Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Наследството на Хелмут Нютън“ във Виена

ФОТО ЛЕГЕНДИ

„Наследството на Хелмут Нютън“ във Виена

Нютън провокира и очарова и до днес, известен е преди всичко със снимките си на жени - могъщи, агресивни и със самочувствие, голи или облечени

Хелмут Нютън, "Мода", Мелбърн, 1955 г. (Източник: www.kunstforumwien.at)

Художествената галерия на Банк Аустрия "Кунстфорум" във Виена откри голяма изложба на фотографа Хелмут Нютън, организирана в сътрудничество с берлинската фондация "Хелмут Нютън", предава БТА. 

Роми Шнайдер в Париж, 1977 г. (Източник: www.kunstforumwien.at)

Замислената като юбилейна по повод 100-годишнината от рождението на гениалния фотограф и открита година по-късно поради пандемията изложба, озаглавена "Наследството на Хелмут Нютън", представя 250 произведения, документиращи цялостното му творчество, което обхваща шест десетилетия.

Нютън провокира и очарова и до днес, известен е преди всичко със снимките си на жени - могъщи, агресивни и със самочувствие, голи или облечени. Снимките на Нютън са икони във фотографията. Творецът изпробва къде са пределите на моралните граници на обществото, дефинира ги по нов начин, обърква и приковава вниманието на публиката със своите представи и визуализация на модата и женствеността.

"Жена изпитва мъж", Хелмут Нютън, Келвин Клайн, американския "Вог", Сен Тропе, 1977 г. (Източник: www.kunstforumwien.at)

Още

Хелмут Нютън: “Аз съм професионален воайор”

Хелмут Нютън: “Аз съм професионален воайор”

Нютън прави кариера чрез модната фотография, която е в центъра и на тази експозиция. През 1938 година творецът, който е от еврейски произход, емигрира от германския национализъм в Австралия, където се посвещава на модната фотография. Специфичния си изразен език развива през 60-те години в Париж, като поставя "обекта на желанието" във фиктивен контекст, създавайки атмосфера, отговаряща на духа на времето.

Нютън черпи вдъхновение от криминалните романи на Реймънд Чандлър и от американския "черен филм", по-късно от филмите на Алфред Хичкок и Франсоа Трюфо, от приключенията на Джеймс Бонд.

Нютън е предизвикан от своите работодатели и инсценира моделите си по парижките улици, в часови хотели или като "плячка" на папараци.

Хелмут Нютън за Джон Бейтс, Лондон, "Вог", 1966 г. (Източник: www.kunstforumwien.at)

С ексцентрични театрални декори той създава елегантен стил, представя характерна със своя лукс висша мода. Фотографът работи за известни модни списания, за френското, италианското, американското и английското издания на "Вог", "Ел" или "Куин" и очарова милионната им публика. Провокиращите му творби се превръщат в икони.

В началото на 80-те години Нютън се посвещава на актовата фотография. С легендарните диптихи "голи" и "облечени" той показва манекенки в едни и същи пози със и без дрехи. Творецът провокира както в серията "Големите голи" с портрети на манекенки в естествен ръст, показани в тяхната агресивна голота, чиято сексуалност въздейства самоуверено и готова за действие.

 

Още

Воайорството в киното: Смущаващите и вълнуващи филми на Хичкок и Линч

Воайорството в киното: Смущаващите и вълнуващи филми на Хичкок и Линч

Нютън никога не е бил споменаван във връзка с дебата #АзСъщо. Жените, позирали за него голи, разказват спокойно и споменават за чувството му за хумор по време на снимките и за това, че на тях често е присъствала и съпругата а твореца Джун Нютън. Но се чуват и гласове, които критикуват погледа на Нютън към жените.

Цензурата на Ютюб на някои информации за изложбата, показана във Виена, възмути директорката на "Кунстфорум" Ингрид Бругер.

"Концернът Гугъл се хвали, от една страна, че дигитализира музеи и библиотеки, а от друга страна, спира културни информации". Концернът ограничи достъпа до някои видеоматериали от пресконференцията във Виена по повод откриването на изложбата. Подобни проблеми се появиха предната вечер и във Фейсбук. "Цензурата на Ютюб и компания ограничава основното право на човека да се наслаждава на изкуството и на свободен културен дискурс", обобщава Бругер.

Изложбата "Наследството на Хелмут Нютън" е открита до 15 януари.

Още

Филм за Роми Шнайдер скандализира дъщеря й

Филм за Роми Шнайдер скандализира дъщеря й

Още

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Още

Мадона с провокативна фотосесия за "V Magazine"

Мадона с провокативна фотосесия за "V Magazine"

Още

Изабела Роселини на 70: Да остаряваш е щастие, напълняваш, но имаш пълна свобода

Изабела Роселини на 70: Да остаряваш е щастие, напълняваш, но имаш пълна свобода

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"В една лодка" от Изабел Немечек - всички заедно

Изложба-керамика от 5 декември до 23 декември 2022 в Галерия "Париж"

"Вятърът в крилата ми" от Ангелина Павлова

Изложбата е от 2 декември 2022 до 7 януари 2023, СБХ - Шипка 6, зала 1В

Голям музей-школа на Джакомети ще бъде създаден в Париж

В музея също така ще се помещават "изложби на модерно и съвременно изкуство, издържани в духа на Джакомети", както и "непрофесионална творческа школа

Брад Пит и Ник Кейв заедно като художници

"Исках да направя дявол, защото обичам червено. Историята на дявола ми говори за прошка и за необходимостта да бъдем опростени. За мен тези творби са много лични", казва музикантът Ник Кейв

Японският колектив IC4DESIGN, избран за един от 200-те най-добри илюстратори в света, идва в България

Авторите на култовата поредица книги "Детектив Пиер" идват на Sofia Summer Fest

Християн Бакалов направи уникална цветна, трептяща украса за барутния погреб "ReBonkers"

Арт инсталацията е направена специално за мястото от световноизвестен танцьор и хореограф, работил с артисти като Ян Фабр, Иво Димчев, Мийт Варлоп, Робърт Уилсън, Жером Бел и Флорентина Холцингер