадинов и Кирил Стоев, представители на държавни териториални структури в региона, кметове на общини и населени места, представители на духовенството, КРИБ-Перник, Обединени животновъди в България, представители на неправителствени организации.

Модератор на събитието бе Весела Барбукова - председател на УС на НПО "Краищенско Светогорие", която представи кратък филм за организацията, как се е зародила идеята за създаването й и какви са резултатите, които са постигнати до момента.

Министър Вътев откри дискусията и представи финансираните до момента проекти и дейности за Църногорския манастир и региона. При пристигането си той посети и фермата за биволи на Светата обител и с представители на Обединени български животновъди обсъдиха актуални проблеми на животновъдството и перспективите за неговото развитие.

Посланик Йович изрази своята подкрепа за насърчаване на връзките между България и Сърбия, предвид факта, че географски район Краище е териториално разположен и в части от Сърбия.

Още

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

За последните 8 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 12 манастира и множество църкви. Така храмовете и светите места в региона, които са над 140 се превърнаха в актуална дестинация за развитие на културно-историческия и поклонническия туризъм.

Организаторът Весела Барбукова

"В момента сме на следващата стъпка във нашата визионерска платформа туристическа дестинация Краищенско Светогорие, а именно създаването на леглова база и места за настаняване от хотелски тип в региона, за да може туристите да останат тук за повече от 1 ден." сподели Барбукова.

Символичният домакин на събитието - игуменът на Църногорския манастир "Св. Св. Козма и Дамян" архимандрит Никанор, приветства с благодарност присъстващите и представителите на държавната и местна власт за прекрасното отношение към Българската църква и енергията и ангажираността им към развитието на региона.

Представителят на консултантска компания Европейски проекти за бизнеса Еко Глоуб Биляна Тончева разказа за предстоящите проекти и възможности за финансиране по различни мерки и програми.

Весела Барбукова посреща високите гости

След колоквиума гостите се потопиха в звуците на класическата музика с концерта на Камерен оркестър Орфей при Двореца на културата в Перник под диригентството на Маестро Райчо Христов. Талантливата 16-годишна цигуларка Диана Чаушева даде старт на културната програма на всенародния събор.

Талантливата 16-годишна цигуларка Диана Чаушева даде старт на културната програма на всенародния събор

Събитието предхождаше Църногорския събор "В сърцето на Граово", който тази година се проведе на 8 и 9 юли на манастирските ливади при огромен интерес.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

В колекцията се откроява "Паметта на разпнатия" - кръст, съставен от гвоздеи, намерени в църкви, разрушени от руските нападения

Британският музей е обект на кампания за връщане на статуя от Великденския остров

Музеят притежава две статуи моаи, които са взети от чилийската територия Рапа Нуи или Великденския остров през 1868 г.

Познаваш ли ГЕРОИТЕ на 2023 г.?

Всеки може да номинира доброволец или журналист за Годишните награди за доброволчество на TimeHeroes

Два британски музея връщат временно златни и сребърни артефакти на Гана

Ценните предмети са били откраднати от британските военни по време на англо-ашантските войни през 1873-1874 г. и 1895-1896 г.

Изложба в Лондон пресъздава страданията на израелските заложници в Газа

Инсталацията "Глас от тунелите" е разположена в изоставена сграда в Източен Лондон и се основава на описанията на някои от освободените заложници

Магичните "Елхи на таланта" дават надежда на десетки талантливи деца

Коледната Благотворителна Еко кампания на Фондация “Стоян Камбарев” сбъдва мечтите на даровити деца от многодетни семейства