Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

ПАМЕТ БЪЛГАРСКА

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

За пета година Църногорският манастир събира на колоквиум висши държавници, кметове, архиереи от БПЦ, научните среди, експерти и бизнеса в навечерието на фолклорния събор „В сърцето на Граово“

Църногорският манастир

Църногорският манастир отново ще събере в лоното си и на големите манастирски ливади феерията, ритмите и цветовете на българския фолклор, земеделските и животновъдни традиции и хиляди вярващи, съобщиха организаторите за Dir.bg, който е медиен партньор на събитието.

По традиция, от учредяването и първото си издание, Църногорскиятсъбор "В сърцето на Граово" стартира с колоквиум - среща на духовници, депутати, представители на държавната и местна власт, представители на културните, политическите и бизнес средите. Неправителствената организация "Краищенско Светогорие" организира форума на 7 юли (петък) от 16:00 часа в официалната трапезария на манастира.

Организаторката на събитието Весела Барбукова

Всяка година НПО избира тема на форума, за да фокусира вниманието върху проблемите и посоките на развитие на Туристическа дестинация Краищенско Светогорие. Последното четвърто издание бе с тема "Пътят към Храма..." - нормативни и практически възможности за изграждането на пътища и комуникации към манастирите и църквите". Акцентът на тазгодишното издание "Пътуване с един багаж - Сърцето... - Туризъм в реално действие" са местата за настаняване из Краищенско Светогорие и конкретните маршрути за поклоннически и културно-исторически туризъм в региона.

Карта на Краищенско светогорие

Инициативата"Краищенско Светогорие", създадена през 2015 година в град Земен, успя да се наложи като устойчива идея и платформа за развитие на културно-историческия и поклонническия туризъм в региона, с голяма концентрация на църкви, манастири, храмове и паметници на културата. Тя акумулира вниманието и с визията си успя за краткото време на съществуването си да обедини духовни, административни и икономически ресурси и да се наложи като посока за устойчиво развитието на туризма в областта. Темите на първите форуми бяха свързани с манастирите, тяхното събуждане за нов живот и популяризирането им. И постиженията в тази връзка вече са факт - реновация на Пещерски, Жаблянски, Горноврабчански, Пенкьовски, Леворечки, Билинскии други манастири, както и на редица църкви, изграждането на нови храмове, сред които красивата църква и скит Св. Пантелеймон в с. Смиров дол, Земенско, множество параклиси, чешми, свети места.

Участници в миналогодишния колоквиум

Инициативата продължава да работи и фокусира вниманието върху свързващите пътища и комуникации, в това число екопътеки между знаковите храмове, но чертае вече и нова визия за привличането на туристи за повече от един ден. Именно това е и "слабото място" на региона - липсата на хотелска инфраструктура и места за настаняване, без които е немислимо развитието на съвременен туризъм. Целта е да се акцентира върху проблема, да се привлекат инвестиции в туристическа инфраструктура, да се постави институционалната рамка и се обсъдят възможностите за кандидатстване по различни национални и европейски програми за развитие на региона в тазипосока. Модератор на дискусията е председателят на УС на НПО Краищенско Светогорие Весела Барбукова.

Камерен оркестър Орфей

След емблематичния старт на Църногорски събор 2022, даден от световноизвестния Маестро Мартин Пантелеев със соло концерт цигулка, традицията всенародния празник да започне с класическа музика продължава и тази година. На фиалата на Църногорския манастир Камерен оркестър Орфей при Двореца на културата в Перник под диригентството на Маестро Райчо Христов ще озвучи манастирския двор с музиката на Моцарт, Вивалди, Шуберт, Щраус и др. Солист ще бъде младата звезда - цигуларката Диана Чаушева - лауреат на редица престижни наши и международни конкурси.

Диана Чаушева

По време на колоквиума, организаторите от НПО, заедно с Община Земен ще представят в манастирския двор изложба за живота и делото на архимандрит Зиновий - виден български просветител, църковен деятел и възрожденец, родом от с. Враня Стена, община Земен.

Генерален спонсор на Колоквиума е Европейски проекти за бизнеса Еко Глоуб - консултант по европейски проекти, енергийни одити и финансиране. Адвокат Биляна Тончева ще представи възможностите за финансиране, предстоящи процедури за общините и бизнеса и тяхната практическа и комуникационна реализация.

Събитието се провежда с общите усилия и на Министерство на земеделието, "Обединени български животновъди" и общините от област Перник - Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци.

Още

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

Църногорският събор "В сърцето на Граово" тази година ще се проведе на 8 и 9 юли. За своята кратка история, той успя да се наложи като емблематично събитие не само за регион Перник, а и в календара на цялата страна. Последното му издание миналата година събра над 18 000 души.

Съборът се провежда с благословията на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит и под патронажа на областният управител на Перник. Домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на Светата обител архимандрит Никанор.

Препоръчителният дрескод за всички посетители на събитието е "Мотив Шевица".

Медиен партньор на събитието е Dir.bg.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Спасените и спасителите" в Пловдив

Изложба, посветена на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Украинският кинорежисьор Олег Сенцов отново е бил ранен при руски обстрел

"Танкът "Брадли" отново ни спаси живота", написа днес Сенцов във Фейсбук

Украинският режисьор Олег Сенцов е пострадал на фронтовата линия

"Това стана вчера. Днес съм по-добре", заяви вчера Сенцов на публикуван във "Фейсбук" видеозапис, на който се вижда как е пострадал на бойното поле

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

За последните 8 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 12 манастира и множество църкви

8000 обувки на убити от нацистите деца ще съхранява музеят Аушвиц

"Детските обувки са най-трогателният предмет за мен, защото няма по-голяма трагедия от тази на децата", казва Мирослав Мачиашчик, специалист по консервация от лабораториите на музея